Blog Online Fitness

Chemie či alternativa? Různé způsoby, jak posílit imunitu
Rady, tipy, triky

Chemie či alternativa? Různé způsoby, jak posílit imunitu

03.04.2017
Čínská medicína nebo raději do ordinace? Stačí nám pro pevné zdraví ovoce a kuřecí polévka, nebo je třeba zaměřit se na vitaminy i jinak? Pojďme se podívat, jak efektivně přistupovat k únavě a vyčerpání nejen v jarním období

Online Fitness

Vitaminy v ovoci často nestačí..


Čerstvé ovoce a zelenina je samozřejmě podstatná část našeho jídelníčku, nicméně jako léčba při oslabení organismu už opravdu nestačí.. Dnešní ovoce obsahuje běžně o 80% méně vitaminů než před několika lety, o pesticidech aj. se bavit nemusíme.. To že slupku z jablek musíme loupat snad ví už každý (pokud ne, zkuste si nožem seškrábat to mazlavé co cítíte na některých jablkách – naškrábete si na linku hromádku vosku.. zkuste sami, nedělám si srandu). A vývar je dnes lepší z bujonu než z kupované zeleniny.. Je to zlé, to víme všichni, ale co tedy s tím? Pokud žijete jako já v centru velkoměsta a nemáte možnost pomalu ani vyvenčit psa, natož si něco vypěstovat, musíte se spolehnout na jiné možnosti...

 

Takže čím doplňovat nejen vitamin C?

Je samozřejmě ideální jíst ho přírodní cestou, v přirozené kombinaci s ostatními vitaminy a minerály, které se navzájem podporují a zajišťují správné vstřebávání. Klasické rozpustné šumivé tablety nemusí fungovat, pokud nám k zužitkování onoho vitaminu chybí ty ostatní, takže je vždycky lepší snažit se najít přirozenější verzi (už jen proto, že tělo si mnohem lépe poradí s přírodním zdrojem než s chemií).

Mně se skvěle osvědčila kombinace Céčka s echinaceou, zinkem a případně dalšími vitaminy. Nebudu jmenovat konkrétní doplňky, každý si už v lékárně může dle rady s lékárníkem vyžádat to, co mu sedne nejvíc. Každopádně doporučuji zmínit, že nepotřebujete bonbony za 380 Kč, jak se snažili prodat mně, když jsem hledala vitaminy na podporu imunity pro syna. V balíčku 90 tabletek za přemrštěnou cenu, a ve složení víc barviv, dochucovadel a zahušťovadel než vitaminu. Když ale vytrváte a budete se ptát po něčem jednoduchém = tudíž funkčním a přírodním, dostanete bez problémů sirup za 70 Kč, který má ve složení jen dvě až pět bylinek, můžou ho i děti a ještě skvěle chutná. Mě to zvedlo po pár dnech rýmy, kašle, slabosti a vyčerpání, kdy jsem vše léčila 3 stroučky česneku, zázvorem, čaji, bylinkami domácími i sušenými. Nic. Zabraly až vitaminy z lékárny. Bohužel, pokud člověk tu přírodu tolik vyčerpává, těžko z ní může těžit když to potřebuje. Takže za mě je skvělé pořídit si přírodní výtažky a doplňky s klasickými vitaminy, rozhodně dobrá prevence a když už to s vámi praští, tak v korigovaných extra dávkách lepší léčba než (častokrát zbytečná) antibiotika či jiná chemie..


Co ty staré babské rady?
Z klasických doporučení našich babiček se přikláním k inhalaci páry s bylinkami – protáhne to dutiny a uvolní se vám ucpaný nos. Pokud na to nemáte čas nebo nervy, tak sprej do nosu udělá taky dobrou službu.

Tymián a šalvěj jsou dobré bylinky pro výplach krku, šalvěj používám jako čaj, kdy vypláchnu a můžu polknout, podporuje dobré trávení.

Bylinná mastička Psí sádlo – bohužel ano, název mi dělá zle a vadí mi, že zavádí lidi k myšlence, že by psí sádlo mělo opravdu nějak pomáhat. Nicméně tato bylinková a opravdu neškodná mast je skvělá na kašel, zlepšuje dýchání i při rýmě a nachlazení, doporučuji natírat nejen prsa a záda, ale také krk.

Klasická čínská medicína? K této se prosím přikláním jen velmi střídmě a kriticky.. Čínská medicína byla pro chudou spodinu, která si bez peněz nemohla dovolit kvalitní léky a běžné lékařské ošetření. Proto se zasahovalo tím, co bylo zrovna po ruce, a lidé se udržovali naživu dost hrůznými a pochybnými způsoby. Takový středověk občas.. takže za mě není k čemu vzhlížet, samozřejmě že bylinky, akupunktura aj. věci jsou osvědčené a fungují, nicméně pořád je dobré zachovat zdravou úvahu a vědět, kdy je dobré věřit produktům dnešní doby. Věřte mi že ti chudí nemocní číňané by si taky raději vzali paralen než si nechat vykouřit dům pryskyřicí... Takže přírodně, ale s rozumem :-) 

 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru