Blog Online Fitness

Co vše ovlivňuje naši váhu, aneb proč je lepší sledovat míry
Rady, tipy, triky

Co vše ovlivňuje naši váhu, aneb proč je lepší sledovat míry

24.02.2018
Když se snažíme zhubnout, tak cílem většiny z nás je shodit nějaké ty kilogramy. Najedeme na zdravý životní styl a kontrolujeme váhu, někdy i každý den. Číslo zůstává stále stejné a my dojdeme k názoru, že zhubnout je nemožné. Kde je chyba?

Chyba je samozřejmě u nás. Váha je velmi proměnlivá veličina, na kterou má vliv mnoho aspektů. Pokud dodržujeme správnou stravu a máme pravidelný pohyb, tak musíme logicky hubnout, bohužel ne vždy to je na váze hned vidět. Co vše může váhu ovlivnit?

 

Jídlo

Nikdy není vhodné se vážit po jídle, jelikož jídlo samo o sobě má nějakou váhu, a to i když jej požvýkáme a máme jej v žaludku. Pokud tedy sníme půl kila nějaké jídla, budeme logicky o půl kila těžší, i když bylo jídlo zdravého charakteru. Pokud se chceme vážit, tak se vážíme vždy ráno před snídaní.

 

S jídlem také souvisí pravidelné chození na záchod. Pokud máme zácpu, tak budeme samozřejmě vážit více. Než při pravidelné stolici.

 

Pití

Zde je podobný problém jako u jídla, pokud pijeme pravidelně, tak naše váha v průběhu dne může kolísat podle vypitých litrů vody. Také si musíme uvědomit, že močový měchýř dokáže udržet téměř 0,5 litru moči, což je zhruba půl kilogramu navíc.

 

Cvičení

Pokud se vážíme po cvičení, tak naše váha může být proměnlivá, to záleží na druhu tréninku. Pokud jsme se zaměřili na kardio, tak budeme mít pravděpodobně méně, než před samotným cvičením, a to díky ztrátě potu. Pokud jsme spíše posilovali, tak můžeme mít naopak více. Také záleží na tom, kolik toho při tréninku vypijeme.

 

Dalším důležitým faktorem jsou naše svaly. Pokud začneme cvičit, tak budeme ztrácet tuk a nabírat svalovou hmotu, a to je dobře. Bohužel na váze tento fakt neuvidíme a možná uvidíme i malý nárůst. To vše je v pořádku.

 

Zadržování vody

Některé potraviny mohou způsobit zadržování vody v našem těle. Například potraviny, které mají převážně sacharidový základ, tak můžou způsobit zadržování vody a nárůst hmotnosti až o půl kilogramu. Podobný případ jsou také potraviny, které obsahují velké množství soli.

 

Hormony a menstruace

Změny v rovnováze hormonů během ženského cyklu, mají významný vliv na váhu. Naše tělo může zadržovat více vody a celková nerovnováha může způsobit nárůst hmotnosti až o 3 kilogramy. Pokud máme zrovna cyklus, tak bychom měli úplně zapomenout na vážení a také měření.

 

Vážení je samozřejmě určitým ukazatelem, jak nám hubnutí jde, ale neměli bychom se na něj moc zaměřovat. Vážit bychom se měli přibližně 1x týdně, vždy ráno před jídlem. Také bychom měli v tento den sledovat své míry, které nám poskytnou větší vypovídající hodnotu.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru