Blog Online Fitness

Svalová bolest po cvičení – co to je a co s tím dělat?
Rady, tipy, triky

Svalová bolest po cvičení – co to je a co s tím dělat?

19.03.2017
Každý kdo děláme Fitness to známe – den po náročném workoutu se nemůžeme ani pohnout, svaly nás pálí a cítíme každý pohyb. Co teď s tím? Je svalová bolest známkou dobrého cvičení, nebo naopak? Máme se při bolestech protahovat, nebo odpočívat? Pojďme se na to podívat pořádně...

Online Fitness

Svalová bolest je něco, čemu se při cvičení nikdo z nás nevyhne. Je důležité vědět původ a princip svalové bolesti, takzvané svalovky, abychom pochopili funkce svého těla a dokázali s ním spolupracovat.

 

Co to vlastně je, ta svalovka? Proč nás po cvičení svaly bolí?


Bolest svalů je způsobena trhlinami ve svalových vláknech, které se následně zanítí a produkují vedlejší látky. Když poškozená (natržená) svalová vlákna zase srůstají, stávají se silnějšími a většími. To je podstata toho, proč cvičíme. Odborně se pak tento jev nazývá hypertrofie. Ona mikroskopická poškození svalů jsou právě ten stimul, kdy sval začíná růst. A právě tohle je ten důvod, proč někteří lidé věří, že pokud svaly po cvičení nebolí, nebyly cviky dostatečně efektivní.

Navzdory tomu, že víme, co je to svalovka a jaký má význam, nemůžeme zcela jistě říct, že pokud nás svaly nebolí, necvičili jsme dost intenzivně. To není tak úplně pravda, jelikož některé svaly jsou k těmto bolestivým stavům více náchylné než jiné, za což může také naše DNA. Proto jsou někteří jednotlivci na svalovky více náchylní, a stejně tak různé svaly reagují na natržení a růst svalové hmoty různě. V amerických studiích se také můžeme dočíst, že vysoká úroveň bolesti by měla být považována za škodlivou, protože to je známka toho, že dotyčný člověk přesáhl své schopnosti. Navíc může následná svalovka způsobit nepříjemné psychické stavy a odradit nás od dalšího cvičení.

Co si z toho tedy vzít? Abychom si to srovnali, opět tady nejde jednoznačně říct že ano, svalovka je dobrá protože ti bez ní nerostou svaly, nebo ne, jen to znamená, že ses přetáhl... Opět a znovu tady platí jedno základní pravidlo ve Fitness – všichni jsme individuální. Někdy to, že cítíte po cvičení bolest znamená, že jste si sakra dobře zatrénovali a teď to vaše svaly skvěle nakopne. A nebo jste to přešvihli a cítíte se unavení, vyčerpaní a víte, že to bylo moc.. Taky můžete mít genetickou predispozici necítit bolest a tím pádem to pro vás nikdy nebude tak strašné jak pro jiné. Rozhodně se neřiďte podle rad jiných, ale podle svého vlastního pocitu. Sami musíte usoudit, kde jsou vaše limity, jak vaše tělo reaguje a jestli je dobře že vás to bolí, nebo jste to přehnali.

 

Je dobré se při svalovce protahovat?

Hodně lidí váhá, jestli v dny, kdy nás všechno bolí vůbec cvičit. Je lepší si odpočinout nebo svaly naopak rozehřát? Každého nejspíš jako první napadne, že je ideální se jen lehce protáhnout. Nicméně intenzivní stretching v konečném důsledku jen poškozuje svalová vlákna ještě víc. Pro aktuální stav může sice nárazově pomoct, nicméně dle studií to není řešení pro dlouhodobé uvolnění bolesti.

Tak co tedy dělat?

Jediná a nejlepší rada je jemný pohyb, správná strava a dostatek času na regeneraci. Určitě se v době svalovky nepřetěžujte, nejste-li zkušení sportovci kteří ví, že si tohle můžou dovolit. Ale to zase neznamená, že zůstanete nečinní na pohovce u televize! Mírný pohyb, jemná cvičení s vlastní váhou, procházky a masáže, teplá sprcha... To je to co vám uleví. Potom si samozřejmě hlídejte kvalitní stravu a dostatečný přísun tekutin, což je základní samozřejmost :) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru