Blog Online Fitness

Palačinky bez laktózy? A zdravě? Podívejte se, jak na to!
Zdravě v kuchyni

Palačinky bez laktózy? A zdravě? Podívejte se, jak na to!

26.02.2017
Palačinky - kdo by je nemiloval? Klasické jídlo oblíbené u tolika lidí, nevymazatelně v našem povědomí o známých sladkostech. Jenže co když nemůžeme mléko, nebo nám vadí vajíčko, či jen chceme jíst zdravě a přitom se palačinek nechceme vzdávat? Tento recept je rychlý, jednoduchý a můžete si palačinky dopřát zcela bez výčitek!

Online Fitness

 


Nemusíte ze svého jídelníčku vyřazovat vše sladké, stačí když to upravíte tak, že to bude zdravé! Přírodní cukry jsou dobrá věc, a i palačinky se dají připravit tak, že budou kvalitní. Tyto palačinky neobsahují ani lepek, ani vajíčko, takže jsou vhodné i pro vegany nebo ty, kteří se kvůli zdravotním potížím musí vyhýbat mléčným výrobkům. 

 

Ingredience 
2 hrnky celozrnné mouky
2 a 1/2 hrnku mléka - rostlinné může být dle Vaší volby
špetka soli

 

První krok jistě všichni známe - je třeba smíchat mléko, ať už klasické nebo veganské, s celozrnnou moukou a špetkou soli. Děláme to pomalu a za stálého promíchávání metličkou, aby se nevytvořily hrudky, nebo je případně rozšleháme. Mezitím si u rozehřejeme pánev, na kterou potom pomalu lijeme naběračkou těsto. Vždy se snažíme, aby těsto pokrylo pánvičku rovnoměrně a nebylo příliš tlusté. Potom ho z obou stran smažíme, přičemž obracet můžeme buď dřevenou vařečkou, nebo kdo si troufne, může klasicky "vyhazovat" :-) Že je těsto hotové poznáme tak, že je z obou stran krásně dozlatova. 


Hotové palačinky podáváme s plněním dle chuti, každopádně doporučuji držet se zdravých variant - ovoce, džemy bez přidaného cukru, domácí med, oříšky, hořká čokoláda nebo arašídové máslo. Můžeme také připravit palačinky na slano s různými druhy pomazánek, tofu či čímkoli, co máme zrovna po ruce a na co máme chuť.


Pokud palačinky kvalitně vyvážíme, můžeme si je dopřát jako příjemnou svačinku či snídani. Jen nezapomínejte, že jíst vegansky automaticky neznamená jíst zdravě! Stejně jako flexitarián může mít kvalitní a vyváženou stravu, tak vegan může mít opak. Záleží jen na tom, jaké suroviny použijeme, jak je zpracujeme a v jaké kombinaci a množství je jíme. A stejně jako každé jídlo, i palačinky jdou udělat zdravě a kvalitně :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru