Blog Online Fitness

Chůze v těhotenství
Rady, tipy, triky

Chůze v těhotenství

30.08.2017
Chůze je jedním z nejpřirozenějších pohybů člověka. Jde o aktivitu, která je vhodná pro všechny těhotné. Chůze je skvělý pohyb, který můžete vykonávat po celou dobu těhotenství, má skvělé efekty jak na fyzickou tak psychickou stránku nastávající maminky.

Online Fitness

Samozřejmě jako vždy hovořím o nerizikovém těhotenství, když si nejste jistí, vždy je dobré pobavit se s vaším gynekologem či porodní asistentkou. 

 

PROČ CHODIT V TĚHOTENSTVÍ?

–          chůze zmírňuje některé těhotenské obtíže – nevolnost, závratě, zácpa…

–          zlepšuje cirkulaci krve – > snižuje výskyt otoků a křečových žil, především DK

–          vhodná i pro těhotné, které se před těhotenstvím nesportovali aktivně

–          působí příznivě na psychiku díky vyplavování endorfinu v průběhu fyzické aktivity

–          udrží vás fit v průběhu celého těhotenství a zmírní tak přibývání na váze a zrychlí návrat k původní postavě

NA CO SI DÁT POZOR

–  správný postoj – vlivem rostoucího bříška, dochází k změně těžiště a lordóze bederní páteře, tudíž je třeba dávat si pozor na postavení páteře (TIP – používání trackingových holí Vás donutí chodit vzpřímeně, je zde kladen menší nápor na bederní páteř a tudíž záda méně bolí)

–  obuv – přirozeně váha v těhotenství naroste, tudíž spodní část těla dostává zabrat včetně klenby nohy, proto je důležité, obzvlášť na delší procházku zvolit kvalitní obuv

–  volba terénu – důležité je vybrat si bezpečný a schůdný terén, takže nějaký velký výšlap po několikadenních deštích nebo mrazu není úplně nejvhodnější, navíc není vhodné pobývat v nadmořské výšce vyšší než 2000 m.n.m.

–  doplňování tekutin – v těhotenství je na tělo kladeno více nároků a to i ze stran pitného režimu a proto nikdy na delší procházku s sebou nezapomeňte pití a popř. i něco na zub, kdyby vám klesl cukr a udělalo se vám nevolno (ovoce, hroznový cukr, džus…)

Tak co, kdy vyrážíte na procházku?

 

 

Monika Šotlíková

Trenérka OnlineFitness.cz


 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru