Blog Online Fitness

5 věcí, které Vám pomohou s efektivním hubnutím
Životní styl

5 věcí, které Vám pomohou s efektivním hubnutím

11.01.2017
Svých cílů dosáhneme pouze, pokud si chytře naplánujeme cestu k nim. Jinak řečeno, vše zabere nějaký ten čas. Pokud se právě snažíme shodit přebytečná kila, tak bychom měli znát těchto 5 věcí, které nám k tomu pomohou.

Online Fitness

 

1. Malé cíle

Každý z nás by měl mít spousty velkých cílů, které chce za svůj život dosáhnout, ale u hubnutí to není až tak úplně pravda. Ano, vždy je lepší shodit více, než méně, ale musíme na to jít postupně. Je hloupost říct si: ,,Shodím 30 kilogramů“. Tento cíl je poměrně velký, a tedy i vzdálený. I když budeme hubnout správným tempem, tak stále uvidíme, že máme před sebou desítky kilogramů a to nám na sebevědomí nepřidá! Ohledně hubnutí bychom si měli dávat menší cíle. ,,Shodím 3 kilogramy za tento měsíc.“ Postupně na tomto cíli budeme pracovat a již po prvním týdnu zjistíme, že nám chybí už jen 2 kilogramy. To už vypadá lépe. Takto si budeme dávat další měsíční cíle, až se dostaneme k těm vysněným 30 kilogramům.

 

Někteří z nás jsou se svou váhou spokojení, ale nelíbí se nám například malá fyzička. Člověk nemusí mít nadváhu, a přesto se mu jde špatně do schodů, jelikož na to není zvyklý a již v druhém patře máme málem infarkt. Svou fyzičku chceme samozřejmě zlepšit, tak si řekneme, že budeme běhat hodinu denně. Bohužel po prvních 5-ti minutách nám dojde dech a druhý den už běhat raději nejdeme. Opět selhaly naše cíle. Pro netrénovaného člověka, je hodina běhu celkem velký oříšek. Pokud je tento příklad přesně náš případ, měli bychom si opět dát menší cíl.

,,Tento týden prvních 5 minut poběžím a dalších 25 minut půjdu rychlou chůzí.“

,,Tento týden prvních 10 minut poběžím a dalších 30 minut půjdu rychlou chůzí.“

 

Vymezovat si menší cíle, na kterých můžeme pracovat každý den, bude pro nás pozitivní, jelikož rychle uvidíme výsledky. Uvidíme, že cílovou pásku máme na dosah a můžeme se tak posunout k dalšímu stupínku.

 

2. Buďme více vegetariány

Někteří z nás si nedokáži představit život bez masa. Pokud si máme vybrat mezi talířem se zeleninou a talířem s dobře propečeným steakem, tak většina z nás sáhne po masu. Pokud máme maso rádi, tak je jeho konzumace v pořádku. ALE! Nesmíme zapomínat na zeleninu. To, že zelenina obsahuje spousty vitamínů, minerálů a jiných prospěšných látek, to asi všichni víme, ale to není její jediná přínosnost. Zelenina nám pomáhá pročišťovat zažívací trakt a samozřejmě nás dokáže i zasytit.

 

Pokud hubneme, tak bychom zeleninu měli jíst ke každému jídlu. Naučíme se takto jíst mnohem menší porce, rozběhneme metabolismus a zklidníme si zažívání. Pokud zrovna nejsme příznivci zeleniny, tak začneme malou dávkou, například tři cherry rajčátka jako příloha k oběhu. Postupně budeme navyšovat, až většinu našeho talíře zabere hlavně zelenina. Prospěje to našemu zdraví a hubnutí nám půjde mnohem rychleji.

 

3. Přesuny

Není žádným tajemství, že čím více pohybu máme, tím rychleji hubneme. Pravidelná fyzická aktivita je klíčovým prvkem, pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo si svou štíhlost udržet. Bohužel žijeme v hektické době, kdy jen málo kdo má čas na pravidelné dlouhé cvičení. A pokud ten čas náhodou máme, tak většinou nemám energii nebo náladu nebo nás napadá jiná “zajímavá“ výmluva. Všichni to jistě známe, a proto je potřeba vytvořit si správný pohybový návyk, a to již při cestě do práce (školy). Zkusme nečekat přímo u vchodových dveří na odvoz nebo nasednout hned do auta. Pokud jezdíme hromadnou dopravou, tak bychom měli jít pár zastávek pěšky. Opět začneme postupně. Nejdříve jedna, potom dvě, tři, …. Pokud jezdíme autem, tak při návratu domů, zaparkujeme o dva domy dále a zbytek cesty dojdeme. Na druhý den budeme muset tento kousek opět dojít.

 

Další způsob, jak navýšit svůj pohyb je pořízení krokoměru. První den si připneme k pasu malou krabičku a budeme dělat to, co běžně děláme. Večer zjistíme, kolik kroků za den nachodíme. Pro následující den si dáme reálný cíl a počet kroků navýšíme například o 500. A postupně budeme zvyšovat. Kroky můžeme nachodit například v práci, kde se občas jen tak na pár minut projdeme a protáhneme, nebo si uděláme odpolední procházku, či zajdeme nakoupit čerstvé ovoce do obchodu poblíž domu.

 

Online Fitness

 

4. Velikost porcí

Většina z nás přibírá právě kvůli velkým porcím. Nemusíme nutně jíst kilogramy sladkého, abychom přibírali. K přibírání na váze stačí i velké množství zdravějších jídel. No jo, ale když snížíme porci jídel, tak většina z nás bude mít pak hlad. Jelikož máme roztáhnutý žaludek, tak nám menší porce stačit nebudou. Opět platí pravidlo číslo 1. Malé cíle. Místo tří rohlíků k snídani, si dáme první týden pouze 2 a půl. Další týden už jen 2 a postupně to stáhneme na 1.

 

Další způsob, jak konzumovat menší porce, je přehození příborů. Jednoduše si v rukách prohodíme vidličku a nůž. Zpočátku s tím budeme zápasit, ale sníme daleko menší porce, jelikož nám jídlo bude trvat déle a my ucítíme pocit sytosti dříve, než sníme celý talíř.

 

K menším porcím nám může pomoci i nepozorování talíře. Jsme zvyklí, že bychom měli talíř vyprázdnit. Při neustále pohledu na něj, nám mozek dá signál sytosti až u prázdného talíře. Přitom řešení tohoto problému je velmi snadné. Než začneme jíst, tak si jídlo celé naporcujeme a pak už se na talíř dívat nebudeme. Myslím, že napichovat jednotlivé kusy jídla zvládne jistě každý z nás.

 

5. Správný trénink

Na internetu, v časopisech a od různých fitness odborníků se dozvídáme mnoho informací, které si protiřečí. To, že každý radí něco jiného je poměrně logické, jelikož na každého funguje něco jiného. Bohužel většina z nás není zrovna fitness vědátory, abychom hned věděli, co našemu tělu sedí nejlépe. Tudíž musíme zkoušet a experimentovat. Nejsnazším začátkem tohoto zkoumání je kombinace všeho. Pokud do svého tréninku zařadíme stejný poměr posilovacího tréninku, kardio tréninku a protahování, tak jistě brzo zjistíme, která možnost nám vyhovuje nejvíce. A hlavně máme zaručené hubnutí.

Ale jak správně poskládat trénink, abychom necvičili celý den? Opět na to půjdeme po částech. Měli bychom mít trénink každý den, kdy první den budeme cvičit silově (kliky, dřepy, sedy lehy, však to znáte), druhý den nás bude pravděpodobně bolet celé tělo, a proto zařadíme protahování a třetí den si dáme nějaký ten kardio trénink (kolo, běh, rychlá chůze, angličáky, švihadlo,…). A takto stále dokola. Touto skladbou se nikdy neunavíme natolik, abychom si cvičení znechutili, ale zároveň budeme každý den pálit nějaké ty kalorie.

 

Pokud náhodou nevíme, co všechno zahrnuje posilovací trénink, kardio trénink nebo protahování, tak se podívejme na onlinefitness lekce, kde nám zkušení trenéři poradí, jak na to!

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru