Blog Online Fitness

10 Tajemství šťastné a zdravé ženy
Životní styl

10 Tajemství šťastné a zdravé ženy

04.01.2017
Vyrovnaným, šťastným a hlavně zdravým lidem se v životě vždy daří o něco lépe. Často takovým lidem závidíme, že se jim vše daří. A přitom si stresující život často sami přinášíme. Naučme se několik zvyků, které nám pomohou ke šťastnějšímu a zdravějšímu životu.

Online Fitness

Číslo 1: Relaxace v ranních hodinách

Ráno od většiny z nás bývá hektické, jelikož někam stále spěcháme. Pokud zvládneme vstát o několik minut dříve, tak se budeme i méně stresovat. Každé ráno bychom si měli najít alespoň 5 minut na relaxaci, která nás pozitivně naladí do zbytku dne. Takovou relaxací by měla být činnost, kterou si opravdu užijeme a vychutnáme, například meditace, vypití dobré kávy, klidná snídaně nebo ranní protažení.

 

Číslo 2: Alespoň krátké cvičení

Abychom měli spokojený celý den, tak je vhodné cvičit v ranních hodinách. Nejen, že shodíme nějaké ty kilogramy, uděláme něco pro zdraví, ale také dostaneme do našeho mozku endorfiny – hormony štěstí. Není nutné cvičit každý den hodinový trénink, stačí zhruba 20 minut, kdy se opravdu zapotíme, a tím spustíme chemické pochody v našem těle.

 

Číslo 3: Jíst opravdové jídlo

Rychlá občerstvení, bagety a jiné zpracované jídlo, které je plné tuků a chemických látek, nikdy nebude prospívat našemu tělu. Pokud není spokojené tělo, nemůže být spokojená ani mysl. Cukry přehlcené potraviny nám následně dělají těžký žaludek, nutí nás více jíst další nezdravé věci a zbytečně z nich přibíráme. Řešením tohoto problému je chystání jídla doma. Tak budeme nejlépe vědět, co přesně jíme a hlavně budeme jíst zdravěji.

 

Číslo 4: Voda vždy po ruce

Občas se cítíme přes den unavení, máme špatnou náladu a nic se nám nechce. Ve většině takových případů nám chybí pouze dostatek tekutin. Nedostatek vody nás nutí sáhnout po kofeinu nebo sladkostech, ze kterých je mozek nakonec ještě více unavený a my máme výčitky, že zase něco přibereme. Štěstím se tento stav rozhodně nazvat nedá. Pokud budeme pravidelně popíjet vodu, budeme mít celý den dostatek energie a daleko lepší náladu.

 

Číslo 5: Naslouchání vlastnímu tělu

Naše těla jsou přizpůsobena tak, aby přežila i kritické situace. Tělo nám umí říct, co zrovna chce, ale musíme mu naslouchat a musíme umět rozeznat, zda danou věc tělo opravdu potřebuje, nebo se jedná pouze o nezdravý návyk. Jistě všichni známe, když z ničeho nic dostaneme strašnou chuť například na pomeranče nebo na mléko. Tělo si tímto říká o vitamíny a minerály, které mu zrovna chybí. Pokud zvládneme tělu naslouchat, tak budeme vědět, kdy nám chybí například vitamín C nebo kdy máme odložit vidličku, jelikož už jsme sytí.

 

Online Fitness

 

Číslo 6: Milovat zeleninu

Tento bod snad není ani nutné rozepisovat. Zelenina je plná vitamínů a minerálů, které našemu tělu dodávají potřebné živiny. Zelenina nám také napomáhá při hubnutí, jelikož se z ní, v rozumném množství, nepřibírá, a přitom nás skvěle zasytí.

 

Číslo 7: Investovat do relaxace

Měli bychom se naučit pravidelně relaxovat a nebát se do relaxačních činností investovat. Rozhodně bychom neměli s relaxací otálet až na dobu, kdy už budeme opravdu ve stresu a nebudeme vědět kudy kam. Pokud budeme relaxovat pravidelně, tak se pravděpodobně stresujícím stavům úplně vyhneme. Je důležité najít si činnost, která nás dokonale uvolní a zbaví myšlenek na negativní věci. Relaxovat můžeme například pomocí wellnessu, masáže, jógy a cvičení, četby nebo procházky.

 

Číslo 8: Vděčnost za to, co máme

Pokud se zaměřujeme na věci, které nemáme, tak se dostáváme do negativní nálady. Je mnohem lepší se zaměřit na to, co již máme a být za to vděční. Nemusí se jednat pouze o materiální věci, ale také o lidi, kteří nás obklopují. Pokud si budeme více všímat toho, co máme (partner, děti, zdraví, krásné vlasy, …), tak budeme zaujímat pozitivnější přístup k tomu, co ještě nemáme a snáze těchto věcí dosáhneme.

 

Číslo 9: Více pozitivismu

Pokud nejde o zdraví, nejde o nic. Bohužel se většina z nás tímto příslovím moc neřídí a vnímáme i banální problémy, jako naprostou katastrofu. Některé životní situace bohužel neovlivníme, ale můžeme ovlivnit naší reakci na ně. Pokud budeme problémy brát s nadhledem a úsměvem, tak je snáze vyřešíme. Pozitivní přístup bychom měli mít i při jednání s lidmi, občas stačí milý úsměv a jednání je mnohem snazší.

 

Číslo 10: Vážit si svého času

Pomáhat druhým je skvělá vlastnost, ale neměli bychom pomáhat, pokud to ovlivňuje naší vlastní psychickou pohodu. Pokud se cítíme už unavení, neplánujme si další činnosti. Je dobré mít zdravé hranice, které vymezují naší ochotu pro druhé. I když to zní trochu sobecky, tak pro spokojený život to je nezbytné. Lidem, kteří od nás zrovna očekávají pomoc, na kterou už bohužel nemáme sílu, se slušně omluvíme a odmítneme je.

 

Naše zdraví a psychická pohoda může změnit celý náš život Proto bychom neměli tyto aspekty našeho života podceňovat.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru