Blog Online Fitness

Do formy No. 2 – Cviky, video a tréninkový plán pro likvidaci tukových zásob
Fitness

Do formy No. 2 – Cviky, video a tréninkový plán pro likvidaci tukových zásob

22.02.2017
V každém správném tréninkovém plánu by mělo být zahrnuto kardio, které nám pomůže účinně spalovat tuky, ale také tvarovat problémové partie. Připravili jsme pro Vás několik cviků, které Vás dostanou zaručeně do formy.

Online Fitness

 

Kardio

Kardio trénink bychom měli provádět alespoň 2x – 3x týdně. Cílem takového tréninku není uhnat si infarkt, ale dostat svou tepovou frekvenci do spalovací zóny. Ideální tepovou frekvenci si můžeme snadno spočítat podle rovnice:

 

220 – (věk) = maximální tepová frekvence

Maximální tepová frekvence * 0,55 = spodní hranice tepů za 1 minutu

Maximální tepová frekvence * 0,70 = horní hranice tepů za 1 minutu

 

Konkrétně v mém případě:

220 – 26 = 194

194 * 0,55 = 107 tepů za 1 minutu

194 * 0,70 = 136 tepů za 1 minutu

 

Nejlepším řešením pro kontrolu tepové frekvence je pořídit si hrudní pás, u kterého se dá většinou nastavit spodní i horní tepová hranice. Pás nás upozorní při překročení nebo nedosáhnutí této hranice. Pás lze sehnat v každém sportovním obchodě a stojí přibližně od 500 Kč.

 

Pokud si hrudní pás nemůžeme z nějakého důvodu pořídit, tak bychom při kardiu měli být schopni plynule mluvit, ale neměli bychom být schopni pískat. Samozřejmě bychom se měli řídit i vlastním pocitem, pokud máme pocit, že každou chvíli vyplivneme plíce, tak samozřejmě zpomalíme.

 

Cviky

Jednotlivé cviky provádíme v tempu, které nám vyhovuje. Vůbec nevadí, pokud nezvládáme rychlé tempo. Je lepší začít pomaleji, časem se do tempa dostaneme a nebude nám dělat žádné problémy.

 

Přítah kolene

Postavíme se rovně, ruce spojíme za hlavou a přitáhneme levé koleno k pravému loktu. Snažíme se mít zatnuté bříško a při přitahování kolene vydechujeme. Pokud nám dělá problém plynulé a rychlé přitahování, tak cvik provádíme pomalu.

 

 

 

Zvedání kolen

Postavíme se rovně a začneme na střídačku zvedat kolena. Snažíme se s koleny dostat, co nejvýše. U tohoto cviku nezapomínáme neustále dýchat. Pokud je pro nás cvik obtížný, tak zvedáme kolena pomalu jako při vojenské chůzi.

 

 

Angličák

Postavíme se rovně, přejdeme do nízkého dřepu a opřeme se rukama o zem. Odskočíme nohama dozadu, abychom se dostali do kliku, opět přiskočíme nohama zpět do dřepu a ze dřepu vyskočíme. Opět musíme důkladně dýchat. Angličák patří sice k obtížnějším cvikům, ale také k jednomu z nejúčinnějších. Pokud je cvik pro nás náročný, tak vynecháme skákací části. Pomalu přejdeme do dřepu, opřeme se rukama o zem, levou nohu dáme dozadu, následně i pravou nohu. Přitáhneme postupně nohy zpět do dřepu a pomalu se postavíme.

 

 

Zakopávání

Postavíme se rovně a začneme zakopávat v běhu na místě. Snažíme se kopnout do zadečku. Stále u cviku pravidelně dýcháme a dbáme na rovná záda. Pokud je to pro nás obtížné, tak místo běhu zakopáváme v chůzi na místě.

 

 

Pro správné provedení cviků se podívejte také na video:

 

 

 

Tréninkový plán

Pokusíme se nejdříve zvládnout 3 kola po 15 opakování každého cviku. Cviky, u kterých se střídají nohy, tak provádíme 15 opakování na každou nohu. Pokud cvičení zvládneme bez obtíží, jsme Velcí sportovci. Pokud je pro nás velmi náročné, tak jsme Menší sportovci.

 

Měsíční plán pro Velké sportovce

Týden 1: Cvičení 2x týdně, 3 kola po 15 opakování

Týden 2: Cvičení 3x týdně, 3 kola po 20 opakování

Týden 3: Cvičení 3x týdně, 4 kola po 15 opakování

Týden 4: Cvičení 3x týdně, 4 kola po 20 opakování

 

Měsíční plán pro Menší sportovce

Týden 1: Cvičení 2x týdně, 2 kola po 10 opakování

Týden 2: Cvičení 3x týdně, 3 kola po 10 opakování

Týden 3: Cvičení 3x týdně, 3 kola po 15 opakování

Týden 4: Cvičení 3x týdně, 3 kola po 20 opakování

 

A samozřejmě nezapomínáme na správný pitný režim!

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru