Blog Online Fitness

Co jíst (a čeho se vyvarovat), pro správné zažívání
Rady, tipy, triky

Co jíst (a čeho se vyvarovat), pro správné zažívání

26.02.2017
Problémy se zažíváním občas postihnou každého, ale někteří z nás mají tyto problémy daleko častěji. Trápí nás nafouklé bříško, nadýmání, zvýšené ukládání tuků nebo zácpa. Všechny tyto projevy našeho zažívání jsou velmi nepříjemné a některé dokonce i bolestivé. Naštěstí víme, jak na to!

Online Fitness

 

Naše trávicí ústrojí neustále pracuje. Stále naše tělo zpracovává živiny, vodu a rozkládá potraviny, které zrovna sníme. Na rozkladu potravin se podílí celá škála střevních bakterií. Pokud tyto bakterie pracují správně, tak nás zažívací problémy potkávají jen zřídka, ale pokud mikroflóra v našem střevě má problémy, má problém celé tělo.

 

Střevní bakterie si můžeme představit jako malý ekosystém, který obsahuje biliony mikroorganismů, jejichž správné fungování je závislé na mnoha faktorech, jako kde žijeme, jakým způsobem jsme byli vychováni a samozřejmě jaký máme životní styl. Většinu z těchto faktorů ovlivnit nemůžeme, ale jeden hlavní ano. A to správnou životosprávu.

 

Chceme-li podpořit správné zažívání a efektivní funkci našeho malého ekosystému, tak bychom měli konzumovat prebiotické a probiotické potraviny.

 

Prebiotické potraviny

Prebiotické potraviny obsahují, pro nás, nestravitelnou složku, a to vlákninu. Vláknina je velmi prospěšná pro střevní bakterie, a jako vedlejší produkt, způsobuje kvašení. Dále na sebe dokáže vázat některé vitamíny, stopové prvky a i toxiny. Napomáhá vstřebat důležité a zdraví prospěšné látky, ale také chrání střevní sliznici, a tím i celé lidské tělo. Prebiotika se podílí na správném vyprazdňování, slouží jako prevence proti zácpě, působí protirakovinně a brání růstu choroboplodných bakterií.

 

Prebiotika nalezneme například v chřestu, čekance, česneku, houbách, cibuli, kiwi, ovesných vločkách, čočce nebo pórku.

 

Online Fitness

 

Probiotické potraviny

Probiotické potraviny napomáhají našemu tělo vstřebat klíčové vitamíny a minerály, jako je železo, vápník, chrom a vitamíny A, D, E a K. Probiotické potraviny obsahují mikroorganismy, které se běžně vyskytují v našem trávicím traktu, a jejich hlavní funkcí je omezení tvorby organických kyselin. Dochází tak ke značnému poklesu kyselosti, což zpomaluje množení škodlivých bakterií a kvasinek.  Tyto bakterie jsou převážně z rodu Bifidobacterium a Lactobacillus.

 

Probiotika jsou v celé škále potravin, jako jsou například kefíry, jogurty, acidofilní mléka, zakysané podmáslí, kvalitní tvrdé sýry, kysané zelí nebo fermentovaná zelenina.

 

Zatímco tyto potraviny mají pozitivní vliv na správné fungování našich střev, existuje také mnoho potravin, které dělají přesný opak. Jedná se většinou o potraviny, které jen tak z našeho jídelníčku vyřadit nemůžeme, a proto bychom měli konzumovat tyto potraviny pouze v TOP kvalitě.

 

Obyčejné maso a drůbež

Kuřecí a krůtí maso je jedním z hlavních zdrojů bílkovin při hubnutí. Našemu tělo dodává energii, pomáhá spalovat tuky a regenerovat svaly. Bohužel mnoho masa, které seženeme běžně v obchodech, pochází z velkovýroby, kde jsou drůbeži velmi často podávaná antibiotika, jako prevence proti různým nemocem. Ano, jako prevence! Antibiotika jsou látky, které účinně zabíjejí bakterie, a to jak ty špatné, tak i ty dobré. Pokud zvíře dostává za svůj život velkou dávku těchto látek, tak zbytkové množství zůstává v mase. Při konzumaci takového masa, dostaneme do sebe ono zbytkové množství, které bude účinně likvidovat náš malý ekosystém a zároveň se budeme stávat více a více rezistentními proti danému druhu antibiotika.

 

Řešením tohoto problému je mít buď vlastní chov zvířat anebo se snažit nakupovat kvalitní maso od prodejců, kteří na svých obalech uvádějí, že při chovu nebyly používány antibiotika ani hormony pro podporu růstu. Vždy je lepší pořídit maso od menšího řezníka, než z velkovýrobny, bohužel si za kvalitnější maso trochu připlatíme, ale naše zdraví za těch pár korun, opravdu stojí.

 

Umělá sladidla

Většina z nás je závislá na sladkém. Jíme sladkosti, sladíme si kávu nebo čaj, používáme nějaký druh sladidla téměř všude. Z médií jsme masírování varováním, že bílý cukr je špatný. Ano, je to pravda! Ale většina z nás se bez sladké chuti obejde jen těžko, a proto sáhneme po nějaké té náhražce cukru, neboli po umělém sladidle. Mnoho vědeckých studií se zabývá vlivem umělých sladidel na lidský organismus a většina z nich končí negativně. Při konzumaci umělých sladidel dochází často k rozvoji nesnášenlivosti glukózy, která může způsobit například nadměrné kručení v břiše, nadýmání, nadměrný odchod střevních plynů, nucení na zvracení, průjmy nebo křeče v břiše. To ovšem neznamená, že bychom se měli vrátit ke klasickému bílému cukru, jelikož naše střevní bakterie prostě cukr v oblibě nemají. Pokud přesto potřebujeme sladit, tak bychom měli vyzkoušet sladidla jako je med, kokosový cukr nebo sirup z agáve.

 

Závěrem

Všichni z nás známe nepříjemné a trapné pocity ze špatného zažívání, o kterých neradi mluvíme a raději všichni děláme, že je nemáme. Ať už jde o nadýmání, průjmy nebo zácpu, jedná se o témata, která jsou v naší společnosti tabu a většina z nás se stydí o nich mluvit i se svým lékařem. Prvním krokem pro zmírnění zažívacích problémů je změna životosprávy, a pokud je naše životospráva v pořádku a přesto máme se zažíváním problémy, tak bychom se NIKDY NEMĚLI BÁT obrátit se na odborníky.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru