Blog Online Fitness

Co jíst před ranním tréninkem?
Rady, tipy, triky

Co jíst před ranním tréninkem?

28.02.2017
Mnoho výzkumu potvrdilo, že ráno je skvělá doba pro cvičení. Ranní pohyb nás nakopne na celý den a dodá nám skvělou náladu na zvládání náročných pracovních/školních/rodinných povinností. Pokud se rozhodneme cvičit ráno nebo v brzkém dopoledni, tak bychom měli vědět, co před tréninkem jíst.

Online Fitness

 

Jíst před tréninkem nebo cvičit na lačno?

Někteří odborníci tvrdí, že cvičit na lačno je nejvíce efektivní pro spalování tuků. Bohužel ne všichni zvládáme na lačno cvičit, jelikož nám chybí energie nebo cvičíme spíše dopoledne a pak trpíme hladem. Je dokázáno, že bychom měli něco sníst nejpozději hodinu a půl po probuzení, pokud se náš trénink do této doby nevleze, tak bychom měli před ním snídat.

 

Jak jíst před tréninkem

Pokud si dáváme vydatnější snídani, tak by měla být alespoň 90 minut před tréninkem, aby tělo dokázalo snídani dostatečně strávit a nám se neudělalo špatně. Bohužel většina z nás nedokáže sníst něco většího hned po probuzení, v takovém případě bychom si měli připravit malou před – snídani v podobě menší svačinky. Druh svačinky určíme podle našich tělesných cílů.

 

Tělesný cíl: Hubnutí

Když se snažíme zhubnout, tak bychom se měli zaměřit na bílkovinovou před – snídani. Bílkoviny jsou plné BCCA aminokyselin, které pohánějí naše svaly a napomáhají k jejich obnově. Při bílkovinové snídani je tělo nuceno sáhnout pro energii do tukových zásob, které spotřebovává, a nám ubývají kilogramy.

 

Snídaně

- 2 vejce se zeleninou

- bílý jogurt

- tvaroh

- kvalitní sýr

- proteinový nápoj

 

Online Fitness

 

Tělesný cíl: Výkon

Pokud je naším cílem udržet si dobrou fyzickou kondici a nabrat nějaké ty svaly, tak bychom do naší před – snídaně měli přidat i nějaké ty sacharidy. Mělo by se jednat o přibližně 25g sacharidů Jestliže nevíme, kolik sacharidů obsahují jaké potraviny, tak si na internetu vyhledáme nějaký web s kalorickými tabulkami, kde se dá snadno vypočítat kolik sacharidů, bílkovin a tuků obsahují jaké potraviny. Když není naším cílem shazování dalších tukových zásob, tak jsou sacharidy před tréninkem téměř povinností, jelikož slouží jako vhodný zdroj paliva.

 

Snídaně

- 150g borůvek a kelímek bílého jogurtu

- 30g ovesných vloček a kelímek bílého jogurtu

- krajíc žitného chleba a kvalitní sýr

 

Správné jídlo před tréninkem je půl úspěchu ke změně naší postavy. Hlavně při hubnutí bychom měli velice dbát na správné stravování. Pokud před tréninkem sníme jednu z uvedených variant, následně si dáme pořádně do těla a poté si dáme naší klasickou zdravou snídani (místo svačiny), tak brzy uvidíme obrovské změny.

 

Tip na závěr – spalovací snídaně

Některé druhy potravin dokážou podpořit naše spalování tuků. Jejich vhodnou kombinací můžeme dostat do sebe spousty energie a zároveň podpořit naše spalování. K přírodním spalovačům patří například grep, citron, skořice, chilli, zelený čaj nebo zázvor.

 

Grepová kaše

Potřebujeme: 1ks grepu, 1ks banánu, 1 lžička chia semínek, ½ lžičky skořice

Grep a banán nakrájíme na malé kousky, přidáme chia i skořici a vidličkou vše rozmačkáme na kaši. Kaši necháme 10 minut odstát, aby chia semínka nabobtnala. Kaši zapijeme zeleným čajem.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru