Blog Online Fitness

11 tajných návyků, které ti pomohou přejít na zdravý životní styl
Rady, tipy, triky

11 tajných návyků, které ti pomohou přejít na zdravý životní styl

13.10.2017
Všichni z nás chtějí být zdraví a všichni víme, že jídlo naše zdraví ovlivňuje ve velkém měřítku. Spoustě z nás se bohužel nepovede dodržovat zásady zdravého životního stylu, protože jde o poměrně velké změny především kvůli stravování, kdy se musíme vzdát nezdravých pochutin. Ale opravdu to musí být tak těžké? Nemusí!

Online Fitness

 

1. Raději popcorn, než brambůrky

Mnoho z nás má v oblibě různé oslavy, kde nemohou chybět pochutiny jen tak na zobání, a proto se často dostáváme právě ke smaženým brambůrkům, které obsahují mnoho oleje a soli. Mnohem zdravější variantou je popcorn, který obsahuje méně kalorií a můžeme si jej sami dochutit ať už solí nebo máslem.

 

2. Raději hořčici než majonézu

Také si nedovedete představit různé druhy masa bez nějaké ochucující omáčky, a proto máte v lednici velké zásoby majonézy? Mnohem zdravější variantou je hořčice, která neobsahuje tolik sacharidů a nasycených tuků.

 

3. Raději hnědá rýže než bílá

Při redukci hmotnosti má většina z nás v jídelníčku hodně rýže, a to hlavně té bílé. Ale mnohem lepší variantou je rýže hnědá, která obsahuje více živin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

 

4. Raději kokosovou moučku než klasickou mouku

Z mnoha zdrojů slyšíme, jak jsou špatné potraviny, které jsou převážně z mouky. Dozvídáme se, že mouka zaneřáďuje střeva a my máme poté zažívací potíže. Zdravější alternativou je kokosová moučka, která je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a obsahuje daleko méně sacharidů.

 

5. Raději Portobello houby než hamburgerová bulka

Portobello je druh žampiónu, který se výborně hodí pro všemožné recepty. Je také vhodný jako náhrada za hamburgerové bulky, jelikož má podobný tvar, ale obsahuje více vitamínů, minerálů a méně sacharidů.

 

6. Raději kakao než čokoládu

Sladké nápoje miluje snad každý a většina z nás si ráda dopřává v chladných dnech, šálek horké čokolády.  Bohužel málokdo si připravuje horkou čokoládu z pravé čokolády a trochy mléka, ale místo toho používáme různé “čokoládové“ prášky. Pokud nechceme rozpouštět pravou čokoládu, tak raději sáhněme po kakaovém prášku, který obsahuje spousty antioxidantů. Avšak mějte se na pozoru, je nutné číst složení, jelikož není kakao, jako kakao.

 

7. Raději med než cukr

O škodlivosti cukru můžeme slyšet snad odevšad a všichni to moc dobře víme, ale co když tu sladkou chuť máme prostě rádi? Proto nahradíme obyčejný cukr medem. Med obsahuje vitamíny, minerálu, antioxidanty a je dokonce sladší, než cukru, takže ho spotřebujeme méně. Kromě těchto přínosů se také lépe tráví, než cukr.

 

8. Raději cuketa než špagety

I ze zeleniny lze udělat těstoviny a nemusíme být ani kouzelníci, stačí mít cuketu. Cuketou lze nahradit všechny běžné těstoviny, a přitom dodáme tělu více vitamínů a méně kalorií.

 

9. Raději ovesnou moučku než strouhanku

Smažené sýry, smažené řízky, smažené květáky a kdo ví, co všechno lze ještě osmažit. Základem dobrého smaženého jídla je strouhanka a litry oleje. Přitom strouhanku lze nahradit ovesnou moučkou (rozmixované ovesné vločky) a klasický olej zase trochou olivového oleje. Takové jídlo nás více zasytí a opět uděláme něco pro zdraví.

 

10. Raději himalájskou sůl než klasickou

Sůl nad zlato, to je pohádka, která pojednává o tom, že bez soli to v kuchyni prostě nejde. A je to pravda, ale opět není sůl jako sůl. A mnohem zdravější variantou je himalájská sůl, která je pro tělo lépe stravitelná a obsahuje daleko více minerálů.

 

11. Raději ledový čaj než sladké limonády

K dobrému jídlu to chce i dobré pití. Většina z nás si proto dopřává různé sladké a sycené limonády, které jsou plné cukru a kalorií. Pokud vyměníme limonády za zelený čaj, tak dodáme tělu spousty antioxidantů a podpoříme metabolismus.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru