Blog Online Fitness

10 tipů, které Vám pomohou vyhnout se nákupu nečerstvých potravin
Rady, tipy, triky

10 tipů, které Vám pomohou vyhnout se nákupu nečerstvých potravin

25.08.2017
Pěkný obal, výhodná cena a potravina, kterou máte rádi. To je jasná volba pro nákup, ale víme jistě, že je daná potravina čerstvá? Obchodníci chtějí prodat za jakoukoliv cenu, ale my rozhodně své zdraví riskovat nechceme. My v Online Fitness jsme pro Vás připravili 10 tipů, které Vám pomohou rozpoznat čerstvou potravinu, od té nečerstvé.

Online Fitness

 

Některé potraviny, které nejsou čerstvé, mohou být stále ještě ke konzumaci, ale našemu zažívání prospívat nebudou, druhé jsou zdraví škodlivé a ty třetí zase plné chemie. Tak jak poznat kvalitní potraviny, nejlépe ještě v obchodě?

 

1. Maso

Při výběru masa je velmi důležité věnovat pozornost jeho barvě. Čerstvé a chutné hovězí maso by mělo mít červenou barvu. Červenou barvu by mělo mít také jehněčí maso, které může jít až do barvy krve. Telecí by mělo být růžové a vepřové světle růžové. Rozhodně bychom se měli vyhýbat tmavým odstínům masa a nikdy nekupovat maso, které je téměř vínové barvy s šedými fleky.

 

Čerstvost masa zjistíme nejlépe podle vůně a na dotyk. Bohužel v obchodech si maso moc očichat a osahat nemůžeme, a proto to uděláme alespoň doma. Maso by mělo být suché a nemělo by se jinak lepit na prsty. Pokud se lepí nebo je pokryté slizkou vlhkou vrstvou, tak rozhodně není čerstvé.

 

 

2. Mleté maso

Mleté maso můžeme koupit buď hluboce zmrazené, nebo chlazené. Hlavním rysem zmrazeného mletého masa je opět barva. Ta se může lišit od červené až po světle růžovou, tak jako u masa vcelku. Našedlá barva znamená, že maso je už nějaký čas v mrazicím boxu. Věnujeme velkou pozornost mletému masu, které si obchodní řetězce připravují samy, a pokud u takového masa vidíme šedé fleky, tak je pravděpodobné, že čerstvější mleté maso bylo smícháno se starším mletým masem. Toto mísení je hlavním problémem právě u zmrazených výrobků, jelikož muselo dojít k jejich rozmrazení, smíchání a opětovnému zmrazení.

 

V případě chlazeného mletého masa, je vhodné zkusit, zda z něj jde šťáva. Sice v obchodě asi budeme za podivíny, až budeme s krabičkou různě třepat a naklánět ji, ale pokud chceme kvalitu, tak to za to stojí. Z čerstvého mletého masa by měla vytékat načervenalá šťáva. Pokud tomu tam není, tak je maso pravděpodobně namleto ze šlach a chrupavek – žádná kvalita, ale vysoká cena.

 

 

3. Kuře

Výše jsme nezmínili barvu kuřete, jelikož zde je to o něco složitější. Každopádně, pokud chceme čerstvé kuře, tak by vždy mělo mít světle růžovou barvu, rozhodně ne nikdy nažloutlou, do fialova nebo našedlou. Pokud chceme chutné a křehké maso, tak je důležité koupit kuře, které bylo mladé. To poznáme tak, že barva kuřete je bledě až světle růžová a má viditelné “šupinky“ na nohou. Doma provádíme opět kontrolu dotykem, kdy by měla být pokožka čistá a suchá. Pokud má kuře vlhkou pokožku nebo pokrytou hlenem, tak pravděpodobně bylo za svého života nemocné a léčeno antibiotiky.

 

 

4. Mléko

Pokud kupujeme mléko v krabici, tak bohužel nemůžeme přímo v obchodě zjistit, zda zaplatíme za mléko nebo za naředěný fujtajbl. U mléka ve skle nebo v PET lahvi, to lze zjistit podle barvy, kdy kvalitní mléko má čistě bílou barvu, pokud je mléko jemně do modra nebo do šeda, tak je pravděpodobně naředěno vodou. To sice našemu zdraví nijak neublíží, ale proč platit za vodu? Dalším způsobem, jak zkontrolovat kvalitu mléka, je udělat na rovném povrchu kapku. Pokud je mléko čistě přírodní produkt, který není naředěný, tak by kapka, měla zůstat kapkou. Pokud se kapička rozbíhá do strany a vytváří nám spíše louži, tak ono “mléko“ není pouze kvalitní mléko.

 

 

 

5. Mražená zelenina, ovoce a jiné potraviny

Při koupi mražených produktů, bychom měli vždy zkontrolovat teplotu mrazícího pultu. V každém pultu by měl být teploměr, nebo displej, který ukazuje teplotu. Pokud je teplota více, než 18 stupňů pod nulou, tak rozhodně potravinu nekupujeme. U takových potravin, jsou všechny vitamíny a minerály kaput. Dále se vyhýbáme potravinám, u kterých je na sáčku viditelná námraza, jelikož u nich došlo k částečnému rozmrazení vlivem přepravy a následnému zmrazení.

 

 

6. Chléb a pečivo

U pečiva samozřejmě poznáme, zda je čerstvé nebo nikoliv, a to podle tvrdosti. Ale poznáme, zda je pečivo správně upečeno? Správně upečené je pokud se vrací do původního tvaru, když jej jemně zmáčkneme. Pokud není dostatečně dopečené, tak důlek po zmáčknutí zůstane. Pokud chceme kvalitní pečivo, tak při nákupu si nezapomene číst etikety, u každého pečiva by mělo být napsáno, zda je upečeno začerstva nebo ze zmrazeného polotovaru. Pokud tato informace uvedena není, tak se zkuste poptat prodavačů, jelikož ze zákona máte na tuto informací právo.

 

 

 

7. Rýže

Rýže by měla obsahovat vždy celá zrna, pokud se nám do rukou dostane rýže, která z převážné většiny jakoby nasekaná, tak nekupujeme. V takovém případě se jedná o rýži, která je smíchaná s rýžovým odpadem, tedy s rýží, která se nehodí pro konzumaci.

 

 

8. Vejce

Zjištění čerstvosti vejcí, je celkem problém, ale existuje pár věcí, které nám mohou napovědět. Pokud skořápka obsahuje tmavé skvrny, tak je vejce pravděpodobně zkažené a neměli bychom jej rozhodně jíst. Čerstvost vajec lze také určit tím, že s ním trochu zatřepeme, pokud uvnitř ucítíme velký pohyb žloutku, tak je vejce staré. Takové vejce sice jíst můžeme, ale musíme počítat s horší chutí a také s tím, že se brzy zkazí.

 

 

9. Olej

Olej by měl mít vždy zlatavou barvu. Nikdy by si neměl na dně lahve tvořit našedlý zákal. Pokud jej uvidíme, tak to znamená, že je pravděpodobně velmi starý a může mít nahořklou chuť.

 

 

10. Máslo

Přírodní máslo, které neobsahuje hromadu chemie, tak by mělo mít velký podíl tuku, okolo 70%. Pokud je tento podíl nižší, tak jsou v máslu jiná dochucovadla a všemožná chemie. Dalším ukazatelem kvality je obal másla, na kterém by máslo nemělo zanechávat žádné stopy. Tudíž pokud odbalíme máslo a nějaká část nám zůstane přichycena na obalu, tak se nejedná o kvalitní máslo. Třetím ukazatelem kvality je samozřejmě barva. Kvalitní máslo by nemělo mít ani čistě bílou barvu, ani žlutou barvu. Barva by měla být světle žlutá.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Zdroj fotek: https://genial.guru 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru