Blog Online Fitness
7 zdravých důvodů proč pít pivo
06.07.2016
Pokud se jedná o zdravé alkoholické nápoje, téměř většina z nás si vybaví kvalitní červené víno, ale pivo je vlastně docela impozantní konkurent. Ve skutečnosti není nejdůležitější to, které z nich pijete, ale kolik. Podle jedné studie zkoumané na 19.000 dospělých, lidé, kteří si občas dopřejí skleničku, mívají méně zdravotních problémů než abstinenti. Doporučeno je jeden nápoj za den pro ženy a dva pro muže.
1. Může pomoci při zotavení po tréninku
Vědci z univerzity v Granadě, požádali studenty, aby trénovali, dokud jejich tělesná teplota nedosáhne určitého stupně tepla, a poté je nechali doplnit tekutiny pivem nebo vodou. Podle tohoto testování, byli lidé, kteří vypili pivo více hydratováni, než ti, kteří pili obyčejnou vodu. Skvělá zpráva pro ty, kteří si to míří z posilovny rovnou na drink. Nicméně, my stále doporučujeme pro správnou regeneraci tělo po tréninku zásobit vodou a proteinem.
2. Chrání mozek
Sloučeniny v chmelu mohou chránit mozek proti Alzheimerově a Parkinovově chorobě. Chmel má antioxidační a protirakovinné účinky a může zpomalit vývoj neurodegenerativních chorob
3. Zvyšuje imunitu
Pivo může pomoci udržet Vaše tělo v dobré kondici. Abstinenti mají až třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku rýmy. Umírněné pití posiluje imunitní systém a pomáhá zahnat infekci. Vědci si nejsou jisti, o přesném důvodu, ale poukazují na některé vlastnosti, které již obecně známe, jako jsou antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Ale je třeba se držet jedné sklenice za den! Když to budeme s pivem přehánět, naše imunita bude ještě méně odolná proti virům než u abstinentů nebo mírných pijáků piva.
4. Posiluje kosti
Ženy, které si dopřejí alespoň jednu sklenici piva, mají silnější kosti. Pivo je vynikajícím zdrojem biologicky dostupného křemíku, základního prvku kostí. Například křemík v nealkoholickém pivu se do těla vstřebává ze 64%, zatímco křemík v banánu jen ze 4%. Navíc, některé sloučeniny v chmelu mohou pomoci zpomalit uvolňování vápníku z kostí, a tím je udržet déle pevné a zdravé.
5. Je zdrojem vitamínů
Pivo má špatnou pověst, že je nezdravé, ale přitom je to zdroj plný vitamínů. Většina odrůd obsahuje více vitamínů skupiny B, vápník, hořčík a selen. Tmavé pivo obsahuje také větší množství železa než to světlé. Železo přenáší kyslík z plic do svalů a dalších orgánů, takže když je Váš příjem železa nízký, kyslík proudí pomaleji, což může způsobit pocit únavy, zpomalení a podráždění.
6. Chrání srdce
Víno dostalo veškerou zásluhu pro udržení silného srdce, ale mohou pomoci i jiné alkoholické nápoje, včetně piva, které podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu a pomáhá ke snižování špatného LDL cholesterolu a ředění krve, což snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
7. Snižuje riziko vzniku cukrovky
V analýze, v níž bylo více než 20 studií o konzumaci alkoholu a vlivu na zdraví, kanadští vědci zjistili, že dva lidé, z nichž jeden nikdy nepil a ten druhý pil příliš hodně, měli oba největší riziko vzniku diabetu II. typu. Ženy, které si dopřávaly jeden nápoj za den, měly o 40% nižší pravděpodobnost onemocnění. Jiná studie zjistila, že jakmile začaly dodávat alkoholu více, riziko se zvyšuje.
Silvie Sher
https://www.instagram.com/silvie.sh.me/
Trenérka OnlineFitness.cz