Blog Online Fitness

Dokonalý zadek 3. - Výpady!
Fitness

Dokonalý zadek 3. - Výpady!

04.02.2016
V předchozích dílech článků o dokonalém zadečku jsme si popsali, jak vylepšit své pozadíčko dřepy a chůzí do schodů. Dnes se podíváme na další skvělý cvik, který náš zadek dokáže dokonale vytvarovat. Výpady!

online fitness

 

Proč jsou tak účinné?

Výpady se dají provádět různými způsoby, které dohromady procvičí dokonale zadek i nohy. Výpady jsou nejúčinnější se zátěží, jelikož tlak na nohy je větší a dochází tak k mírnému odstraňování celulitidy. Lze je také vykonávat bez závaží, kdy je zvládne každý začátečník a naučí se na nich správné držení těla a rovnováhy. Výpady dokážeme náš zadeček nejen vytvarovat, zvednout, ale hlavně zpevnit, aby se netřásl jako rosol. Tak jdeme na ně!

 

Základní technika

Postavíme se vzpřímeně, zpevníme bříško a vykročíme vpřed anebo vzad záleží, jaký druh výpadu provádíme. Nohy směřují neustále rovně a záda jsou zpevněná, nepředkláníme se ani se nezakláníme. Provedeme výpad tak hluboko, jak nás tělo a správná technika pustí. Dolů jdeme s nádechem a zpět do vzpřímené polohy s výdechem.

 

Druhy výpadů

Pokud máme správnou techniku výpadu nastudovanou, tak se podívejme na různé druhy, jak výpady provádět a ze které strany budeme tvarovat zadeček.

 

Výpady dopředu

Základní provedení cviku, které by měl zvládnout každý. Zabíráme u něj především přední stranou stehen a zadní stranou stehen.

 

Výpady dozadu

Dělají se úplně stejně jako výpady dopředu, ale nevykračujeme vpřed ale vzad. Při tomto pohybu zapojujeme přední i zadní stranu stehen, ale také zadeček, který tímto cvikem můžeme krásně zvednout.

 

Kmity ve výpadu

Provedeme výpad a zůstaneme v dolní pozici, kdy začneme jemně kmitat. Zhruba 5 centimetrů nahoru a zpět dolů. Tyto kmity vytvářejí tlak na hýžďové svaly a zadeček se nám krásně tvaruje.

 

Výpady do boku

Výpady do boku se mírně liší od klasických výpadů a to tím, že děláme krok do boku. Tímto pohybem tvarujeme zadeček z boku, aby se nám vytvořil malý boční důlek na zadečku, ale hlavním přínosem tohoto druhu výpadů je redukování pneumatiky, která se tak ráda vytváří kolem pasu a hodně z nás s ní bojuje.

 

 

online fitness

 

Jak zařadit výpady do tréninku?

Tabulka dřepů, kardia a výpadů

Den

Počet

Cvik 1

Cvik 2

Kardio (schody)

Pondělí

20

Klasické dřepy

Výpady vzad (10/10)

Plié dřepy

30 min

Úterý

20

Trhané dřepy

Výpady do boku (10/10)

Kmitavé dřepy

40 min

Středa

Volno

Čtvrtek

20

Klasické dřepy

Kmity ve výpadu (20/20)

Plié dřepy

30 min

Pátek

20

Trhané dřepy

Výpady dopředu (10/10)

Kmitavé dřepy

25 min

Sobota

20

Klasické dřepy

Výpady vzad (10/10)

Plié dřepy

40 min

Neděle

Volno

 

(10/10) – 10x výpad na levou nohu a 10x výpad na pravou nohu

(20/20) – 20x kmit na levou nohu a 20x kmit na pravou nohu

 

Náš trénink na zadek se pěkně rozšiřuje, ale čím více se budeme věnovat našemu pozadí, tím více se mu bude časem věnovat i naše okolí.

 

Přidejme i masáže

Zadeček už cvičíme jako blázni, ale pořád nás trápí celulitida. Samotné cvičení na zadeček by na ní mělo dostatečně zabrat, ale můžeme našemu tělu trochu pomoci a to masážemi. Vidíme to v každé druhé reklamě, že peeling pomáhá odstraňovat celulitidu a tvarovat spodní část těla. A tyto reklamy jsou kupodivu pravdivé. Masírování a “drhnutí“ zadečku a stehen opravdu napomáhá k odstranění celulitidy a k lepším tvarům, protože dochází k uvolňování podkožního tuku. V čem už reklamy tolik pravdivé nejsou, je to, že k tomu potřebujeme drahé přípravky. Stačí obyčejná zrnková káva anebo po domácku vyrobený peelingovač, což je látkový balónek s rýží nebo tvrdými luštěninami. Pak už postačí jen trochu mýdla a masáž může začít.

 

Kulatý zadeček je vizitkou každé z nás a měly bychom se všechny snažit udržovat ho v co nejlepší formě. Vůbec nevadí, že nemáme ideální váhu, že máme větší boky, nebo máme jiné tělesné nedostatky. Libový zadeček smaže minimálně půlku našich mínusek a přidá spousty plusek.

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

online fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru