Blog Online Fitness

4 otázky, které ti usnadní hubnutí
Rady, tipy, triky

4 otázky, které ti usnadní hubnutí

27.01.2020
Odpírání jídla, hladovění a velký boj s vlastní vůlí, který často končí prohrou a našim zklamáním, ano takto vypadá většina diet.

Proč ne?

Diety nejsou pro nás přínosem, jelikož nám velmi často zakazují mnoho potravin, které běžně máme rádi. Velmi často také narazíme na diety, které jsou přímo nezdravé, a jejich dodržování nás sice dostane do kalorického deficitu, ale ten bývá nepřiměřený a zpravidla po něm následuje vyjídání ledničky, pocit z vlastního zklamání a samozřejmě také přibírání na váze.

Když ne diety, tak jak?

Abychom hubnuli, je vhodné dodržovat určitá pravidla, která nám pomohou se dostat do přiměřeného kalorického deficitu, díky kterému budeme zdravě hubnout. Podívejme se na několik klíčových otázek, které nám hubnutí usnadní a navedou nás na správnou cestu.

 

Otázka: Co je nejdůležitější při hubnutí?

Odpověď: Kalorický deficit a pitný režim!

Kalorický deficit je ten hlavní důvod, proč hubneme. V praxi to znamená, že naše tělo spálí více kalorií, než přijme v potravě. Vždy bychom měli dbát na to, aby byl kalorický deficit přiměřený (5-20%). Pokud bychom si nastavili velký kalorický deficit, naše tělo by strádalo. Také bychom si měli uvědomit, že kalorický deficit není hladovka nebo zákaz dobrého jídla. Náš jídelníček by měl samozřejmě obsahovat převážně zdravé potraviny, které obsahují hodně bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny a zdravých tuků. Ale zároveň bychom měli mít prostor i pro potraviny, které nám chutnají. Je vhodné dodržovat poměr 80/20: 80% zdravé stravy a 20% dobrot, které nám chutnají. Pokud máme chuť například na sušenku, zohledníme její kalorickou hodnotu v našem deficitu a dopřejeme si ji v přiměřeném množství.

 

Bez pravidelného pitného režimu zkrátka nezhubneme. Pokud naše tělo bude strádat tekutiny, nebude účinně spalovat, ale naopak začne zadržovat vodu, budeme nateklí, unavení, bez nálady a budeme mít sklony více hřešit, než bychom měli.

 

Otázka: Co je ještě důležité při hubnutí?

Odpověď: Pravidelný pohyb, který nás bude bavit a dostatek bílkovin.

Pravidelným pohybem se dostaneme snáze do kalorického deficitu. Spálíme přebytečné kalorie pohybem, místo toho, abychom se výrazně omezovali v jídlu. Současně pohyb napomáhá formovat postavu, zlepšuje kardiovaskulární systém a dodává nám pocit spokojenosti. Abychom se dokázali hýbat pravidelně, je vhodné vybrat si takový pohyb, který nás bude bavit a na který se budeme těšit. Pokud nás nebaví například běhaní, nebudeme se do něj nutit, jelikož pak je větší pravděpodobnost, že nebudeme běhat pravidelně. Měli bychom si vyzkoušet různé sporty a různé styly cvičení a pravidelně dělat ty, které nás baví.

 

Všechny makroživiny jsou pro naše tělo velmi důležité, ale k těm nejdůležitějším se řadí hlavně bílkoviny neboli proteiny. Bílkoviny slouží jako základní stavební jednotka pro naše tělo, budují se z nich svaly a veškeré buňky. Zároveň dostatek bílkovin zajistí, že nás nebudou přepadávat výrazné chutě a budeme mít delší pocit sytosti.

 

Otázka: Je tolik informací, jak se v tom mám vyznat?

Odpověď: Zajímej se o různé stravovací styly, počet jídel denně a podobně, ale výrazně to neřeš.

Každý jsme jiný, každému sedí něco jiného a přesně to je ten důvod, proč vzniká tolik informací ohledně hubnutí. Tyto informace zkrátka někomu sedí a někomu ne. Měli bychom se zajímat o různé stravovací styly, cvičení nalačno, zda snídat nebo ne atd., ale vždy bychom měli zvážit, zda nám tyto techniky sedí. Pokud ráno máme hlad a potřebujeme snídat, je hloupost, abychom to nedělali jen proto, že to takto vyhovuje někomu jinému. Ano, zajímejme se o techniky hubnutí, ale neřešme ty, které nám nevyhovují.

 

Otázka: A co různé pilulky a detoxy?

Odpověď: Hlavně přemýšlej!

Hubnoucí pilulky a koktejly, extrémní diety a detoxy, úplné vyřazení některých potravin a podobně, jsou největšími zabijáky hubnutí. Vždy bychom měli přemýšlet nad těmito technikami. Když sním pilulku nebo vypiju koktejl, co se stane s mým tělem? Začne nějak zázračně více spalovat, aniž bych se hýbala? Ne, nezačne. Zároveň bychom si měli uvědomit, co všechno tyto pilulky a koktejly obsahují, je to zdravá náhražka kvalitního jídla? Ne, není. Tak proč bychom měli za tyto hlouposti vyhazovat peníze a cpát se zbytečnou chemií?

Závěrem

Hubnutí není žádná výrazná věda, tak si ho zbytečně nekomplikujme. Zdravé jídlo v přiměřených porcích, občas nějaký zákusek, k tomu dostatek pohybu, spánku a pozitivního myšlení. To je vše, co k hubnutí potřebujeme.

 

Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru