Blog Online Fitness

7 čajů, které nakopnou metabolismus
Rady, tipy, triky

7 čajů, které nakopnou metabolismus

23.08.2018
Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem hned po vodě a kávě. Je velmi oblíbený na celém světě, jelikož má velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Jednou z výhod čajů je zrychlení metabolismu, a tím napomáhání hubnutí. Podívejme se na 7 účinných čajů, které bychom měli pít, pokud chceme zhubnout.

Většina čajů se vyrábí v Asii a to hlavně z listů Camellia sinenses. Konzumace čaje má mnoho zdravotních přínosů, jako je posílení imunity, ochrana červených krvinek, snížení kardiovaskulárních onemocnění, a samozřejmě také hubnutí. Právě kombinací čaje a hubnutí se zabývaly některé studie, které zjistily, že některé druhy čaje jsou pro hubnutí efektivnější, než jiné.

 

Zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejznámějších čajů vůbec a jeho pozitivní vliv na hubnutí je již dlouho známý z různých vědeckých studií. Hlavním důvodem, proč se jedná o nejlepší čaj na hubnutí je ten, že má vysoký obsah katechinů, které na naše tělo působí jako antioxidanty, které urychlují metabolismus. Zelený čaj také obsahuje bioaktivní látky, jako je kofein a epigallocatechin, které také podporují urychlení metabolismu. Další skvělou výhodou zeleného čaje je ta, že zvyšuje hladinu hormonů, které napomáhají uvolňování tuku do krevního oběhu a ten je následně využit jako dostupná energie.

 

Bílý čaj

Bílý čaj je čaj, který se sklízí, když je rostlina ještě mladá. To dává tomuto čaji odlišnou chuť, než mají ostatní čaje. Tento druh čaje je již dlouhou dobu zkoumán a bylo zjištěno, že má mnoho pozitivních vlivů na zdraví, jako je například podpora imunitního systému nebo prevence rakoviny. Bílý čaj má stejné množství katechinů jako zelený čaj a to přispívá k rychlému a efektivnímu úbytku hmotnosti. Tento druh čaje také inhibuje tvorbu nových tukových buněk.

 

Červený čaj

Červený čaj se pěstuje převážně v Číně a je fermentován chemickou reakcí mezi prospěšnými bakteriemi a následně je sušen na slunci. Tento čaj má uklidňující a zemitou vůni, která nám nejvíce lahodí právě po jídle. Pozitivním vlivem červeného čaje na hubnutí se zajímaly některé studie, které zjistily, že červený čaj potlačuje syntézu mastných kyselin, což ovlivňuje proces lipogeneze a dochází k transformaci tuku na energii. Dále červený čaj snižuje hladinu cukru v krvi hned po jídle a my následně nepocítíme dodatečný hlad.

 

Černý čaj

Černý čaj má o něco jiné živiny, než má zelený a bílý čaj. Ale podobně jako zelený a bílý čaj, tak napomáhá ztrátě hmotnosti. Černý čaj je bohatý na antioxidanty zvané flavonoidy, které napomáhají právě hubnutí. Tento druh čaje opět napomáhá uvolňování mastných kyselin, a tím urychluje metabolismus. Současně bylo zjištěno, že pitím černého čaje dochází k eliminaci diabetu II. typu až o 42%.

 

 

Oolong čaj

Jedná se o tradiční typ čínského čaje, který je částečně oxidován. Bývá často doplněn o ovocnou vůni, která mu dává jedinečnou chuť. Několik studií prokázalo, že oolong čaj napomáhá spalování tuků a urychluje metabolismus. Čaj obsahuje polyfenoly, katechin a kofein, které napomáhají k rychlejšímu metabolismu.

 

Rooibos čaj

Rooibos je čajová směs, která je vyrobena z tenkých lístků a stonku rostliny zvané Aspalathus linearis, která pochází z jižní Afriky. Tento čaj byl také zkoumán z hlediska hubnutí, a bylo u něj zjištěno, že je bohatý na antioxidanty, jako je například aspalatin nebo notofagin, které jsou zodpovědné za zachycení škodlivých kyslíkových radikálů, které mají tendenci poškozovat DNA. Zároveň pomáhají tyto antioxidanty vyrovnat hladinu cukru v krvi, a tím regulovat naše chutě na sladké po větším jídle.

 

Matcha čaj

Matcha čaj je známý také jako práškový čaj, který se vyrábí ze stejné rostliny jako klasický zelený čaj, avšak u něj dochází k rozdílnému zpracování. Samotný čaj obsahuje pouze 3 kalorie na 1 gram prášku. Stejně jako zelený čaj, obsahuje mnoho antioxidantů, které napomáhají vylučovat toxiny z těla, zlepšují imunitní systém a urychlují úbytek hmotnosti. Dále bylo také zjištěno, že Matcha čaj zrychluje již zpomalený metabolismus. Vědci doporučují pít tento čaj především po cvičení.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru