Blog Online Fitness

10 potravin, které snižují riziko rakoviny prsu
Rady, tipy, triky

10 potravin, které snižují riziko rakoviny prsu

31.01.2018
Zhruba jedna z osmi žen je během svého života postižena rakovinou prsu. Hned po onemocnění srdce je rakovina s druhou nejvyšší úmrtnosti žen a velice často se jedná právě o rakovinu prsu. Bohužel mnoho rizikových faktorů je mimo naši kontrolu, ale existuje několik potravin, u kterých je prokázáno, že výskyt rakoviny snižují. Podívejme se na ně.

Online Fitness

 

Mnoho vědeckých výzkumů se zabývá tím, jak rakovině prsu zabránit. Vědci zjistili, že zdravý životní styl může zachránit od této nemoci jednu z deseti postižených žen, a to jen tím, co jíme. Pojďme si ukázat, které potraviny pomáhají bojovat proti této zákeřné nemoci.

 

1. Houby

Jíst každý den houby nám může pomoci chránit se proti rakovině prsu. S touto informaci přišli vědci v International Journal of Cancer, kteří zjistili, že stačí pouze 10 gramů čerstvých hub denně, aby se snížil výskyt rakoviny prsu zhruba o dvě třetiny.

 

2. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy nám pomohou snížit riziko rakoviny prsu dvěma způsoby. V první řadě obsahuje tento druh ořechů vitamín zvaný gamma tokoferol, který zastavuje aktivaci enzymu Akt-an, který je nutný pro přežití rakovinotvorných buněk. Dále vlašské ořechy obsahují molekuly podobné cholesterolu nazývané fytosterol, které mohou pomáhat regulovat hladinu estrogenu u mužů a žen, a tím zpomalit růst rakovinotvorných buněk.

 

3. Vařená rajčata

Vařená rajčata jsou skvělá nejen na těstovinovou omáčku, ale také pro prevenci proti rakovině prsu. Vědci zjistili, že karotenoidní antioxidant, který se nachází u rajčat a je také známý jako lykopen, je zvláště účinný pro léčbu rakoviny prsu.

 

4. Sladké brambory

Stejně jako rajčata, tak sladké brambory obsahují velké množství karotenoidů, a tedy jsou podobně účinné jako rajčata při boji proti rakovině prsu.

 

5. Losos

Losos je bohatý na zdravé tuky, a to především na omega-3 mastné kyseliny. Tyto esenciální tuky jsou spojeny s prevencí rakoviny prsu. Mnoho vědeckých studií se zabývala vlivem omega-3 mastných kyselin z ryb, na rakovinu prsu. Vědci zjistili, že ženy, které konzumovaly pravidelně lososa, tak měly o 14% menší pravděpodobnost, že onemocní touto nemocí. Dále je vhodné konzumovat tresky nebo makrely.

 

6. Olivový olej

Další kladné body pro středomořské stravování, naštěstí olivový olej snadno seženeme i u nás. Španělští vědci odhalili, že extra panenský olivový olej je také vhodný pro prevenci rakoviny prsu. Ženy, které jej pravidelně konzumovaly, tak měly o 68% menší pravděpodobnost tohoto onemocnění.

 

7. Vejce

Vejce jsou jedním z významných zdrojů živin, jako je například cholin. Tento neurotransmiter je nezbytný pro strukturu a správnou funkci buněk. Nedostatek této složky je spojen s neurologickými poruchami a sníženou kognitivní funkcí. Kombinace všech těchto aspektů dělá vejce skvělým pomocníkem při obraně proti rakovině.

 

8. Špenát

Listová zelenina, jako je špenát, je skvělá proti rakovině prsu. Listová zelenina obsahuje velkou dávku luteinu a zeaxantinu, které redukují látky způsobující rakovinu prsu. Špenát je také skvělým zdrojem folátu a vitamínu B, které podporují správné fungování DNA.

 

9. Kurkuma

Tohle skvělé koření obsahuje látku kurkumín, která se osvědčila při léčbě rakoviny, jelikož se jedná o protizánětlivou látku. Dále obsahuje polyfenol, který má chemopreventivní vlastnosti.

 

10. Broskve

Broskve jsou bohaté na antioxidanty, které odbourávají v těle reakční kyslík, který může způsobovat mutace buněk a následně také rakovinu. Broskve obsahují fenolické sloučeniny, které jsou schopné inhibovat metastázováni a šíření buněk rakoviny prsu.

 

A jaké další potraviny bychom měli konzumovat pro prevenci rakovině prsu?

Káva

Mléko

Brokolice

Čaj

Granátové jablko

Navy fazole

Borůvky

Mrkev

Jahody

Pomeranče

Gója

Pekanové ořechy

Květák

Třešně

Zelí

Lněné semínko

Chřest

Sója

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru