Blog Online Fitness

8 tipů jak zničit závislost na cukru předtím než zničí tebe
Rady, tipy, triky

8 tipů jak zničit závislost na cukru předtím než zničí tebe

08.04.2015
Vymlouvat se z cukrových radovánek, jako jsou třeba oslavy, není zrovna zábavné, ale ani tak není příjemná cukrová kocovina po takovém flámu. A navíc čím vice cukru sníte, tím víc na něj máte chuť – dostat se ze závislosti na rafinovaném cukru může trvat několik dní nebo spíše týdnů, ale stojí za zvážení. Právě proto, že vědecké studie dokazují negativní vliv cukru na zdraví a nejen to, konzumace velkého množství rafinovaného cukru navíc urychluje stárnutí organismu. Jestliže si myslíte, že nedokážete odolat sladkému pokušení, přečtěte si strategie, které vám pomohou závislost překonat.

Online Fitness

1. Přiznat závislost

Jste rozmrzelí, když si nedáte cukr? Potřebujete odpolední pamlsek nebo si dopřáváte večerní dezert? Dopřáváte si sladkosti, bonbóny či sladké pečivo každý den? Ano, čím více cukru jíte, tím více máte chuť na sladké. Cukr vytváří stejnou závislost jako třeba kokain…

2. Definovat cukr

Čeho přesně se chceme zbavit? Rafinovaný cukr se skrytě vyskytuje v mnoha produktech, o kterých to možná ani nevíte. Najdete jej různých polotovarech a dnes je již všeobecně známá skutečnost, že mnoho sycených nápojů a limonád představuje svým obsahem cukru přímo kalorickou bombu. Jestliže se chcete zbavit závislosti na cukru a zlepšit tak své zdraví, potřebujete jasně definovat produkty, které jíst budete, a kterým se chcete vyhnout.

3. Vyhoďte je z domu

Prostě se zbavte pokušení. Nejhorší by asi bylo, mít všechny ty nezdravé sladkosti, které překyselují náš organismus na dosah ruky. Vyhout se jejich nákupu a prostě je doma nemít, je skvělý recept na to, jak je nahradit něčím rozumnějším, co vašemu tělu prospěje. Vaše děti ani jiní členové rodiny změnou neutrpí, místo sladkostí se naučí jíst zdravější alternativy jako jsou oříšky, semínka nebo ovoce, které je také zdrojem sladkého potěšení avšak v mnohem zdravější formě.

4. Dát si 2 týdny (nebo i víc)

Prvních pár dní nebo týdnů je nejhorších. Je to opravdu jako detox. Budete se cítít jako šílení, odpoledne si řeknete „mám náročný den, zasloužím si odměnu.“  Uvidíte ostatní, jak si dopřávají úžasné dezerty a budete jim závidět. A možná neodoláte! Jestli se vám to stane, nevzdávejte to!

5. Zahnat hlad

Nemít hlad je základ. Strava bohatá na proteiny pomůže udržet vaše tělo déle zasycené a budete mít dostatek energie, který pak nebudete muset dohánět sladkostmi. Nezapomeňte na svačinky, dávejte přednost celozrnnému pečivu a cereáliím.

6. Dodržovat pitný režim

Všichni známe rčení: „Hlad je skrytá žízeň.“ Proto dbejte na dostatečný příjem tekutin. Někdy vás před sladkým prohřeškem může zachránit třeba odšťavňovač. Několik decilitrů čerstvé mrkvové šťávy vám dodá nejen spoustu živin, ale také zažene chuť na pamlsky. Zkuste to.

7. Udělejte z toho výzvu

Napadlo vás, že trápení provázené abstinencí může mít sladkou tečku v podobě odměny na konci? Když si dáte za cíl vydržet bez cukru po určitou dobu a tohoto cíle se vám podaří dosáhnout, odměňte se! Formu odměny už necháme na vás, předpokladem však je, že to nebude čokoládový dort.

8. Jen krok za krokem

Vysadit vše najednou není nejlepší nápad. Jestliže přecházíte na bezlepkovou dietu nebo potřebujete přestat jíst mléčné výrobky ze zdravotních důvodů, je lepší jednotlivé kroky udělat postupně. A dietu bez cukru zařadit až poté co si zvyknete na nový stravovací režim. Změna stravy není vždy jednoduchá a vytvořit si nové návyky může trvat nějakou dobu, neudělejte situaci ještě těžší příliš vysokými nároky.

Pevnou vůli přeje tým Online Fitness.

Online Fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru