Blog Online Fitness

Desatero zdravého životního stylu
Rady, tipy, triky

Desatero zdravého životního stylu

06.09.2018
Zdravý životní styl je důležitý pro naše zdraví, ale ne vždy je snadné jej dodržovat. Podívejme se na 10 základních zásad, které jsou důležité pro spokojený a zdravý život.

Základní pravidla pro zdravý životní styl:

 

1. PRAVIDELNOST

Pravidelnost je jednou z nejdůležitějších zásad pro zdravý životní styl. Je důležité si pravidelně chystat jídlo, pravidelně jíst a pít a mít pravidelný pohyb.

 

2. ZDRAVÁ STRAVA

Bez zdravého a vyváženého jídelníčku se neobejdeme. Zdravá strava nám pomáhá udržovat odpovídající hmotnost, zpevňovat tělo a podporovat imunitu.

 

3. DOSTATEK KALORIÍ

Dostatek kalorií během dne je velmi důležitý pro naše zdraví. Pokud nebudeme naše tělo dostatečně vyživovat, tak sice budeme krátkodobě hubnout, ale pravděpodobně se dostaneme do JoJo efektu.

 

4. DOSTATEK POHYBU

Bez pohybu se naše tělo tvarovat nebude. Pokud chceme mít pěkné křivky, tak je důležité pravidelně posilovat.

 

5. PŘEKONÁNÍ LENOSTI

Lenost je největším zabijákem zdravého životního stylu. Může způsobit to, že se nám nechce vařit a připravovat jídlo nebo se nám nechce se hýbat. Je proto důležité se řádně namotivovat.

 

6. DOSTATEK SPÁNKU

Naše tělo spánek zkrátka potřebuje. Pokud nebudeme dostatečně spát, tak budeme během dne ospalí a ve stresu. Tyto dva aspekty pak následně způsobí, že budeme mít slabší vůli pro dodržení zdravého životního stylu.

 

7. ČAS NA SEBE

Vždy bychom si během dne měli najít čas na sebe, kdy pro sebe uděláme něco pěkného a něco, co nás bude bavit. Tyto chvilky nám zajistí lepší zvládání stresových situací a přinesou nám lepší náladu. Pozitivní myšlení a dobrá nálada dělají lepší život.

 

8. ZVLÁDÁNÍ STRESU

Bod, který je pro většinu lidí kritický. Je důležité minimalizovat stresové situace, a pokud to není možné, jak je důležité naučit se je zvládat. Měli bychom mít vždy na paměti, že i ten nejhorší možný scénář má nakonec nějaké řešení. Pokud se dostaneme do problému, neměli bychom propadat panice, ale v klidu problém vstřebat a pak jej začít řešit. Několik hlubokých nádechů občas stačí k tomu, abychom se uklidnili.

 

9. ZBAVIT SE ZÁVISLOSTÍ

Měli bychom se zbavit všech nezdravých návyků. Nezdravým návykem nemusí být jen kouření a jiné nebezpečné závislosti, ale může jít o menší věci, jako je například okusování nehtů, nebo dát si sladkost po každém větším jídle.

 

10. OPTIMISMUS

S čistou hlavou a optimistickým myšlením jde všechno lépe. Ano, v životě se stávají i nepříjemné situace, ale čím větší důraz budeme na tyto situace klást, tím budou horší.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru