Blog Online Fitness

Discgolf - dokonalá rodinná aktivita na léto
Životní styl

Discgolf - dokonalá rodinná aktivita na léto

14.07.2016
Už jste slyšeli o discgolfu? Dost možná ano, protože u nás v posledních 5 letech vyrostlo přes 60 veřejných discgolfových hřišť! Proč se tento sport tak rozvíjí, co na něm lidi baví a jak s ním začít najdete v článku Přemka Nováka, který se rozvojem discgolfu v České republice zabývá.

 

 

 

Princip hry:  

Discgolf je outdoorová venkovní aktivita pro celou rodinu, ale i výkonnostní sport pro každého. Princip hry je stejný jako u golfu nebo minigolfu. Projít hřiště s co možná nejmenším počtem pokusů - v discgolfu hodů discgolfovým diskem. Přesně tak, neodpalujeme míček holí, ale házíme disk, který je podobný frisbee. Discgolfová hřiště mají obvykle 9 nebo 18 jamek, najdeme je v městských parcích, v okolí hotelů nebo na sjezdovkách lyžařských areálů a většina z nich je přístupná kdykoliv a zcela zdarma. Každá jamka začíná na výhozišti a končí v discgolfovém koši, což je cíl, do kterého musí hráč disk vhodit. Jakmile se mu to na jamce povede, přejde na výhoziště jamky následující. Toto opakuje až do doby, než obejde všechny jamky na hřišti. Jak se discgolf hraje najdete ve videu na konci článku.

 

Kdo může discgolf hrát:

V podstatě úplně každý. Discgolf baví hráče každého věku. Nejlepší je, že discgolf mohou dohromady hrát celé rodiny a užít si společný čas i zážitky. V discgolfu nemusíte být dokonalý sportovec, aby vám hra šla. Často je to o soustředění a psychice, nezřídka se stává, že děti porážejí rodiče, či ženy muže ;-).

discgolf

 

Kde hrát:

Discgolfová hřiště dnes najdeme v každém větším městě po celé České republice. Kompletní seznam najdete na tomto odkazu: Mapa discgolfových hřišť… Každé hřiště je jiné, zasazené do jiného prostředí. Jedno má kratší jamky zasazené do lesa mezi stromy, jiné je zase umístěno na otevřených loukách, kde se s diskem můžete pořádně rozmáchnout. Jednoznačně nejkrásnější discgolfová hřiště jsou ta v zámeckých parcích. Skvělý discgolfový zážitek si užijete v Chateau Hostačov, Zámeckém Hotelu Třešt nebo v Moravském Krumlově.

 

S čím hrát:

Discgolf se hraje se speciálními discgolfovými disky. Na začátek vám stačí jeden univerzální, např. Discmania MD2. Pokud to s discgolfem myslíte trochu vážně, pořiďte si základní sadu. Obsahuje tři základní druhy disků - putter, mid-range a driver. Při hře si totiž pro každý hod můžete vybrat jiný disk a střídat je přesně podle toho, jak daleko nebo s jakým zakřivením potřebujete zahrát. Puttry jsou oblé disky, které létají pomalu a přesně a jsou určeny pro puttování, tedy dohazování disku do koše. Mid-range jsou disky na střední vzdálenosti okolo 50 až 80 metrů a drivery jsou disky na dlouhé hody. Nejlepší hráči s nimi dokáží házet daleko přes 150 metrů. Světový rekord v hodu discgolfovým diskem na rovině je dokonce 338 metrů!

Na začátku výhodné podívat se po zvýhodněných sadách. Ať už základní (3 typy disků viz. výše) nebo rodinné (4 stejné univerzální disky v různých barvách).

 

Tipy jak na to:

 

  1. Najděte si nejbližší hřiště - seznam discgolfových hřišť

  2. Zjistěte si informace o půjčovně disků nebo si je rovnou kupte. Ceny od 290,- do 550,- Kč.  Doporučujeme zde: www.prodiscgolf.cz

  3. Naložte rodinku nebo kamarády a běžte hrát. Ve většině případů není potřeba nic rezervovat ani volat dopředu. Prostě jen přijdete na hřiště a hrajete.

  4. Na začátku každého dobrého hřiště je Informační cedule s celkovou mapou hřiště a pravidly jak hrát. Většinou se nachází nedaleko první jamky - tam začněte.

  5. Na začátku je potřeba naučit se disk házet “na placato”, tedy zároveň z teréném.

  6. Důležité je správné postavení těla, které je jiné u backhandu nebo forehandu, dále grip neboli úchop disku a následně samotný pohyb těla, včetně dotažení po odhodu. Při hodu na delší vzdálenosti totiž neházíme pouze paží a zápěstím, ale pohyb vychází z rotace celého těla.

  7. Všechno půjde snáz, když si na začátek objednáte instruktora discgolfu. Pomůže vám se začátky, zasvětí do pravidel a zamezí vzniku špatných stereotypů. Více informací na www.skoladiscgolfu.cz

  8. Nezapomínejte, že discgolf má být především zábava a pohyb v krásném prostředí. Užijte si hru a ať vám to lítá!

     

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru