Blog Online Fitness

11 večerních návyků, které napomáhají k lepšímu spánku a hubnutí
Rady, tipy, triky

11 večerních návyků, které napomáhají k lepšímu spánku a hubnutí

17.08.2017
Špatný spánek ovlivňuje celý náš život. Pokud nespíme dobře, tak jsme přes den unavení, protivní, bez energie a bohužel také tloustneme. Avšak ve většině případů, si můžeme za špatný spánek úplně sami. Tak co? Děláte tyto věci před spaním?

Online Fitness

 

1. Málo spánku

Chodíte spát pozdě a vstáváte brzo? Tento špatný zvyk ovlivní Váš metabolismus, který se může rapidně zpomalit a pomalý metabolismus = pomalejší hubnutí. Při nedostatku spánku jste přes den bez energie, což vede ke stresovým situacím z věcí, které by Vás nechali za normálních okolností zcela klidnými. A když jsme ve stresu, tak dochází k uvolňování kortizolu, který napomáhá s ukládáním tukových zásob, zvyšuje pocit hladu a chutí. Pokud se těmto projevům chceme vyhnout, tak bychom měli spát alespoň 7 hodin denně.

 

2. Velká večeře

Velké večeře ovlivňují náš spánek. Ve večerních hodinách bývá naše tělo více unavené a nevkládá tolik elánu do trávení, jako například dopoledne. Z tohoto důvodu nám velké večeře neprospívají, jelikož tělo tráví o hodně delší dobu, což vede k špatnému spánku a samozřejmě také k většímu ukládání do tukových zásob. Stejně jako jsme my unaveni po náročném dni, tak i naše tělo je unavené, a proto bychom mu měli dopřávat menší večeři.

 

3. Jít do postele hned po večeři

I když je tento zvyk celkem příjemný, pro náš mozek, tak rozhodně není příjemný pro naše tělo. Po večeři tělo začne pomalu trávit, a pokud jdeme hned do postele, tak je velmi pravděpodobné, že brzy usneme. V tento okamžik dává mozek signál našemu tělu, že by mělo začít s čistícími procesy a se všemi chemickými výměnami, které se v průběhu spánku dějí. A jak to má tělo vše zvládnout, když do toho musí ještě trávit? Jde to těžko, takže tělo méně tráví a více ukládá. Snažme se jíst zhruba hodinu a půl až dvě hodiny před spaním.

 

4. Večeřet smažená jídla

A máme opět trávicí problém. Smažená jídla jsou velmi těžká na trávení, obsahují mnoho kalorií a nejsou vůbec zdravá. Jediné, co nám na večer mohou přinést, jsou větší tukové zásoby a špatný spánek, protože tělo neví, co dělat dříve. Čistit nebo trávit? Pokud chceme večeřet maso, tak by mělo být pečené, grilované nebo dušené.

 

5. Večeřet pikantní jídla

I když jsou pikantní jídla skvělá pro urychlení metabolismu a následné hubnutí, tak nejsou vhodná před spaním. Pikantní jídlo urychluje trávení, což může způsobit pročištění střev a naše běhání na záchod během noci. Když ležíme a tělo ještě tráví, tak je dost pravděpodobné, že zbytky trávicích šťáv se nám mohou “vracet“ a to způsobí pálení žáhy. Výsledkem je opět špatný spánek. Takže pikantní jídlo ANO, ale ne k večeři.

 

Online Fitness

 

6. Večeřet sacharidy

Večeřet sacharidová jídla, i když se jedná o zdravé varianty, jako jsou například ovesné vločky nebo celozrnný chléb, tak bohužel není pro tělo vhodné. Sacharidy nám dodávají energii, kterou naše tělo bude čerpat, kdo by nechtěl více energie? Ale pokud chceme jít spát, tak to není zrovna nejlepší varianta. Důsledkem takové večeře je to, že pak nemůžeme usnout. Večeřet bychom tedy měli maso, zeleninové saláty, zeleninové smoothies nebo vejce.

 

7. Zákusky

Chceme zhubnout nebo nabrat svaly? Tak zákusky nejsou vhodné v žádnou denní dobu, ale úplně nejhorší jsou právě večer a v noci. Tělo je těžko tráví i během dne, proto se z nich přibírá, pokud k tomu přidáme únavu po celém dni, tak je to přímo tuková katastrofa. Pokud nás honí večer mlsná, tak raději sáhněme po ovoci.

 

8. Nejíst

Několik předchozích řádků se věnovalo tomu, co nejíst, a člověk z toho může dojít k názoru, že snazší bude nejíst raději nic. Ne, ne, zase je to špatně. Když pravidelně nejíme, tak se naše tělo dostává do nouzového režimu, zpomaluje metabolismus, my trpíme hladem a to nás může v noci budit. Krom toho ráno sníme celou ledničku, a i když je to v dopoledních hodinách, kdy naše tělo tráví o něco lépe, tak celá lednička, je vždy špatně. Je tedy nutné večeřet, nemusí se jednat o žádnou velkou porci jídla, stačí kousek zeleniny nebo masa.

 

9. Káva a alkohol před spaním

K tomuto bodu snad ani není nutné něco více psát. Káva obsahuje kofein, který podporuje mozek a nám se pak nechce spát nebo spíme přerušovaně. Alkohol má zase hodně kalorií, se kterými se tělo musí poprat a je pravděpodobné, že budeme v procesu trávení, když už budeme spát. Svůj den bychom měli vždy zakončit sklenicí čisté vody, která napomáhá tělu v čistících procesech.

 

10. Telefony a počítače

Elektronika působí na každého jinak, někomu by nedělalo problémy mít pod hlavou například ledničku a jinému dělá problém i telefon. Ať spadáte do jakékoliv skupiny, tak bychom měli odstranit elektroniku z okolí postele. Nejlépe nemít v ložnici žádnou. Ano, teď si říkáte, že to asi nejde, a pokud to tedy nejde, zkusme ji prostě vypnout. Pokud potřebujeme být na telefonu i přes noc, tak dáme telefon na nejvzdálenější místo od naší postele. Telefony produkují radiofrekvenční vlny, které mohou rušit spánek.

Tip: Pořiďte si prodlužovačky, které mají knoflík na zapnutí a vypnutí. Poté Vám bude stačit zmáčknout jeden knoflík a můžete vypnout hned několik přístrojů.

 

11. Chodit spát pozdě

Naše tělo dodržuje něco, čemu se říká biologické hodiny. Je pravda, že někteří z nás je mají trochu jiné, a to vlivem zaměstnání nebo místy kde žijí. Součástí těchto biologických hodin je i spánek, který se skládá z několika fází. Měli bychom v průběhu spánku prosnít všechny tyto fáze, ale pokud chodíme spát například kolem 1 hodiny ráno, tak náš spánek bude pouze poloviční. Je vhodné chodit spát kolem 10-11 hodiny večer. Někteří vědci se dokonce zajímají o vliv doby, kdy jde člověk spát a bylo zjištěno, že nejlepší spánek mají lidé kolem půlnoci.

 

Tak hurá a jde se spáááááát.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru