Blog Online Fitness

4 změny, které bychom měli udělat spolu s novým ročním obdobím
Životní styl

4 změny, které bychom měli udělat spolu s novým ročním obdobím

22.09.2016
Naše tělo prochází změnami jako změny ročních období. Rozdíly světla a tmy, mají hluboký dopad na náš biologický rytmus. Ve skutečnosti máme celé skupiny genů, které jsou ovlivňovány biologickými rytmy a mnoho z těchto genů mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a hormony. Pojďme se podívat na tyto 4 jednoduché změny, které nám pomohou přizpůsobit se měnícímu se ročnímu období.

 

Online Fitness

 

1. Doplňujte vitamín D

Většina lidí nemá dostatek tohoto slunečního vitamínu dokonce ani během léta. Doplňování vitamínu D sice nevyřeší naši zimní pochmurnější náladu, ale pomůže nám udržet jeho optimální hladinu v krvi, když se nemůže vystavit slunečnímu světlu. Vitamin D je důležitý také pro zdraví kostí a udržení jeho optimální hladiny může pomoci bojovat proti některým druhům rakoviny, pomoci nám při hubnutí, a posílit imunitní systém, který je během studené chřipkové sezóny obvzlášť důležitý.

2. Zůstaňte věrní cvičení

Když je počasí příjemné a svítí slunce, je snadné si jít zaběhat ven, ale chladnější a kratší dny podzimu a zimy nejsou tak motivační. Přesto byste měli být nadále ponořeni do tréninku a to v zájmu Vašeho štíhlejšího pasu i dobré nálady. Sezónní změny nálad způsobené změnami ročních období, mohou zvýšit riziko vzniku metabolického syndromu, ale cvičení v průběhu podzimního a zimního období to může vykompenzovat. Negativní dopady vynechání tréninku jsou stejně tak silné, jako pozitivní účinky pokud ve cvičení budeme pokračovat!

3. Sledujte změny na váze od podzimu do jara

Od září do října a od února do března, má většina lidí tendence nabírat na váze v průměru 0,5 kg, někteří až 3 kila, každý rok. Zatímco půl kila se může zdát zanedbatelné, tento malý přírůstek na váze se může změnit ve sněhovou kouli, která se bude stále zvětšovat v průběhu dalších let.

Toto dále může umocnit i fakt, že s přibývajícím věkem můžeme ztratit každý rok až 1% svalové hmoty. Zvyšování tělesné hmotnosti v podobě tuku a zároveň úbytek svalové hmoty je katastrofický scénář. Aby se tomu zabránilo, sledujte Vaši tělesnou hmotnost alespoň jednou týdně po celý rok. Lidé, kteří se váží častěji, jsou úspěšnější při zachování jejich hmotnosti.

4. Navyšte příjem komplexních sacharidů

V období těchto tmavších dnů, můžeme začít trpět mírnou formou deprese známou jako sezónní afektivní porucha. Přidání sacharidů do Vašeho jídelníčku je strategie, která by Vám měla pomoci Vás zvednout z propadu této nálady. Může to být způsobeno právě díky schopnosti inzulínu (hormonu uvolněného do krve, když jíme sacharidy), který přenáší tryptofan do mozku, kde se přemění na serotonin, hormon dobrého pocitu. Čím více serotoninu Váš mozek produkuje, tím lépe se budete cítit.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru