Blog Online Fitness

9 potravin, které doporučují odborníci, abyste rychleji a bezpečně zhubli
Rady, tipy, triky

9 potravin, které doporučují odborníci, abyste rychleji a bezpečně zhubli

05.09.2018
Vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou typické pro zdravý životní styl. Abychom zhubli, tak je vhodné pravidelně jíst, pít hodně vody a pravidelně cvičit. Avšak existuje několik triků, které nám pomohou ztratit nějaké to kilečko navíc. Podívejme se společně na tyto triky odborníků.

Borůvky

Borůvky jsou plné vitamínů a minerálů, málokterá potravina je v tomto směru dokáže překonat. Jednou z nejcenějších věcí, které borůvky obsahují je kyselina ursolová, která napomáhá růstu svalů, a tím urychluje metabolismus, jelikož čím více svalů máme, tím rychleji spalujeme. Borůvky jsou také přírodním antibiotikem, které dokáže tělo uchovávat dlouho dobu. Dále obsahují antioxidanty, a tím působí jako prevence proti oxidačnímu stresu.

 

Chia semínka

Chia semínka se řadí mezi super potraviny, které napomáhají nejen hubnutí, ale také celkovému zdraví. Jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, obsahují mnoho bílkovin a vlákniny. Také nás více zasytí, jelikož ve vlhkém prostředí dokážou nabobtnat svůj objem. Chia semínka napomáhají také lepšímu trávení a průchodnosti střev.

 

Avokádo

Avokádo se doporučuje v přiměřeném množství, pokud se snažíme zhubnout, jelikož je zdrojem zdravých a pro tělo potřebných tuků. Avokádo je také bohaté na L-karnitin a vitamín B, má mnoho antioxidačních vlastností, které napomáhají zrychlovat metabolismus.

 

Pšeničné klíčky

Na rozdíl od rafinovaných produktů z pšeničné mouky, tak pšeničné klíčky obsahují širokou škálu základních živin pro naše tělo a hlavně jsou bohaté na vlákninu. Klíčky je vhodné konzumovat například ke snídani společně s mlékem.

 

Čočka

Další skvělou potravinou pro redukci hmotnosti je čočka a jiné luštěniny, jelikož jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a mají nízký glykemický index. Tráví se velmi pomalu, a to nás udržuje po delší dobu syté a zároveň dochází k redukci chutí na nezdravé potraviny.

 

Brokolice

Brokolice je ideální zeleninou pro hubnutí, jelikož má velmi málo kalorií, vysoký obsah vlákniny, minerálů, vitamínů a poskytuje dlouhodobý pocit sytosti.

 

Tučné ryby

Ne vše, co je tučné, je nutně špatné. A tučné ryby jsou toho příkladem. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro naše tělo a pro rozpouštění důležitých vitamínů. Je vhodné zařadit do našeho jídelníčku ryby jako je losos, tuňák nebo sardinky.

 

Vejce

Vejce jsou další a snad nejznámější super potravinou. Mají vysoký obsah bílkovin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mnoho vědeckých studií ukázalo, že konzumace vejcí na snídani, udržuje pod kontrolou hladinu inzulínu, což je hormon, který ovlivňuje rychlost našeho metabolismu.

 

Káva a čaj

Kofein je samotný zázrak, který se nachází v kávě a čaji. Dokáže urychlit metabolismu, a tím napomáhá spalování. Jak jistě všichni víme, tak se také jedná o účinný životabudič, který nás nakopne například před cvičením.

 

Bonus na závěr

Všichni víme, že hubnutí je především o správném jídelníčku, ale spalování tuků lze podpořit také pravidelným pohybem, a to hlavně intenzivním posilováním. Posilování napomáhá růstu svalové hmoty a zrychlení metabolismu. Bylo také dokázáno, že po intenzivním posilovacím tréninku, dochází i nadále ke spalování. Trénovat bychom měli minimálně 3x týdně.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru