Blog Online Fitness

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 2. týden
Životní styl

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 2. týden

14.09.2018
Dnes se v zářijové výzvě naučíme pozici Prasarita neboli široký stoj rozkročný.

Vítám Tě u druhého týdne jógové výzvy s online fitness! Pokud jsi nestihl/a první týden, nevadí, stačí dosdílet fotky s pozicemi z minulého týdne a můžeš se k nám přidat! 

 

A jak se k nám přidat? Je to snadné! Nafoť se. Fotky vložíš jednotlivě nebo formou koláže na svůj instagramový profil, označíš fotky @onlinefitness a hastag #onlinefitnessjoga . Na konci měsíce vyhlásíme vítěze, který získá členství na onlinefitness.

 

Jde o předklonovou pozici. Během této pozice je důležité aktivovat pánevní dno (mula bandhu) a aktivovat spodní břicho (uddidha bandu). Jedna z nejčastějších chyb v této pozici je, že při jejím praktikování je povolený střed těla a břicho.

V této pozici se skvěle protáhne zadní strana končetin a dolní část zad. Tím že se hlava dostává níže než zbytek těla dochází k prokrvení hlavy a mozku, což má na následek stimulaci mozku, ale také zklidnění a redukci stresu. Dále pozice stimuluje trávení, snižuje potíže se zácpou a plynatostí. Uvolňuje kyčle a dle varianty pozice také ramenní klouby.

! Pozice není vhodná pro osoby trpící vysokým tlakem nebo při výhřezu ploténky.

1. Rovný předklon
Nohy jsou narovnané, paže natažené na zemi, páteř rovná, pohled před sebe, hlava v prodloužení páteře.

2. Hlava na zemi v širokém roznožení

Nohy jsou narovnané (v případě velmi zkrácených hamstringů – zadní strany stehen-buďte opatrní a poslouchejte své tělo a při velkém pocitu tahu kolena radši lehce pokrčte), ruce jsou na šířku ramen pokrčené a temeno hlavy se snažíme dostat na podložku.

3. Přitažení za palce

Nohy jsou narovnané (opět platí, že v případě velmi zkrácených hamstringů – zadní strany stehen-buďte opatrní a poslouchejte své tělo a při velkém pocitu tahu kolena radši lehce pokrčte), z ukazováčku a prostředníčku na ruce uděláme háčky, kterými si chytneme palce u nohou a pomocí rukou se přitáhneme směrem dolů, zapojíme tak silu paží, které se také během pozice tvarují, temeno  se snažíme dostat na podložku.

4. Předklon v širokém stoji s protažením ramen

Propleteme všech deset prstů v úrovni beder a pomalu opatrně spouštíme zápěstí k zemi. Velkým Benefitem této varianty je otevření hrudníku a protažení ramenních kloubů.

5. Rotace

Jednu ruku umístíme na kotník, lýtko, stehno – dle možností..a druhou ruku nasměřujeme vzhůru. Lehce se přitahujeme za spodní ruku a rotujeme za tou horní. Zopakuj i na druhou stranu.

6. Ruce za tělo

Hlava (pokud možno) zůstává na zemi, ruce jdou na zem za nohy.

7. Freestyle aneb na co budeš mít chuť :)
V této pozici je ještě nesčetně dalších možností.. ruce v bok, křížem, za kotníky ze zadní stran atd. Nebo se dá s pozicí hrát a přejít až do stoje na hlavě :) zapoj fantazii a sedmá pozice je jen na tobě.

 


Monika Šotlíková 

Trenérka OnlineFitness.cz

 

Online Fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru