Blog Online Fitness

Cvičení a nemoc
Rady, tipy, triky

Cvičení a nemoc

07.01.2017
V zimních obdobích je klasická doba nachlazení, únavy, chřipek a nemocí. Necítíte se nejlépe ale máte na programu svůj klasický workout, který nechcete vynechávat? Je dobré cvičit nebo ne?

Online Fitness

V zásadě platí to, že cvičení nám musí prospívat. Pokud se necítíte dobře, jste unavení a trpíte slabostí a nachlazením, rozhodně se nepouštějte do náročných a vysilujících workoutů. Vaše tělo potřebuje energii k boji proti viróze, musíte mu nechat maximální možnost soustředit veškeré prostředky na léčbu! Pokud se při zotavování z nemoci ještě musí potýkat s únavou a námahou při cvičení, Váš zdravotní stav se nutně musí zhoršit. Co tedy dělat abyste nemuseli jen ležet v posteli?

 

Rozhodně doporučuji krátké procházky, pokud Vám to zdravotní stav a povaha nemoci dovoluje. Taktéž je dobré se protahovat, dát si lekci nenáročné yogy nebo se zaměřit na klidné, pomalé a jednoduché cvičení. Nepřetěžovat se je jedna věc, ale určitě se můžete rozhýbat a pomocí jemného pohybu a protažení ulehčit přeleženému tělu.

Online Fitness

Samozřejmě tedy musím na závěr podotknout, že silová zátěžová cvičení a náročné workouty jsou skvělou prevencí proti těmto nemocem! V době kdy jsme zdraví bychom naše tělo měli pravidelně namáhat a cíleně trénovat, čímž dochází ke zvyšování obranyschonosti orgranismu a celkově vitálnímu, silnému a zdravému stavu.

Dále potom pro ty, kteří by zrovna s nemocí bojovali – dopřejte si samozřejmě odpočinek a klid jak po fyzické, tak především po psychické stránce! Osobně se mi skvěle osvědčil ženšen, česnek (nastrouhejte do vývaru, sníte v klidu i dva větší stroučky), zázvor – nejen čaj ale pak také sníst zázvor samotný, dobrý je s domácím medem, a lehké výživné věci. Omezujeme čokolády, tučná a nezdravá jídla a alkohol, ač půlka rumu v teplém čaji není ke škodě :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru