Blog Online Fitness

IIFYM nebo-li “Sněz, co chceš, pokud se ti to vejde do makroživin.”
Životní styl

IIFYM nebo-li “Sněz, co chceš, pokud se ti to vejde do makroživin.”

15.09.2015
Pokud se pohybujete ve světě fitness nějaký ten pátek, je dost možné, že se k vám pojem IIFYM (popř. Flexible Dieting) už dostal. V USA tento styl stravování uznává mnoho fitnessek i fitnessáků, ale řekla bych, že i u nás už se začíná vcelku slušně rozšiřovat. Avšak pro ty, kterým je tato zkratka, pod kterou se skrývá označení “If It Fits Your Macros,”zcela neznámá, určitě ve čtení pokračujte.

Online Fitness

Bavíme se tedy o výživovém směru, který ve (velmi) volném překladu hlásá: “Sněz, co chceš, pokud se ti to vejde do makroživin.” Cílem IIFYM je svůj denní příjem napasovat ne jen do kalorií, ale především do předem nastavených makroživin tj. určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin. Pokud se řídíte na míru sestaveným jídelníčkem, pak si možná říkáte: ,,Ale vždyť takto já se stravuji.” Směr IIFYM se však od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte. Z mého pohledu bych to procentuálně vyčíslila na 80% zdravých potravin a 20% vyhraněných na tzv. hříchy. Přesto si však myslím, že je důležité správně dané neřesti ne jen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky mléčné čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

 

Pro koho je IIFYM ideální volbou? Tak především bych ho doporučila těm, kteří se okolo zdravého stravování už nějakou dobu pohybují a např. pojem makroživina jim není zcela cizí. Pak je velice důležité správně nastavit trojpoměr živin. Je vaším cílem hubnutí? Přibírání? Nabírání svalové hmoty? Dle vašeho cíle nastavíte trojpoměr, který už se nyní dozvíte např. pomocí IIFYM kalkulátoru, ale já osobně doporučuji trojpoměr konzultovat s vaším výživovým poradcem či trenérem, který přihlédne k vícero aspektům. Neméně důležitou součástí je zapisování si nebo-li počítání makroživin. K tomu bych jednoznačně doporučila (mobilní) aplikaci MyFitnessPal, která je dle mého názoru pro zapisování denního příjmu ta nejlepší. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dosti studování a trpělivosti. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu nikoli přítěž a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

 

Teď vám asi vrtá hlavou, zda-li se dá opravdu takto zhubnout? Pokud od teď nenahradíte půlku denního příjmu za pizzu a čokoládu, pak proces hubnutí jistě nenarušíte. Důležité je však nalézt rovnováhu, a ta u někoho může být již zmíněných 80/20, u jiného i 70/30. Každé tělo reaguje jinak. Pro mne byla vidina redukce váhy bez většího omezování se doslova vysvobozením. Naučila jsem se do stravy zařazovat občasné hříchy (a nehroutit se z toho, čímž apeluji především na dámy), a ne jen hlava ale i tělo pochopilo, že ve striktním režimu nelze jet dlouhodobě. O tom zdravý životní styl vlastně vůbec není. K vytyčenému cíli vede dlouhá a trnitá cesta. Je pouze na vás, zda-li se na případné pády už předem připravíte. Oslavy, dovolené, obědy či večeře v restauracích nebo další nástrahy diety jsou součástí každodenního života nás všech. Nač si vše odpírat jen proto, že jsme zrovna v dietě?

Vaše Veronika Duží
veronika.duzi.cz

Online Fitness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

online fitness

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru