Blog Online Fitness

Běhání v těhotenství
Rady, tipy, triky

Běhání v těhotenství

13.09.2017
Má odpověď zní jednoznačně ANO, v případě, že se jedná o fyziologické těhotenství a byla jsi zvyklá běhat již před otěhotněním.

Online Fitness

Běhání v I. trimestru
Asi Vás s tím budu štvát, ale uslyšíte /dočtete se to ode mně ještě hodně krát – základem cvičení v těhotenství je poslouchat své tělo, ať už se rozhodnete dělat cokoliv.
 
Běhání je v těhotenství bezpečné, pokud běháš správně a posloucháš své tělo a jedná se o fyziologické těhotenství, v případě nějakých komplikací, je třeba se vždy poradit s ošetřujícím lékařem.
 
Pokud nemáš s běháním zkušenosti, rozhodně v těhotenství nezačínej. Pokud tě však láká pohyb venku, doporučuji procházky, klidně delší ve svižnějším tempu.
 
Je vhodné stanovit si tréninkový plán a bylo by vhodné zkonzultovat jej s odborníkem (lékařem, porodní asistentkou nebo trenérem, který má s trénováním těhotných již nějakou zkušenost).
 
První trimestr je často doprovázen zvýšenou únavou, proto si plánuj radši kratší trasy, (kdykoliv si můžeš dát trasu 2x) a hlavně si nedělej hlavu s horšími časy, pamatuj na to, že běháš proto, aby jsi se cítila dobře a udržovala kondici, těhotenství není nejvhodnější doba na zvyšování zátěže a lámání rekordů. Doporučuji běhat „okruhy“ např okruh 3km, a podle toho jak se daný den budeš cítit si vybereš jestli uběhneš 3, 6, 9km… Když se Ti udělá nevolno, prostě na chvíli zvolníš, kousek se projdeš a pokud to nepůjde,nevadí, procházka je taky fajn a kolikrát má lepší efekt než běh „na sílu“, teď není pravá doba „tlačit na pilu“. Vždycky můžeš zařadit „indiánský běh“ – střídání chůze a běhu na základě pocitu, prostě chviličku půjdeš až se budeš cítit zase kousek proběhneš, tak dlouho jak se Ti bude chtít a budeš se cítit dobře.
 
Nezapomínej hlídat tepovou frekvenci, ať už pouze konverzačním testem nebo pomoci sport testeru (hodinek s hrudním pásem.) V těhotenství (obzvláště od chvíle kdy začne fungovat placenta) není vhodné se dostávat do anaerobního pásma.
 
Je dokázáno, že pravidelná pohybová aktivita snižuje ranní nevolnosti, ale nikdy nemůžeme všechny házet do jednoho pytle, proto když je pro Tebe najednou běhání peklo na zemi, vyber si jinou aktivitu, která Ti bude sedět více.
 
Shrnutí –  MOJE TIPY
 
1. BĚHEJ RÁNO – prevence nevolnosti a máš nejvíc energie
2. BĚHEJ KRATŠÍ OKRUHY – každý den se budeš cítit jinak, někdy se poběží samo, někdy i 3km Ti přijdou jako maraton, proto běhej okruhy vždy po jednom se můžeš rozhodnout co a jak dál, a hlavně kdyby se Ti třeba ve vzdálenosti 5 km od domu udělalo nedobře, ať nemusíš 5 km domů pomalu docházet.
3. PIJ VODU- těhotenství způsobuje riziko dehydratace, obzvlášť v letních měsících se znásobuje, proto na každých 30 minut aktivity vypij o 0,5 lvody navíc.
4. DOPLŇUJ ENERGII – v těhotenství by jsi se neměla dostat do velkého kalorického deficitu, ale taky neříkám že by jsi se měla přejídat. V 1. trimestru vůbec není potřeba zvětšovat svůj denní příjem, navyš ho pouze o to, co spálíš v průběhu tréninku.
5. RELAXUJ- nikdy by jsi se neměla dostat do stavu vyčerpání a přetrénování, proto zařazuj často relaxační dny, kdy si dáš třeba jenom jógu, nějaký wellness atp. rozhodně si to zasloužíš.
 
 
Běhání v II. trimestru

První trimestr máš za sebou a postupně se začínáš cítit lépe. Většina žen ve druhém trimestru udává, že mají najednou více energie a celkově se cítí lépe. Druhý trimestr je, při fyziologickém těhotenství, nejideálnější pro fyzickou aktivitu. Tvoje tělo si už zvyklo na těhotenské změny a nevolnosti s únavou postupně ustupují do pozadí. Navíc bříško ještě není až tak velké, aby Tě nějak více omezovalo. Je však nutné dodržovat několik zásad, aby jsi se Ty i Tvé miminko cítily dobře.

 

Nejdůležitější věc, opět je to tady, platí v celém těhotenství je – poslouchej své tělo, to je alfa omega veškeré fyzické aktivity v těhotenství. Pokud se necítíš dobře, cítíš se unavená, něco tě bolí apod. nechej trénink na jindy, pokud se tyto stavy dostaví v průběhu, úplně zpomal nebo lépe zastav a nechej trénink na příště. V tuhle dobu není vhodné si něco dokazovat, běh v těhotenství by měl být relax a zábava, neměl by způsobovat přílišnou únavu a v žádném případě obtíže. Občas je trochu potřeba potlačit své ego a smířit se s tím, že časy teď budou horší a naběhaných kilometrů bude ubývat. To je zcela normální, běhání je v tuhle chvíli jen pro to, aby jsi se cítila dobře a v pohodě (a je mi jasné, že zapálení běžci bez běhání v pohodě nebudou).

 

Kontroluj svou tepovou frekvenci a pohyb. Obecně platí, že tepová frekvence v těhotenství by neměla přesáhnout 140 tep/min. V souvislosti s těhotenstvím dochází k několika změnám- s rostoucím bříškem se posunuje těžiště, což může mít za následek, trochu horší rovnováhu. Doporučuji proto vybírat lehčí a rovný terén. V těhotenství se mimo jiné vyplavuje hormon – relaxin – který způsobuje rozvolnění šlach a vazů, to je sice během porodu žádoucí, nicméně je třeba na sebe dávat větší pozor, protože to má za následek větší riziko úrazu (vykloubené kotníky, natažené třísla apod.).

 

Dávej si pozor na přehřátí a podchlazení organismu. Bylo dokázáno, že při teplotě nad 38,5°C, trvající delší dobu, může docházet k poškození vyvíjejícího se plodu. Proto je důležité nehnat trénink do extrému, kdy jsi červená jako rak a lapáš po dechu. Také není vhodné sportovat ve velmi teplém prostředí. Naopak pozor také na podchlazení. Když se zapotíš, nezůstávej v chladu. Pro běh zvol vhodné funkční oblečení a vyhýbej se sportu v chladném a vlhkém prostředí. Když už jsme u oblečení, doporučuji pořídit si trochu volnější elastické oblečení, které Tě nebude stahovat, leginy doporučuji se širokým pásem na pupík, nebo takové, aby tě guma na bříšku nestahovala. A hlavně, pořiď si pořádnou pevnou sportovní podprsenku, vlivem hormonů prsa rostou a těžknou. Aby nebolela a také jako prevence následných komplikací, doporučuji do podprsenky investovat, využiješ jí i pak po porodu během kojení.

 

Dodržuj pitný režim, obecně platí, že na každých 15 minut aktivity je potřeba vypít minimálně 1 dcl vody. Během těhotenství i kojení je tvoje tělo náročnější na potřebu vody, proto je důležité jí opravdu pravidelně poctivě doplňovat.

 

Poslední moje „rada“ je prostě běž! Pokud se cítíš dobře a nemáš žádné omezení, prostě běž. Uvolni emoce a endorfiny, za ten skvělý pocit to rozhodně stojí. Dávno je za námi doba, kdy byly těhotné brány jako panenky z porcelánu, které nemohly vůbec nic, právě naopak, neustále častěji se prokazuje, že pravidelná přiměřená fyzická aktivita má příznivý vliv na dítě, matku i samotný porod a poporodní období.

 

Běhání ve III. trimestru

Většina žen kvůli nepohodlí přestává běhat většinou někdy koncem 2. trimestru těhotenství. Pokud Ti však nedělá běh žádný problém, ale naopak, ani třetí trimestr nemusí znamenat, že musíš pověsit tenisky na hřebík.

Důležité heslo v tomto trimestru však platí NIC NEPŘEHÁNĚT, pokud pravidelně sportuješ určitě máš někde v sobě takový ten pocit, že se musíš přeci překonat, být lepší než včera atd. nicméně ve 3. trimestru je třeba tyto „choutky“ opravdu potlačit a poslouchat své tělo a miminko. Pokud chceš i nadále ve III. trimestru běhat, tak doporučuji „indiánský běh“ volný klus střídaný se svižnou chůzí. Když už budeš cítit, že běh není to pravé, choď. Chůze je velmi prospěšná a kolikrát i lepší než samotný běh. Chůze pozitivně působí na mozek, plíce, svaly i klouby.

 

Na co je třeba myslet než vyrazíte běhat či chodit?

1) NIC NEPŘEHÁNĚT – ano zase a znova, ale jde o opravdu důležité heslo tohoto trimestru. Naplánuj si radši kratší okruh, kdykoliv si ho můžeš prodloužit anebo zopakovat, aby se nestalo, že se Ti udělá špatně někde daleko od domu.

2) VHODNÝ TERÉN – ideální jsou rovinaté procházky v přírodě, vyhni se nerovným terénům a vysokým nadmořským výškám.

3) VHODNÉ OBLEČENÍ – vždy se oblékej přiměřeně k venkovní teplotě a mysli na to, že v těhotenství se více potíte, takže pokud je chladněji, ideální je nosit spodní funkční vrstvu, která nezadržuje vlhkost a hlavně pořádně schovat oblast bříška a ledvin, právě tyto oblasti jsou velmi náchylné k prochlazení a k následným nepříjemným zánětům močového ústrojí.

4) HODNĚ PIJ – jak jsem již psala výše nezapomínej na zvýšený pitný režim, během celého těhotenství a následně i kojení jsou kladeny vyšší nároky na hydrataci

5) DOPLŇ ENERGII – pořekadlo „jíst za dva“ neplatí, to už víme, ale důležité je doplnit vydanou energii, těhotenství (až na výjimky) není ideální doba na redukci váhy a je velmi důležitá energetická rovnováha, tudíž výdej a příjem by se měli + – rovnat, v posledních týdnech se nebojte trochu příjem energie navýšit (zejména obohatit stravu o polysacharidy), tělo ocení zásoby na finále vašeho „maratonu“ – porod. 

 

Pokud máš ještě nějaké dotazy ohledně běhání v těhotenství neváhej mě kontaktovat.

Jestli si sama nejsi jistá, není problém se domluvit na společném běžeckém tréninku.

 

 

Monika Šotlíková

Trenérka OnlineFitness.cz


 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru