Blog Online Fitness

Zpátky k Řecku - budeme cvičit nazí?
Životní styl

Zpátky k Řecku - budeme cvičit nazí?

11.01.2017
Vracíme se zpátky k řeckým základům nahého cvičení? V dnešních dnech se již úspěšně zavedly lekce, kde se cvičí bez oblečení. Bude se tento způsob zavádět v širším spektru i ve sféře Fitness?

Online Fitness

Řecké slovo “gymnasium” ve skutečnosti znamená “škola nahého cvičení.” Tohle označení se používalo pro místa, kde se mladí lidé chodili vzdělávat a také se věnovat fyzickým aktivitám, jako gymnastice, plavání, běhu. Všechny tyto činnosti se prováděly v nahotě, stejně jako koupání nebo výuka.

 

Doopravdy, cvičit v oblečení je moderní vynález. První tělocvična v historii byla otevřena v dávné Persii, před více jak 3000 lety. A víte co? Lidé tam cvičili zcela nazí. Nebylo zvykem aby se někdo oblékal, a nikomu to nepřišlo divné nebo dokonce špatné. Proč dnes vnímáme nahotu jako něco nepřípustného?

 

Dnes se již znovu otevírají hodiny, na keré se chodí cvičit bez oblečení. Tyto lekce jsou známé jako „Nahá Jóga“, a lidé tam opravdu nemají vůbec nic, jen podložku (a další vrstvu ručníku či deky pro udržení tepla). Funguje to jako běžné hodiny – lidé přijdou, odcvičí, odejdou. Vše normální, jen jsou při tom nazí. Jestli je tohle v pořádku, a já si jsem jistá že je, proč bychom neměli otevřít více hodin zahrnující Fitness cvičení bez oblečení?

Nahota je dnes mnohem více rozšířené a otevřené téma. Alespoň se o to mnozí lidé snaží. Restaurace kde můžete chodit nazí, bary, pláže, celé vily a aquaparky. Tak proč ne fitness? Myslím, že by se to hodilo nejen z hlediska menší útraty za oblečení a úspory času za praní, ale věřím, že by to pohlo s myslí mnoha lidí.

 

Tolik z nás není spokojených se svým tělem. Kdybychom dokázali být mezi sebou vzájemně nazí, uvědomili bychom si, že je naprosto v pořádku vypadat tak, jak vypadáme, stejně jako je v pořádku chtít to zdokonalit. To ale musí být podníceno tím, že své tělo milujeme, ne protože ho nesnášíme! A také mě to přivádí na další myšlenku, které vůbec nerozumím – spousta bikin je tak maličkého střihu, že horko těžko zakrývají co mají, ale je to společensky naprosto v pořádku. Ale i když je klasická podprsenka mnohem více decentní, zkuste si vyjít v létě k vodě ve spodním prádle! Jaký je v tom rozdíl? Proč je určitý druh oděvu naprosto nepřijatelný, i když je z logického hlediska více zahalující? A proč bychom se vlastně měli vůbec zahalovat? Tyto otázky jsou předmětem argumentace mnoha lidí v mnoha tématech. Bude fitness dalším?

 

Staří řekové vymysleli cvičení tak, že se má provádět bez oblečení. Je načase vrátit se zpátky ke kořenům vzniku této činnosti? 

 

Elen Šarmanová
Trenérka a redaktora OnlineFitness.cz

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru