Blog Online Fitness
Co jíst, abychom rychle zahnali nemoc?
08.01.2017Nápoje
Při chřipce nebo nachlazení nemáme většinou chuť na pevnou stravu, ale musíme mít dostatek tekutin. Nejlepší volbou jsou černé čaje, do kterých přidáme zázvor, citrón nebo mátu, které jsou vhodné především na podrážděný žaludek, ale také jako vitaminová injekce. Kromě čajů bychom měli pít také domácí ovocné šťávy, které obsahují velké množství vitamínu C. Pokud nás právě škrábe v krku, měli bychom sáhnout po zeleném čaji s medem, který podporuje imunitní systém.
Lehce stravitelné bílkoviny
Dostatek bílkovin je důležitý jak při nemoci, tak při plném zdraví. Bílkoviny posilují naše tělo a dodávají nám energii. Při nemoci většinou nechceme jíst těžká jídla a pravděpodobně nebudeme mít chuť na vydatný steak. Lehce stravitelné bílkoviny nalezneme například ve vejcích nebo jogurtech.
Polévky
Čiré vývary, jako je kuřecí, zeleninový nebo hovězí jsou skvělou volbou na zklidnění žaludku, ale také dodávají našemu tělu energii a hydrataci. Teplá polévka nás také zahřeje při zimnici a zmírňuje zácpu.
Jogurty
Probiotika, které obsahují jogurty, zkracují nachlazení a chřipku. Měli bychom vybírat jogurty, které obsahují probiotické bakterie rodu Lactobacillus casei nebo Lactobacillus reuteri. Nalezneme je například v Řeckém jogurtu.
Voda
A nejdůležitější rada na závěr: Dostatek tekutin.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz