Blog Online Fitness

7 věcí, kterými je způsobeno 95% úspěchu při hubnutí
Rady, tipy, triky

7 věcí, kterými je způsobeno 95% úspěchu při hubnutí

20.07.2020
Soustřeďte se na to co je opravdu podstatné a nevěnujte svou energii a čas drobnostem, které mají minimální vliv na vaše cíle. Podívejme se společně na 7 věcí, kterými je způsobeno 95% úspěchu při hubnutí.

Kalorický deficit

Na kalorickém deficitu je založena většina diet. Není tonic složitého, abychom se do deficitu dostali, musíme za den přijmout méně kalorií, než naše tělo vydá bazálním metabolismem, pohybem a běžnými aktivitami. Zdravý deficit by měl být 5-20%, to znamená, že pokud vydáme přes den 2000 kCal, přijmout bychom měli něco mezi 1600 - 1900 kCal.

 

 

Vyšší příjem bílkovin

Bílkoviny jsou základní makroživinou, která by měla mít v našem jídelníčku podstatné zastoupení. Měli bychom se snažit přidat bílkoviny alespoň do 3 jídel denně. Bílkoviny napomáhají k budování a udržování svalové hmoty, regulují hladinu cukru v krvi, zasytí nás na delší dobu a pomáhají redukovat chutě. Kombinujte živočišné a rostlinné zdroje bílkovin a snažte aby se jejich denní příjem pohyboval okolo 1,5 a 2 g na kilogram váhy.

 

 

Konzumace zeleniny a ovoce

Zelenina a ovoce jsou plné vitamínu, minerálů a vlákniny. Vláknina je pro lidi nestravitelná složka potravy, která napomáhá k čištění trávicího traktu a současně napomáhá k delšímu pocitu sytosti. Především zelenina má také velmi nízkou energetickou denzitu, to znamená, že i když ji zkonzumujete velké množství a zaplníte žaludek, přijmete málo kalorií.

 

 

Pravidelné cvičení

Cvičení napomáhá formování postavy, zlepšuje náladu a také nám pomáhá dostat se snáze do kalorického deficitu, aniž bychom museli výrazně omezovat jídlo. Cvičit bychom měli alespoň 3x - 4x týdně.

 

Přirozený pohyb

Každý pohyb se počítá, a přirozený pohyb, kterým je hlavně chůze a běžné aktivity, které provádíme během dne, jsou skvělými pomocníky, jak se snáze dostat do kalorického deficitu. Snažme se denně ujít zhruba 7 – 10 tisíc kroků, vyměňte výtah za schody.

 

Dostatečný spánek

Kvalitní spánek je velmi podstatný při hubnutí, jelikož ve spánku probíhají důležité biochemické a hormonální procesy, které hubnutí napomáhají. Současně dochází v našem těle k regeneraci a k zmírnění stresu. Neponocujte a spěte alespoň 7 hodin denně.

 

Pravidelnost

Bez pravidelnosti úspěchu nedosáhneme. Je důležité, aby se 6 předchozích bodů stalo součástí našeho životního stylu, abychom je zařadili do našeho běžného života. Pouze pravidelným opakováním dosáhneme úspěchu.

 

Těchto 7 věcí mánejvětší vliv na naše hubnoucí cíle, všechno ostatní je buď málo účinné nebo zcela zbytečné.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru