Blog Online Fitness

5 věcí, které byste neměli dělat hned po jídle
Rady, tipy, triky

5 věcí, které byste neměli dělat hned po jídle

30.08.2017
Většina z nás má nějakou rutinu, kterou dodržuje. Ráno se nasnídáme, umyjeme a běžíme do práce, odpoledne obědváme a dáváme si odpolední čaj a večer zase sníme večeři a potom jdeme do sprchy. Tyto návyky vypadají neškodně, ale jsou správné nebo zpomalují naše hubnutí?

Online Fitness

 

1. Sprchování – koupání

Hned po jídle bychom se neměli nikdy koupat a sprchovat. Při sprchování dochází k nárůstu teploty těla a k většímu prokrvení kůže, než je obvyklé. To způsobí menší soustředění těla na samotné trávení a zvýší se ukládání tuků. Sprchovat bychom se měli zhruba 30 minut po jídle.

 

2. Pití čaje

Někteří z nás mají rádi odpolední čaj, který je uklidňující tečkou po obědě. Na čaji není samozřejmě nic špatného, ale pokud jej pijeme hned po jídle, tak zabraňuje vstřebávání železa a stopových prvků z právě snězeného jídla. Lidem trpícím na nedostatek železa, dětem a kojícím ženám se rozhodně nedoporučuje pít čaj po větším jídle.

 

3. Spánek

Dobře se najíme a padne na nás únava, tak si občas dáme toho šlofíka. Bohužel spánek hned po jídle není pro tělo vhodný. Tělo se následně méně soustředí na trávení a my pak snadněji přibíráme. Také nás může začít pálit žáha a některé výzkumy uvádějí, že se tímto zvykem zvyšuje riziko mozkové příhody. Po jídle bychom měli chodit spát zhruba po 2 hodinách.

 

4. Cvičení

Rčení, že po jídle je nejlepší pohyb, není zrovna pravdivé. Pokud cvičíme nebo vykonáváme náročnější pohyb ihned po jídle, tak se tělo opět nedostatečně nesoustředí na rozklad potravy, a také je velmi pravděpodobné, že nám bude špatně. Pokud se nemůžeme dočkat pohybu po jídle, tak zvolíme raději klidnou procházku a do náročnějšího pohybu se pustíme za přibližně 2 hodiny.

 

5. Kouření

Kouření je samo o sobě nezdravé a u většiny kuřáků vídáme, že si zapálí cigaretu právě po jídle a to je špatně. Během trávení fungují téměř všechny systémy v těle, a tím pádem při kouření dochází k většímu absorbování nikotinu, než normálně. Kromě toho je blokováno vstřebávání vitamínu C a D z právě snězené potravy. Pokud už kouřit musíme, tak je vhodné počkat alespoň 20 minut.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru