Blog Online Fitness

15 Potravin, které můžete jíst, aniž byste přibrali na váze
Rady, tipy, triky

15 Potravin, které můžete jíst, aniž byste přibrali na váze

03.08.2017
Pokud přibíráme i ze vzduchu, tak máme obavy z mnoha potravin. A proto Vám přinášíme 15 potravin, které můžeme jíst v neomezeném množství, aniž bychom přibrali. Jak je to možné? Úplně snadno, jsou totiž bohaté na vlákninu a mají nízký obsah kalorií.

Online Fitness

1. Popcorn

Praženou kukuřici můžeme jít v neomezeném množství, avšak si musíme dávat na pozor na různě ochucené varianty, které mohou obsahovat mnoho másla nebo cukru. Volíme popcorn s trochou soli nebo úplně bez ochucení. Jedna porce popcornu (obsah 1 dlaně) má pouze 31 kalorií.

 

 

2. Celer

Celer je nejen zdravý, ale velmi dietní, jelikož 95% celeru je jen voda. Celer napomáhá také k detoxikaci organismu, jelikož má diuretické účinky (močopudné).

 

3. Lilek

Lilek ať už v syrové podobě, tak v pečené verzi můžeme konzumovat ve velkém množství, aniž bychom měli nějaké výčitky. Pečený lilek výborně chutná a jedna porce obsahuje pouze 24 kalorií.

 

4. Pomeranče, grepy a mandarinky

Při hubnutí se velmi často doporučuje omezit ovoce, jelikož obsahuje hodně ovocného cukru, avšak tento případ se nevztahuje na citrusy, které jsou bohaté na vlákninu. Vláknina upravuje naše trávení a podporuje přirozený úbytek hmotnosti, jelikož nás zasytí. Citrusy jsou také plné antioxidantů a vitamínu C, který napomáhá rychlejšímu metabolismu a spalování.

 

Online Fitness

5. Meloun

Meloun je z velké části jen voda. Jeden větší plátek vodního melounu obsahuje něco kolem 60 kalorií, takže jej můžeme jíst klidně celý horký letní den. Melouny také pomáhají odstraňovat přebytečnou vodu z organismu a napomáhají vylučování toxinů.

 

6. Mořské řasy

Mořské řasy jsou skvělým zdrojem jódu, který napomáhá správnému fungování štítné žlázy, která ovlivňuje náš hormonální systém, a tím i přibírání na váze.

 

 

 

7. Cuketa

Jedna porce cukety obsahuje pouze 42 kalorií. Cuketa vyrovnává v našem těle rovnováhu mezi vodou a solí, takže pokud chceme zhubnout, tak je cuketa skvělým pomocníkem. Dále cukety zlepšují střevní pohyby, zasycují díky velkému obsahu vlákniny a vody.

 

8. Okurky

Okurky hydratují náš organismus, a tím zabraňují přebytečnému hromadění vody v těle. Podporují metabolismus a správné zažívání.

 

9. Řepa

Červená řepa je vynikajícím zdrojem minerálů, a to zejména manganu, který napomáhá spalování tuků, podporuje činnost svalů a reguluje hladinu cukru v krvi. Průměrná dávka červené řepy má přibližně 40 kalorií.

 

 

10. Vejce

Vejce mohou být konzumovány v jakoukoliv denní dobu, jelikož jsou plné bílkovin, které napomáhají spalování a velice nás zasytí. Vždy je lepší volit vařenou formu.

 

11. Ananas

Ananas je skvělým ovocem pro všechny, kteří chtějí zhubnout. Bromelain, který ananas obsahuje, tak aktivně napomáhá k rozpouštění tuků. Také je plný antioxidantů.

 

12. Jablka a švestky

Jablka jsou velmi dietní, jelikož jedno jablko obsahuje přibližně 50 kalorií. Jablka nám dodávají pocit sytosti a upravují střevní funkce. Ne nadarmo se říká: Jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora. Švestky jsou zase velmi bohatým zdrojem vitamínu C a draslíku, kdy tato kombinace podporuje správné fungování srdce a cév.

 

13. Rukola a jiné saláty

Saláty jsou obecně zdraví velmi prospěšné, jelikož obsahují velké množství kyseliny listové. Jeden list hlávkového salátu obsahuje pouze 3 kalorie. Saláty doplněné o jinou zeleninu jsou chuťové výborné a zdravé. Nebo jste už snad viděli tlustého zajíce?

 

14. Jahody, rybíz, borůvky, maliny

Bobulovité ovoce je jedno z nejlepších ovocí, které můžeme konzumovat. Obsahuje velké množství vitamínu C a vlákninu. O prospěšných účincích bobulovitého ovoce píšeme velmi často, jelikož to jsou super potraviny. Tak honem do obchodu pro nějaký košík jahod, nebo do lesa pro borůvky.

 

15. Zelí, brokolice, květák

Košťálová zeleniny je ideálním spojencem pro všechny, kteří chtějí zhubnout. Jedna porce košťálové zeleniny (1 hrnek) obsahuje pouze 7 kalorií, což je opravdové minimum, na to, jak moc nás tato zelenina umí zasytit. Košťálová zelenina je skvělá také v tom, že se z ní dá připravit velké množství pokrmů, jako jsou různé saláty, grilovaná zelenina, smoothies nebo polévky. Tato zelenina podporuje správnou činnost štítné žlázy, a proto bychom ji měli konzumovat každý den.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru