Blog Online Fitness

9 tipů na rychlá a zdravá jídla
Rady, tipy, triky

9 tipů na rychlá a zdravá jídla

31.10.2020
Rychlá auta, rychlý internet, rychlé služby a rychlá doba, ve které žijeme, se často neobejde ani bez rychlého jídla. Lze se ale stravovat v dnešní uspěchané době kvalitně a nestrávit přitom celé mládí v kuchyni, nebo ze zoufalství (a lenosti) zajíždět na drive-in známých fastfoodů? Lze. A na to se v dnešním článku zaměříme.

 

Každý si dokáže najít ve svém nabitém dni chvilku na přípravu jídla. Lidé v dnešní době neustále někam pospíchají, něco nestíhají a kolikrát se ani nestíhají pořádně najíst. Opravdu jsme natolik zaneprázdnění, nebo jen hledáme výmluvy pro půlhodinové rozplácnutí se na gauči, než abychom tu půlhodinku strávili nad přípravou jídla.

Nikdo vás samozřejmě nenutí si denně vařit speciality, ale připravit si pár rychlých krabiček na několik dní dopředu jistě zvládnete, i kdyby to třeba nezískalo rekordní počet lajků na sociálních sítích.

 

 

 

Jak krabičkovat chytře?

  • Plánujte. Vyhraďte si jeden den v týdnu, kdy máte volněji, na nákup a přípravu jídla.
  • Zjednodušujte. Nemusíte mít na každý den jinou přílohu a jiný zdroj bílkovin. Stačí si uvařit více brambor a rýže, které budete obden pár dní střídat. Každé jídlo pak dochutíte jiným kořením, dresingem, olejem a vznikne pokaždé zbrusu nové jídlo.
  • Objem dělá dojem. Přidejte zeleninu. Dodáte tělu potřebné minerály, antioxidanty a vlákninu. Jídlu to mimo jiné dodá na objemu, což oceníte během redukce váhy.
  • Samotné listy ale nepostačí, proto obohaťte vaši krabičku o zdravé tuky, jako jsou ořechy, vejce ryby nebo mléčné výrobky, které jsou nositeli chuti a dodají jídlu specifickou chuť.
  • Nezapomeňte na vaše #gainzAni během pracovního kolotoče byste neměli opomíjet vaše těžce získávané svaly z posilovny, proto ke každému jídlu přidejte kus bílkoviny.

 

 

To by byl takový základ. V poslední době je trochu spornější a individuálnější otázka sacharidů. Někdo je upřednostňuje během dne, cítí se po nich plný energie a síly, ale někoho naopak některé sacharidové zdroje mohou tlumit, proto jejich načasování směřujte zejména do okolí tréninku, konkrétně po tréninku a poté dle toho, jak na vás konkrétní sacharidové zdroje působí.

 

Jídlo by především mělo být naším palivem, proto je důležité, aby bylo nutričně vyvážené, abyste neměli zbytečné chutě na sladké a nadměrně lákavé potraviny nebo neměli tendenci dát si po obědě "sladkých dvacet”. V tomto ohledu je dobré vnímat svoje tělo a naučit se poslouchat jeho signály, po kterém jídle je vám dobře, máte sílu, energii a neutíkají vám myšlenky, a po kterém naopak začínáte klimbat a spíše vás unavuje.

 

 

Rychlá jídla #readytogo

  • Kuskus s tuňákem a cherry rajčátky. Výhodou kuskusu je, že ho stačí pouze zalít horkou vodou a nechat chvíli nasát vodu a přílohu máte během chvilky připravenou.
  • Vařené brambory s mozzarellou a jogurtovým dipem. Mozzarellu nemusíte nijak více upravovat, a proto ji stačí jen pokrájet k vařeným či pečeným bramborám a smícháním jogurtu se lžící oleje a například trochu hořčice získáte chutný dip.
  • Řecký jogurt/cottage/tvaroh s ořechy a ovocem. Snad nejvíce jedlá svačinka plná bílkovin. 
  • Celozrnné pečivo s kvalitní šunkou a zeleninou. Jednou si uděláte klasické obložené chleby, podruhé to můžete zapéct, ale zaručeně si vždy pochutnáte.
  • Uzené tofu s rýží. Rýže je nesmrtelná. A už jste ji zkoušeli smíchat s rozmačkaným avokádem? Přidejte například tofu a vznikne vám nové zdravé jídlo. 
  • Celozrnné tortilly s vajíčkem a krůtím masem. 
  • Zdravé pečení. Když už budete v tom víkendovém vaření, upečte si jednu zdravou buchtu a nemusíte si pak lámat hlavu s několika svačinami či snídaněmi na pár dní. 
  • Quiche. Slaný francouzský koláč dopředu připravený vyjde také na několik dní a s náplní můžete experimentovat týden co týden. 

 

Když opravdu nestíháte…

I kdybyste z domu zmizeli bez krabiček, lze si dobře vybrat i z restauračního jídelního lístku. Stačí volit zdroj bílkovin třeba v podobě kvalitního masa, například s bramborem a zeleninovou oblohou či lehký salát s masem nebo rybou s trochou oleje bez dresingu. Obsluha je většinou vstřícná a na případných změnách v jídle se lze vždy dohodnout dle vašich přání.

Připravit si plnohodnotné jídlo není těžké. Lidé si to pouze těžké představují (možná se na to i vymlouvají). Zkuste si párkrát připravit jednoduchá jídla na den dopředu a uvidíte, že na tom nic složitého není. Časově vás to také vyjde jen na pár minut a vy se tak budete cítit třeba mnohem lépe. Nemusíte kvůli tomu trávit hodiny v kuchyni a vymýšlet důmyslné recepty. Stačí použít základní a kvalitní suroviny. Při nákupu čtěte etikety a v restauracích eventuálně poproste o menší změnu přípravy. 

 

Míša Polcarová

Redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru