Blog Online Fitness

Nafouklé bříško – 5 tipů, jak se zbavit toho nepříjemného balónu
Rady, tipy, triky

Nafouklé bříško – 5 tipů, jak se zbavit toho nepříjemného balónu

18.03.2017
Cvičíte pravidelně a přesto se vám stává, že kalhoty dopínáte s nepříjemným vydechnutím? Máte v průběhu dne chuť ten pásek povolit o pár dírek? Pokud se po tréninku oblečete do uplého trika či šatů a musíte zatahovat bříško, abyste vyrovnali onen nafouklý nevzhledný balón, chyba bude jinde. Je důležité hlídat si nejen správný cvičební plán, ale také stravu a životní styl!

Každá z nás chce mít hezké, pevné a ploché bříško. A některé z nás jsou také ochotné pro to něco udělat. Vzhledem k tomu, že jste na našich stránkách OnlineFitness, počítám, že mezi ně patříte také :-) Není to vždy jen otázka povolených svalů, vypouklé bříško je také často důsledkem špatné stravy. Pokud máte potíže s „těhotenským bříškem“ i když cvičíte a zrovna se nechystáte rodit, třeba je problém v těchto věcech!

1. Dehydratace 

O tom, jak důležité je pít dostatečné množství vody se snad ani nedá napsat dostatek článků, možná kniha by mohla pomoct :-) Opravdu, kvalitní pitný režim by se měl vyučovat na školách místo těch ostatních pitomostí. Když vidím dnešní populaci a běžný přístup k hydrataci těla, nedivím se všem těm ekzémům, bolestem a nemocem všeobecně. Nicméně my co se věnujeme fitness už víme, že Cola je doplněk na čištění WC a ne k pití, a že obyčejná kohoutková voda udělá největší službu. Tímhle odstavcem bych vám chtěla spíš připomenout to, co už dávno víte. Nebudu zde rozepisovat správný příjem vody, což je za normálních teplotních podmínek nejméně 0,5 litru (maximálně 0,7 litru) na každých (i načatých) 15 kg hmotnosti – (dle příkladu 70kilový člověk: 70 : 15 = 4,7 x 0,5 = 2,3 litru – zjednodušeně: 70 : 30 = 2,3 litru), ani že pokud pijete více kávy nebo alkoholu, je nutné doplňovat pitný režim o to víc, nebo že sklenice vody po ránu by měla být ranním pravidlem a ideálně v pokojové teplotě... Informací kolem pitného režimu je všude dost, já osobně radím jen toto: Pokud trávíte většinu času doma, pořiďte si džbánek, který si naplníte vodou a postavíte na oči. Odhadem je vám jasné, že aspoň dva (ideálně tři) takové byste měli vypít, tak si to pohlídejte. Když to bude na očích, připomene se to samo. A pokud většinu dne trávíte v práci či lítáním všude možně, pořiďte si lahev a opět mějte přehled, kolikrát ji celou vypijete. Jak si toho pohlídat už vám psát nebudu, mohu dávat rady a nakopnutí, nicméně tohle už zvládnete sami, pokud budete chtít :-)

 

2. Vypjaté a stresové situace

Všichni víme, jak naše tělo reaguje na stres. Někdo má potřebu víc jíst, někdo zase trpí nevolností, může se objevit průjem nebo naopak zácpa. Kamarádka si mi zrovna včera stěžovala na rašící pupínky, které se jí kolem zkouškového období objevují na obličeji i na hrudníku, což je reakce jejího těla na stres. Nadýmání pak bývá spojením více faktorů, vzniklých za nervově vypjatých situací. Je proto důležité ne se situacím vyhýbat (což ani většinou nejde), ale naučit se je dobře zvládat. Jedním ze způsobů, který osvědčeně pomáhá je pravidelné fitness – zaručeno :) Osobně dávám přednost silovým workoutům, vím ale že mě také kvalitně uklidní Ashtanga Yoga. Dejte si na sebe čas a denně věnujte alespoň hodinu tomu, abyste své tělo vyrovnali a dostali do normy.

Online Fitness

3. Potraviny, která vás osobně nadýmají

Tady vám už sama radu nedám, je třeba, abyste zjistili, po čem vám osobně není dobře. Na mě třeba neplatí řeči o fazolích a luštěninách, těch můžu snít tři plechovky a trávení i plynatost mám naprosto v normě. Je tedy třeba, abyste si hlídali jídelníček a ověřili si, po čem je vám osobně špatně. Teď jsem zrovna četla článek jedné fitness slečny, která nemůže po hlavním jídle mrazené ovoce – miluje mango ale ví, že když si ho po obědě dá, trpí pak žaludek i střeva. Tohle vám ale nikdo dopředu neřekne, každý musíme znát své tělo a najít způsob, jak s ním spolupracovat. Doporučuji začít den až tři na jednoduché stravě o které víte, že vám nedělá žádné potíže, a postupně přidávat další pokrmy. Tímto způsobem jistě najdete a vyloučíte vše, co vám nedělá dobře.

 

4. Rychlé jedení

Rychlé polykání jídla způsobuje už první problém, čímž je říhání a s tím spojený nepříjemný pocit v žaludku. Dále taky logika velí, že pokud jídlo dostatečně nepokoušeme, nedojde k jeho kvalitnímu rozmělnění a promísení se slinami. Staré dobré čínské rady ze cvičení Tai-Chi  praví „Jez tak, abys žvýkal vodu a pil jídlo.“ To znamená pokrm v ústech dostatečně rozžvýkat, až je opravdu kašovitý. To platí i u měkkých jídel, kde se nesmíme nechat zmást jemnou konzistencí. Třeba to není tuhý steak, ale pořád potřebuje dostatečné proslinění. Nespěchejte tedy s jídlem, nevyplatí se vám to a těch pár ušetřených minut na jeho zhltání vám oplatí půl dnem nadýmání a bolestí.

 

5. Zácpa 

Zácpa je sama o sobě velmi nepříjemná věc, která nám komplikuje zdraví i vzhled. Plyny, které zůstávají ve střevě spolu se stolicí totiž putují a nadýmají, vzniká tím bolest i nafouklé bříško. Spousta lidí trpí zácpou ze stresu, klasický případ dovolené či jakéhokoli cestování, z čehož pak vznikají řeči typu „Nosím si to domů“. Tady platí komplex všech rad – nestresovat se, pít hodně vody, jíst vlákninu (pomalu a postupně). Dobré je dělat si smoothies a zařadit hodně zeleniny, klasika :-) Osobně nedoporučuji používat chemická projímadla, nicméně chápu že když už je vám opravdu zle, potřebujete prostě ulevit. Pokud se vám ovšem problémy se zácpou objevují pravidelně, je třeba zaměřit se na příčinu a tu adekvátně řešit. Nejen strava, ale i psychika a celkový životní styl jsou to, co si musíme hlídat.

Doufám, že jste z článku načerpali informace a pomůže vám to k lepšímu bříšku a celkovému pocitu ze sebe sama :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru