Blog Online Fitness

20 způsobů jak zhubnout navždy – Nejlepší hubnoucí tipy všech dob #1
Rady, tipy, triky

20 způsobů jak zhubnout navždy – Nejlepší hubnoucí tipy všech dob #1

12.04.2017
Hubnutí je těžké, a pokud se nám to povede, tak udržet si váhu je ještě těžší. Často sklouzneme zpět ke špatnému životnímu stylu, který nám opět přidá kila navíc. Tak jak zdravě zhubnout a udržet si ideální váhu navždy? Máme pro Vás prvních 20 nejlepších hubnoucích tipů všech dob!

Online Fitness

 

1. Velká snídaně
Slyšeli jsme to už milionkrát! Je velmi důležité začít každý den vydatnou a vyváženou snídaní, která nám dodá energii na celý den a nastartuje naše spalování. Pokud vynecháme snídani, tak snáze také šáhneme po něčem nezdravém.
 

2. Zakončit snídaní sladkou tečkou
Pokud zrovna nesnídáme ovesnou kaši na sladký způsob nebo jiný druh sladké, ale zdravé snídaně, tak bychom měli naši ne-sladkou snídani zakončit sladkou tečkou. Nemyslím tím zrovna čokoládu nebo sušenky, ale nějaké kousek ovoce, jako je například banán, jablko nebo třeba jahody. Tato forma sladkosti nám pomůže udržet naše chutě na uzdě i po zbytek dne.
 
3. Sníst alespoň 30 gramů vlákniny za den
Vláknina je látka, kterou obsahuje celá řada potravin, najdeme ji například v ovesných vločkách, kukuřici, mandlích, ovoci, rýži nebo luštěninách. Vláknina je pro nás nestravitelná, ale dokáže nás skvěle zasytit a působí blahodárně na zvýšený cholesterol. Je vhodná právě při hubnutí, pokud sníme alespoň 30 gramů vlákniny za den v několika várkách během dne, tak bychom neměli pocítit hlad v době, kdy zrovna jíst nemáme.
 
4. Nepít slazené minerálky
Limonády a šťávy jsou v podstatě jen tekutý cukr, který má osladit vodu. Slazené limonády nemají pro naše tělo žádný užitek a působí negativně na naše zdraví. Ano, chutnají dobře, ale dobře může chutnat i obyčejná voda s vymačkaným citronem nebo pomerančem. Hlavní problém slazených limonád je ve zvyšování hladiny cukru v krvi, která následně vyvolá chuť po sladkém, a my snáze sáhneme po nějaké té čokoládičce.
 
5. I mražené může být zdravé
Čerstvá zelenina a ovoce je samozřejmě vždy lepší, ale bohužel v našich krajinách neroste zelenina po celý rok. Ano, můžeme si nakoupit v obchodě zeleninu například ze Španělska nebo odněkud z druhé strany zeměkoule, která bohužel není vůbec chutná a obsahuje daleko méně vitamínu, než Česká zelenina. Řešení tohoto problému je v mrazáku. V sezoně nakoupíme více domácí zeleniny i ovoce a na zimu si jej zamrazíme. Zmrazením sice přijdeme o malé procento chuti, ale prospěšné látky jsou stále uzavřeny v zelenině a uvolní se po rozmražení.
 
6. Různorodé zdroje bílkovin
Často Vám přinášíme informace o tom, že bílkoviny by měly být hlavní surovinou v našem jídelníčku. Avšak to, že máme jíst bílkoviny, neznamená, že budeme jíst jen maso. Je vědecky dokázáno, že pokud se střídají různé zdroje bílkovin, tak tělo lépe tráví a hlavně se zrychluje náš metabolismus. A hlavně! Koho by bavilo jíst jen maso? Zkuste například luštěniny.
 
7. Nebát se mléka
V naší společnosti je rozšířená fáma o mléce, mléčných výrobcích a tloustnutí z nich. Pokud nám vyloženě mléčné výrobky nedělají zdravotní problémy, tak bychom se jim neměli vyhýbat. Mléčné (neslazené) výrobky jsou bohaté na vápník a vitamín D. Nemusíme mít obavu z tuku, které obsahují, jelikož naše tělo potřebuje ke správnému fungování i tuk.
 
8. Dodržování příjmu bílkovin
Bílkoviny jsou pro naše tělo obtížněji stravitelné, než sacharidy a tuky, a proto nám dodají pocit sytosti po delší dobu. Také jsou potřebné pro obnovu svalových buněk a pro výstavbu nových. Zdravá žena by měla sníst za den přibližně 0,8 – 1,5 gramů bílkovin na 1 kilogram své váhy.
 
9. Černá káva
Pít či nepít černou kávu? To je složitá otázka, jelikož káva prokazatelně napomáhá hubnutí, jelikož zrychluje náš metabolismus. Ale má i svá negativa v podobě závislosti na kofeinu, srdečních problémech nebo například v zažloutlých zubech. Pokud nám černá káva nedělá zdravotní problémy, tak se ji nemusíme bát. Pokud kávu až tak v oblibě nemáme, tak jí nahradíme zeleným čajem.
 
10. Omezit bílé víno a jiný alkohol
Alkohol má podobný problém jako slazené limonády. Většina obsahuje velké množství cukru. To zvedá hladinu cukru v krvi, a my následně potřebujeme k alkoholu něco zakusovat. Pokud jdeme na nějakou oslavu, kde se bude pít, tak bychom měli zvolit červené suché víno nebo si vybrat z tvrdších druhů alkoholu.

 

Online Fitness


11. Svačit pistácie
Pistácie jsou samozřejmě zdraví prospěšné, obsahují zdravé tuky a napomáhají správnému fungování srdíčka, ale mají další obrovskou přednost. A to svůj obal. Pokud jíme potraviny, které je nutné složitěji loupat a různě se do nich dostávat, tak jich sníme méně, než kdyby byly bez obalu. Vysvětlení je jednoduché, náš mozek si rychleji uvědomí, že nějakou tu minutu už něco jíme, tak nám řekne, že už máme dost. A to dříve, než sníme velkou porci.
 
12. Pozor na skrytý cukr
Většina z nás jí o mnohem více cukru za den, než si vůbec uvědomuje. Skrytý cukr se objevuje i v různých potravinách, které nejsou nutně sladké. Pro výrobce takových potravin je cukr jasnou volbou pro dodání lepší chuti. Podle vědeckých výzkumů, tak většina dospělých lidí zkonzumuje přibližně 22 lžiček cukru za den. Skrytý cukr se nejčastěji vyskytuje v už připravených potravinách – kečup, koření, ochucovací omáčky, dresinky nebo i ve slaném pečivu. Je tedy nutné číst a číst a znova číst etikety.
 
13. Nelámejte hůl nad konzervami
A to především nad tuňákem. Tuňák ve vlastní šťávě v konzervě obsahuje převážně bílkoviny. Někteří z nás by mohli namítnout, že čerstvé je lepší. Ano, to je sice pravda, ale vzhledem k tomu, že v našich řekách se tuňák nebo losos běžně nevyskytuje, tak jak moc čerstvé je tohle čerstvé? Samozřejmě vybíráme převážně takové konzervy, které neobsahují hromady éček a plno jiných nezdravých látek.
 
14. Na špenátu se nešetří
Špenát a další druhy zelené listové zeleniny jsou skvělým pomocníkem při hubnutí a jsou prospěšné pro naše zdraví. Obsahují velké množství hořčíku, který ovlivňuje až 300 funkcí v našem těle, jako jsou například křeče, stres, deprese nebo správnou funkci orgánů. Listová zelenina také snižuje hladinu cukru v krvi a my potom máme menší chutě.
 
15. Nezapomínáme na zdravé tuky
Omega-3-mastné kyseliny, které obsahují například ryby nebo ořechy, jsou důležitou složkou pro naše zdraví a také hubnutí. Tyto zdravé tuky ochraňují naše srdce, pomáhají správné funkci mozku a také napomáhají spalování.
 
16. Polévku nejen při nemoci
Polévky jsou skvělé, ale většina z nás je konzumuje jen výjimečně. Přitom polévky jsou vhodným nástrojem pro redukci váhy. Když si dáme například vývar před hlavním jídlem, tak z hlavního jídla toho sníme daleko méně. Náš mozek dá opět dříve impulz, že jsme již syti.

17. Žádné bílé pečivo
Pro správné hubnutí je důležité vyměnit bílé pečivo za celozrnné. Celozrnné pečivo je pro nás daleko výživnější a hodnotnější, má nižší glykemický index, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

18. Jiné názvy pro cukr
Výrobci potravin jsou marketingově velice chytří a vědí, že většina lidí se začíná starat o své zdraví a odmítají potraviny s velkým obsahem cukru. Bohužel sušenky bez cukru nejsou tak dobré jako ty s cukrem a zákazníky to odrazuje za ně utrácet. Výrobci potravin proto používají jiné druhy cukru: vysoký obsah fruktózy, sacharózy, melasa, med, javorový sirup, hnědý rýžový sirup a mnoho jiných. Bez pochyb jsou některé tyto druhy cukru o malinko zdravější, než klasický bílý cukr, ale stále se jedná o cukr.
 
19. Pozor na polotovary
Příprava jídel je sice časově náročnější, ale za to zdravější, jelikož přesně víme, co v daném jídle je. U polotovarů si tím jisti nejsme, pokud si detailně neprostudujeme etiketu. Také tyto druhy jídel obsahují velké množství konzervantů.
 
20. Okořenit si život
Nebojme se okořenit si jídlo něčím ostřejším. Chilli papričky nebo pepř dodají našemu jídlu nevšední chutě, ale hlavně působí pozitivně na naše hubnutí. Chilli obsahuje látku zvanou kapsaicin, která aktivuje nervový systém a podporuje zrychlení metabolismu.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru