Blog Online Fitness

5 tipů jak na překyselení organismu
Rady, tipy, triky

5 tipů jak na překyselení organismu

15.12.2014
S překyselením je možné bojovat na několika úrovních. To nejlepší, co můžeme udělat, je zařadit kouzelné slovo „prevence“ do svého každodenního slovníku a nastartovat proces dlouhodobých změn, jejichž cílem bude rovnováha v mysli i těle. Ale - snadno se říká, hůř dělá. Mít pod kontrolou stres je celoživotní výzvou, obzvlášť v prostředí dnešního hektického světa. Pomáhat mohou různé formy pohybové aktivity a relaxace jakéhokoli původu. Se stravou už taková potíž být nemusí (i když ve skutečnosti je). Základem pro udržení acidobazické rovnováhy v provozuschopné normě je dodržování několika málo jednoduchých pravidel:


Online Fitness

1. Na překyselení má velký vliv objem stravy. Tedy velikost porcí, které se snažíme „natlačit“ do žaludku. V tomto směru se tedy vyplácí jít cestou střídmosti, neboli snažit se držet přísloví našich babiček – jez do polosyta, pij do polopita.

2. Dalším důležitým faktorem v oblasti stravy je pitný režim. Jen krátce pro zamyšlení – chlor ve vodě, jakékoli jednoduché cukry (sladidla), aditiva (nejčastěji konzervanty a barviva), alkohol, káva – to jsou všechno faktory, které nás vedou v průběhu metabolismu ke kyselým reakcím. Řešením je tedy pít čistou filtrovanou vodu, bylinkové čaje, lisované zeleninové šťávy.

3. Protože je součástí acidobazických dějů v těle i příjem antioxidantů, je rozumné zařazovat pravidelně do stravy čerstvé zdroje ovoce a zeleniny. Navíc se vyplácí z těchto potravin lisovat i šťávy, které jsou de facto koncentrovaným zdrojem těchto látek.

4. Jelikož se bavíme o překyselení, je potřeba si uvědomit, že i základní živiny, jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, mají na stav acidobazické rovnováhy nemalý vliv. To znamená, že přebytek těchto složek ve stravě negativně zasáhne i do námi diskutovaných pochodů. Příliš mnoho jakýchkoli sladkostí, přebytek masa, vajec nebo mléčných výrobků (mléka, jogurtů či sýrů) – to všechno jsou „detaily“, které rozhodují o tom, jakým způsobem budeme přetěžovat systémy v našem těle, které mají na starost udržování rovnováhy na acidobazické úrovni.

5. Bezpochyby se nevyhneme možnosti pomoci si užíváním doplňků stravy, které si dělají nároky na potlačení okyselujících reakcí v těle. Vždy má význam se zaměřit na takové, které obsahují antioxidanty, jejichž klíčovou schopností je eliminovat volné radikály v těle (tedy sloučeniny s agresívní schopností vytvářet kyselé prostředí).

 

Online Fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru