Blog Online Fitness

13 způsobů jak zrychlit metabolismus po třicítce
Rady, tipy, triky

13 způsobů jak zrychlit metabolismus po třicítce

22.10.2017
Všichni chceme rychlý metabolismus, který nám pomáhá se spalováním a tedy i s hubnutím. Bohužel s přibývajícími roky se metabolismus zpomaluje a my buď musíme udělat nějaké změny v našem životním stylu, nebo mít kila navíc. Takže o jaké změny jde?

Online Fitness

 

Jakmile dosáhneme třiceti let, tak se zpravidla u každého z nás začne zpomalovat metabolismus. Podle výzkumů dokážeme ztratit 3-5% svalové hmoty každých 10 let. To znamená také pomalejší metabolismus. Jak stárneme, tak svalová hmota má tendenci k poklesu a tuk se zvyšuje, což znamená, že naše tělo nedokáže spálit tolik kalorií, jako dříve. Existuje však několik způsobů, jak metabolismus podpořit a opět spalování nastartovat.

 

1. Jíst vyváženě

Vyvážená strava je skvělým základem pro správný metabolismus. Potrava se skládá ze třech základních živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy. Pro dobré fungování metabolismu je důležité, abychom konzumovali všechny tři.

 

2. Jíst pravidelně

Pravidelné jídlo je důležité ke správnému fungování metabolismu. Měli bychom jíst zhruba co 2-3 hodiny, aby tělo nemělo pocit, že se nachází v ohrožení hladu. Pravidelným jídlem se vyhneme zbytečným chutím a záchvatům hladu, kdy vyjíme celou ledničku.

 

3. Přestaneme počítat

Pokud chceme hubnout, tak bychom měli spálit více kalorií, než přijmeme. Avšak většina z nás spadá do skupiny zapálených počtářů, kdy sice přesně víme, kolik jsme toho snědli, ale už nemáme dostatečný pohyb k tomu, abychom to spálili. Výsledkem takového počítání je pouze stres a výčitky svědomí. Při stresu vylučuje naše tělo kortizol, který nám přináší nejen špatnou náladu, ale také zabraňuje plynulému spalování. Pokud tedy víme, že jíme více, než dokážeme spálit, tak zvolíme menší porce a kalorie přestaneme jednoduše počítat.

 

4. Snídat

Kdo nesnídá, ten správně nespaluje. Naše metabolické funkce se během spánku zpomalují a nastupují procesy čištění, které tělo velmi vyčerpávají, zatímco my spíme. Proto je velmi důležité dodat tělu dostatek živin po probuzení. Vybírat bychom měli snídani, která je zaměřena na bílkoviny a sacharidy.

 

5. Pravidelně pít

Bez vody nezhubneme, bez vody nám nebude ani metabolismus fungovat. Udržováním správné hydratace těla nám dopomůže k dostatku energie, dobré náladě a správnému fungování celého těla.

 

6. Fazole jsou kámoš

Fazole a luštěniny obsahují velké množství vlákniny, které nám zaplní žaludek a pročistí střeva. Proto bychom měli luštěniny zařadit do jídelníčku každý den.

 

7. Pít Oolong čaj

Čaj Oolong obsahuje katechiny, což jsou antioxidanty přítomné v zeleném čaji. U tohoto čaje bylo prokázáno, že napomáhá rychlejšímu metabolismu.

 

8. Jíst mononenasycené tuky

Ne z každého tuku se musí nutně tloustnout. Pokud zvolíme mononenasycené tuky, tak si zrychlíme metabolismus. Tyto tuky také pomáhají držet na uzdě chutě, které nastupují po každém větším jídle. Mononenasycené tuky najdeme například v oříšcích, avokádu, rybých nebo olivovém oleji.

 

9. Chytré svačinky

Čím jsme starší, tak je důležité udržovat správnou hladinu cukru v krvi, která s přibývajícím věkem ráda různě kolísá a stoupá. Proto bychom neměli zapomínat na svačinky, které udrží hladinu cukru v krvi stabilní. Svačinky nemusí být jen před obědem a před večeři, ale také po ní. Vhodnou svačinkou je hrst ovoce.

 

10. Méně stresu

Víme, že se to snadněji říká, než dělá, ale pokud chceme zhubnout a mít dobře fungující metabolismus, tak je nutné se vyhýbat stresu. Při stresových situacích nastupuje opět výše zmíněný kortizol, který působí jako stresový hormon. Dodává nám sice více energie, ale zvedne hladinu cukru v krvi. Pokud jsme celý den ve stresu, tak naše tělo reaguje podobně, jako bychom jedli celý den sladkosti.

 

11. Kvalitní spánek

Spánek je pro naše tělo nutný a je také nutný pro správně fungující metabolismus. Mnoho výzkumu ukázalo, že lidé s nedostatkem spánku mají vyšší hladinu cukru v krvi a mnohem pomaleji hubnou. Vhodný spánek je okolo 8 hodin.

 

12. Posilování

S přibývajícími roky dochází ke ztrátě svalové hmoty, která také ovlivňuje rychlost metabolismu. Kromě správné výživy, tak můžeme svaly podpořit i posilováním. Nemusíme se nijak bát cvičit silově nebo zvedat činky, jelikož bez podpůrných přípravků nevybudují ženy nikdy svalovou hmotu, která by vypadala ne-žensky. A je dobré si pamatovat, že čím více svalů, tím rychlejší metabolismus.

 

13. Více chůze

Chůze je základní a nejvíce přirozený pohyb. Každý den bychom měli ujít okolo 10 000 kroků. Nejen že tím budeme hubnout, ale také nastartujeme metabolismus a bude nás méně ohrožovat cukrovka.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru