Blog Online Fitness

4 věci, které zpomalují metabolismus a brání našemu hubnutí
Rady, tipy, triky

4 věci, které zpomalují metabolismus a brání našemu hubnutí

08.03.2017
Metabolismus každého z nás je jedinečný, ale existují některé věci, které dokáží náš metabolismus dokonale zpomalit. Pokud máme zpomalený metabolismus, tak naše hubnutí je pomalejší a pomalejší. Čemu se tedy vyhnout?

Online Fitness

 

Náš metabolismus podporuje spalování tuků, a pokud pracuje správně, tak výrazně nepřibíráme, i když občas hřešíme sladkostmi. Existují však banální věci, které můžeme dělat a ani nevíme o tom, že zpomalují náš metabolismus.

 

Málo pikantního jídla

Kořeněná jídla nejsou pro každého, ale vždy bychom měli do našeho jídelníčku něco trochu pikantního. Pikantní potraviny napomáhají ke zrychlení metabolismu, jelikož podporují správnou funkci trávicího traktu. Pikantní jídla, která obsahují například červené chilli papričky, jsou také skvělým regulátorem chutí a přejídání.

 

Dlouhé sezení

Většina z nás o tomto problému už dávno ví. Pokud máme sedavé zaměstnání, tak máme často problémy s váhou. Nedostatek aktivity je vrahem našeho metabolismu. Když se málo pohybujeme, tak dochází k menšímu spalování kalorií v našem těle, naopak dochází k ukládání přebytečných kalorií do tukových zásob. Jestliže v zaměstnání sedíme, tak bychom se každou hodinu měli alespoň na 2 minuty projít. I takto krátký pohyb stačí k tomu, aby si náš metabolismus myslel, že jsme dostatečně v pohybu a spaloval tak více přebytečných kalorií.

 

Neumývání

Tento bod se netýká osobní hygieny, ale hygieny potravin – hlavně ovoce a zeleniny, které jíme v syrovém stavu. V dnešním potravinářském a farmářském průmyslu se využívají různé postřiky, které napomáhají růstu plodu a také k jeho stabilitě. Tyto postřiky by neměly být zdraví škodlivé, ale pro naše tělo nejsou zrovna přirozené, i když postřiky nejsou jedovaté pro naše zdraví, tak jsou jedem pro metabolismus. Tělo se s těmito látkami musí nějakým způsobem vyrovnat a z organismu je vyloučit, pokud se náš metabolismus zrovna zabývá touto činností, tak se až tolik nezabývá spalováním kalorií. Veškeré plody je nutné umývat.

 

Nedostatek bílkovin

Pokud nejíme dostatek bílkovin, tak schopnost našeho těla, spalovat tuk, se výrazně zpomalí. Bílkoviny jsou nutné pro budování svalové hmoty, a čím více svalů máme, tím rychlejší bude náš metabolismus. A jako bonus, naše tělo musí vynaložit daleko více energie pro strávení bílkovin, což znamená, že tím spálíme více kalorií, než kdybychom jedli například sacharidy.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru