Blog Online Fitness

10 věcí, které se stanou, když budete jíst pravidelně vejce
Rady, tipy, triky

10 věcí, které se stanou, když budete jíst pravidelně vejce

25.10.2017
Vejce jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, jelikož snadno zvýší denní příjem bílkovin – každé vejce obsahuje kolem 6 gramů bílkovin, které zlepšují vaše zdraví. Jsou nabité aminokyselinami, antioxidanty a zdravými tuky. Kromě zmíněných vlastností dokáží ovlivnit vaše tělo ještě dalšími výhodami.

Online Fitness

 

Je důležité, abychom věnovali pozornost vejcím již při samotném nákupu, kdy bychom měli věnovat pozornost štítkům na obalu. Pokud nám to situace dovoluje, tak bychom se měli rozhodnout pro bio vejce, které by neměly obsahovat antibiotika, vakcíny a hormony.

Pokud se nechceme trápit s infekcemi, viry a jinými imunitními nemocemi, tak bychom měli do stravy zařadit alespoň 1 vejce denně. Jedno jediné vejce obsahuje 22% RDA selenu, což je živina, která napomáhá podpořit imunitní systém a regulovat hormony štítné žlázy. Dostatek selenu by měly mít hlavně děti ve vývoji, aby se u nich snížilo riziko chorob, které ovlivňují srdce, kosti a klouby.

Existují tři představy o cholesterolu, které zná snad každý z nás: 1. Vysoký cholesterol je špatný; 2. Existuje dobrý a špatná cholesterol; 3. Vejce obsahují hodně cholesterolu. Lékaři se většinou zabývají poměrem mezi dobrým (HDL) cholesterolem a špatným (LDL) cholesterolem. Jedno velké vejce obsahuje 212 mg cholesterolu, ale to neznamená, že zvýší ten špatný cholesterol. Lidské tělo neustále produkuje samostatně cholesterol a vejce napomáhají tělu, zvyšovat dobrý HDL cholesterol.

Vhledem k tomu, že vejce mají pozitivní vliv na cholesterol, tak je tímto faktem ovlivněno také srdce. Špatná LDL cholesterol transportuje molekuly tuku do stěn tepen a způsobuje aterosklerózu. HDL cholesterol napomáhá do částečné míry odstraňovat tuk ze stěn tepen, a tím předcházet srdečním nemocem.

Jedno vejce obsahuje zhruba 15% RDA vitamínu B2, také zvaného jako riboflavin. Je to jeden z osmi vitamínu B, které napomáhají tělu přeměnit jídlo na palivo a dodat nám tak více energie.

Vitaminy skupiny B jsou také nezbytné pro zdravou kůži, vlasy, oči a játra. Vejce obsahují již zmíněný vitamín B2, ale také B5 a B12. Vitamíny B také napomáhají zajistit správnou funkci nervového systému.

Vejce ochraňují také mozek, a to díky základní živině zvané cholin, která je součástí buněčných membrán mozku. Vejce obsahuje značné množství právě cholinu.

Pokud trpíme nedostatkem aminokyselin, které se také nacházejí ve vejcích, tak můžeme mít problémy se stresem a úzkostí. Vědecká studie z roku 2004 přišla na to, že aminokyselina lysin snižuje úzkostné stavy a stres.

Vejce jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitamínu D, který je důležitý pro zdraví a sílu kostí a zubů. Napomáhá především absorpci vápníku, který je také důležitý pro správné fungování srdce, tlustého střeva a rychlý metabolismus.

Vejce jsou kvalitní zdrojem bílkovin. Mnoho studií prokázalo účinek potravy s vysokým obsahem bílkovin na snížení chutí a zvýšení pocitu plnosti. Jednoduše řečeno budeme mít méně chutě na nezdravé potraviny a sníme toho daleko méně.

Vejce napomáhají hubnutí, a to potvrzuje i několik vědeckých studií, které porovnávají dvě skupiny lidí s rozdílnou snídaní. Jedna skupina snídala, po dobu 8 týdnů, dvě vejce a druhá skupina housku. U první skupiny bylo zjištěno, že ztratila o 65% více tuku, než první skupina a snížila své BMI o 61%.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru