Blog Online Fitness

Cvičit doma nebo ve skupině?
Životní styl

Cvičit doma nebo ve skupině?

09.01.2017
Váháte jestli si zaplatit kurz cvičení a docházet na společné lekce, nebo raděj zůstat u domácích workoutů? Pokud nevíte jestli radši skočit s kamarádkou do fitka nebo si jít sami zaběhat a zacvičit doma, třeba Vám tento článek pomůže uvědomit si, co je pro Vás vhodné.

Online Fitness

 

Mockrát jsem slyšela „Dokud necvičíš mezi lidma, nemá to význam.“ Nesouhlasím s tím takto doslovně. Osobně nejsem společenský člověk a dělá mi problém cítit se dobře mezi skupinou cizích lidí. Když už si chci zacvičit s někým, volím svého přítele nebo kluky, kteří vím že makají a jejich level je vyšší než můj. Jednak se s nimi cítím příjemně, a pak mě posunou zase o kus dál. Pustíme si oblíbenou hudbu, radíme si, sdílíme tipy a zřídíme se spolu v našem obýváku. To mě baví. Ale nejsem typ, abych si nedokázala zacvičit sama. Ráda dojíždím na jediné skupinové lekce a to cvičení sebeobrany, kde je třeba přímý kontakt a výuka, střídání lidí, cvičení ve dvojičkách atd. Samozřejmě že v tomto typu aktivity se sami nenaučíte nic, a je třeba vyhledat kolektivní činnost. Nicméně při klasických workoutech zvládnete s trochou snahy odcvičit stejně kvalitně ve studiu i doma na koberci. 

V zásadě platí to, že cvičení ve skupině je vhodné pro ty, kteří mají čas, peníze a potřebu být v kolektivu. Lidem může dělat problém dobrat se ke cvičení když jsou sami doma, nemají tu motivaci a vůli makat. Zato když je plná tělocvična lidí, kolektivní energie je už nabudí a donutí zvýšit snahu a posunout limity. Nevadí jim že musí podstoupit přípravy a cestu na lekce, rádi si tam popovídají a stráví volný čas. Pokud patříte do této kategorie, určitě se budete ve skupince cítit dobře.



Já osobně jsem funkční jako jednotlivec. Nemám problém s motivací, vůlí ani organizací, dokážu si říct co kdy a jak chci dělat a v rámci možností se toho držet. Také jsem hodně zaneprázdněná, takže nemám čas jezdit po městě a dopravovat se na lekce, když doma mám za půl hodiny odcvičeno i se sprchou a protahováním. Pokud jste tedy spíš člověk, který si váží svého volného času, je dostatečně disciplinovaný a dokáže si najít 25 minut denně, cvičení doma Vám bude určitě bližší.

A pak také jistě oceníte nemalý rozdíl nákladů – pokud si budete chtít zaplatit kvalitní výuku přes internet, bude Vás to stát mnohem méně než kolektivní lekce. Při těch máte sice nespornou výhodu, že Vás může cvičitel opravit, nicméně aby se Vám opravdu plně věnoval, museli byste si zaplatit za individuály. A vedle toho musíte samozřejme počítat s náklady na dopravu a časovou investici.

Pokud tedy máte pro tohle všechno dispozice a rádi věnujete svůj čas na společných hodinách, určitě si tam najdete to svoje. Pro ty z nás, kteří raději fungují poněkud minimalisticky a zajistí si kvalitní cvičení z pohodlí, je cvičení doma jistě funkční. Ať tak či tak, doufám že každý z vás si najde to, kde se cítí dobře! 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru