Blog Online Fitness

20 nejlepších potravin proti kocovině
Rady, tipy, triky

20 nejlepších potravin proti kocovině

08.10.2018
Všichni se rádi bavíme a k tomu často také patří alkohol. Některým z nás stačí opravdu málo, aby se na druhý den probudili s kocovinou. Bolí nás hlava, je nám nevolno a rozhodně se nám nic nechce. Jak proti kocovině bojovat?

Banány

Banány bychom během kocoviny měli doplňovat, jelikož alkohol blokuje tvorbu hormonů, které napomáhají tělu udržet vodu, a to vede ke ztrátě elektrolytů, jako je například draslík, který je obsažený v banánech.

 

Vejce

Pití alkoholu nám v těle snižuje zásoby glutathionu, který je pro naše tělo důležitým antioxidantem. Pokud budeme jíst vejce, tak doplníme potřebnou dávku tohoto antioxidantu.

 

Meloun

Při kocovině nás velmi často bolí hlava, jelikož je naše tělo dehydrované. Je tedy vhodné do sebe dostat, co nejvíce vody. Pokud už nezvládáme pít klasickou vodu, tak můžeme vodu doplnit například z vodního melounu.

 

Kyselé okurky

Při kocovině také dochází k poklesu sodíku v našem těle. Pokud budeme jíst kyselé okurky nebo pít jejich nálev, tak tím doplníme nejen sodík, ale také můžeme zahnat žaludeční nevolnost.

 

Med

Med obsahuje vysoký obsah fruktózy, která má pozitivní vliv na projevy kocoviny. Je tedy vhodné zařadit do kocovinového jídelníčku například čaj s medem, kterým si uklidníme nervy a doplníme tekutiny.

 

Sušenky

Nejedná se zrovna o fitness potravinu, ale sladkosti obecně napomáhají při kocovině, jelikož jsou zdrojem rychlých cukrů, které dávají našemu tělu rychle, ale na krátkou dobu, energii. Při kocovině energii potřebujeme jako sůl.

 

Ořechy

Ořechy mají vysoký obsah hořčíku, který napomáhá správnému prokrvování svalů, ale také mírní stres a bolesti hlavy.

 

Špenát

Při konzumaci alkoholu dochází také k poklesu kyseliny listové, která napomáhá krvetvorbě a je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin. Špenát obsahuje velké množství kyseliny listové.

 

Avokádo

Z vědeckých výzkumu bylo zjištěno, že avokádo obsahuje látky, které napomáhají ochraně jater před poškozením od alkoholu. Pokud jsme vypili velké množství alkoholu, tak je vhodné sníst na druhý den avokádo.

 

Maso

Bílkoviny obecně napomáhají tělu k regeneraci a to nejen k té po náročném tréninku, ale také po alkoholovém večeru. Proto bychom měli konzumovat potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny.

 

 

Ovesné vločky

Mnoho z nás pociťuje úzkostné stavy při kocovině. K řešení tohoto problému nejlépe pomohou teplé ovesné vločky, které nás zasytí, dodají tělu potřebnou energii a zároveň nám zlepší psychickou náladu.

 

Borůvky

Borůvky obsahují velké množství vitamínu C, který napomáhá naši imunitě a silnějšímu organismu, který má následně více energie bojovat proti kocovině.

 

Pomeranče

Stejný efekt mají také pomeranče a jiné potraviny bohaté na vitamín C. Pomeranče ještě navíc obsahují glutation, který nás z kocoviny rychleji dostane.

 

Vývar

Teplý vývar je klasikou při velmi silné kocovině, kdy máme problém v žaludku cokoliv udržet, ale nějakým způsobem je nutné energii doplnit. Vývar je vhodný, jelikož obsahuje dostatek energie a tuku, které zklidní žaludek.

 

Losos

Podobným efekt jako vývar mám také losos, který je ale bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které nám pomohou snížit projevy kocoviny a zklidnit žaludek.

 

Sladké brambory

Sladké brambory obsahují vitamín A, který je důležitým antioxidantem pro naše tělo a zároveň napomáhá pro zlepšení zraku. Jako antioxidant zmírňuje projevy kocoviny.

Zázvor

Zázvorový čaj je vhodný, pokud máme podrážděný žaludek a nedokážeme v sobě nic udržet a nemáme po ruce vývar. Čajem zároveň doplníme i potřebné tekutiny.

 

Rajčatová šťáva

Rajčata napomáhají tvorbě enzymů, které odbourávají alkohol z krve. Pokud budeme pít šťávu z rajčat, tak bychom se kocoviny měli zbavit rychleji.

 

Kokosová voda

Kokosová voda obsahuje velké množství vody, ale také spousty elektrolytů, které napomáhají při dehydrataci.

 

Kofein

Kofein je vhodný při kocovině, jelikož nás probere a my se pak lépe odhodláme k nenáročnému pohybu.

 

Pár rad na závěr

Na kocovinu bychom měli myslet dříve, než začneme vůbec pít alkohol. A proto je vhodné pít nejen s mírou, ale hlavně s velkou dávkou vody. Pokud vypijeme více vody, než alkoholu, tak se pravděpodobně vyhneme velké kocovině a mnohem dříve nám bude na druhý den dobře. Dále bychom si měli pamatovat, že je vhodné před a během konzumace alkoholu jíst sytá jídla. Neopijeme se tak rychle a budeme mít na druhý den menší kocovinu.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru