Blog Online Fitness

7 otázek, na které se ptát, když dostanete léky od bolesti s opiáty
Životní styl

7 otázek, na které se ptát, když dostanete léky od bolesti s opiáty

28.06.2017
Bolest různého původu je jeden z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Víte však, na co se ptát či si dávat pozor, obsahuje-li lék opiáty? Na tuhle skupinu léčiv je důležité dát si dobrý pozor. Poradíme Vám, na co se ptát, pokud dostanete takový recept

Online Fitness

Zneužívání opiátů se v dnešních dnes stává stále větším zdravotním problémem, který v příčinách úmrtí soupeří s kouřením. Ačkoli se zpravodajské zprávy soustřeďují na opiátovou krizi mezi skupinami mladých, tato (dalo by se říct témeř) epidemie postihuje stále více také starší lidi. Ve skutečnosti míra hospitalizace pro předávkování opiátů byla od roku 1993 do roku 2012 pětinásobná. Ačkoli starší lidé mají stále menší pravděpodobnost závislosti nebo inklinaci k předávkování než mladí, mají na druhou stranu větší pravděpodobnost nežádoucích účinků z užívání opiátů, včetně paměťových a kognitivních problémů a pádů.

 

"Používání opiátů a zvládnutí bolesti je něco, s čím se zabýváme neustále," říká profesor zdravotní politiky na Škole veřejného zdraví. Podle zprávy oddělení zdravotnictví a lidských zdrojů, téměř jedna třetina příjemců dostala v roce 2015 alespoň jeden předpis na opioidy, a ti dostali v průměru pět takových předpisů nebo doplňků. Dr. Barnett a tým jeho kolegů se rozhodli prozkoumat, jakým způsobem dostávají léky na léky opiátové recepty.

 

Vědci zkoumali záznamy téměř 380 000 pacientů Medicare, kteří od roku 2008 do roku 2011 navštívili pohotovostní oddělení. Žádný z pacientů, kteří měli různé stavy a úrazy, které jim způsobily bolest, v té době opiáty neužívali.

 

Tým zjistil, že lidé, kteří opustili pohotovostní oddělení s předpisem na opáty, do jisté míry záviseli na lékaři, který je léčil. Mezi lidmi, kteří nejčastěji viděli lékaře, kteří nejčastěji předepisovali opiáty, 24% dostalo opiátový předpis, ve srovnání se 7% těch, kteří byli léčeni lékaři, kteří měli nejméně pravděpodobné, že budou předepisovat opiáty. Navíc lidé, kteří dostali tyto předpisy, pravděpodobně budou užívat lék nejméně po dobu šesti měsíců.

 

Tato studie také zjistila, že lidé často dostávali opiátové léky bez toho, aby je žádali – a v mnoha případech, aniž by věděli, že léky jsou opiáty.

 

Nebojte se požádat lékaře ohledně předpisu, který jste dostali, nebo jim dejte klidně vědět, pokud máte výhrady k užívání určité drogy. Většina lékařů je ochotna zapojit pacienty do sdíleného rozhodování.

  

Na co se ptát, dostanete-li recept na lék, který neznáte

 

1. Obsahuje tento lék opiáty?
Názvy léků jsou obtížně zapamatovatelné a snadno zmatené, takže budete chtít zjistit, zda je lék proti bolesti opioidní.

 

2. Je to bezpečné při užívání jiných léků?

Opiáty se nedoporučují, pokud užíváte benzodiazepin - třídu léků používaných k léčbě úzkosti, deprese a nespavosti.

 

3. Existují nějaké neopioidní léky proti bolesti, které bych mohl vzít místo toho?

Některé nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako celecoxib (Celebrex) a diklofenak (Voltaren), které jsou účinnější než NSAID bez předpisu, jsou k dispozici na předpis. Přestože tyto léky mohou mít více nepříjemných nežádoucích účinků než NSAIDy, které nejsou dostupné na trhu, nevedou k závislosti nebo závislostem.

 

4. Je tato nejnižší možná dávka? 

Nechcete užívat vyšší dávku, než potřebujete k úlevě od bolesti. Je lepší začít s malou dávkou a požádejte svého lékaře, aby ho v případě potřeby zvýšil.

 

5. Mohu mít méně pilulek?

Užívejte nejnižší možnou dávku pro co nejkratší čas. Pokud po ukončení léku stále máte nesnesitelnou bolest, můžete s lékařem projednat další možnosti, včetně pokračujícího užívání opioidů.

 

6. Jak mám léky snižovat?

Možná budete muset postupně snižovat množství, které užíváte, abyste se vyhnuli abstinenčním příznakům, jako je svalová bolest a nevolnost.

 

7. Mám mít nějaký naloxon (Narcan) po ruce?

Tento léčivý přípravek, který rychle zmírňuje účinky předávkování opioidy, je dostupný na předpis jako nosní sprej.

 

 

Se všemi léky je samozřejmě nutné zacházet opatrně, ať se jedná o závislosti nebo předávkování, vedlejší účinky či jen zbytečné braní látek, které mohou nadělat víc škody než užitku. Pokud již musíte brát léky, vždy se ujistěte o podobných věcech, které jsem zmínila v souvislosti s opiáty. Nezapomeňte že ač lékaři jsou díky Bohu po ruce, své zdraví máte prvořadně ve svých rukách VY ... 

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru