Blog Online Fitness

Dopady konzumace cukru na Vaše tělo
Životní styl

Dopady konzumace cukru na Vaše tělo

04.06.2016
To, že je cukr návykový už víme. Můžeme ho dokonce přirovnat k drogové závislosti. Potraviny s obsahem cukru stimulují mozek podobně jako kokain. Přitažlivost sladké odměny je příliš silná na to, aby mohla konkurovat i té největší vůli. Pokud si myslíte, že jste imunní vůči Vašim chutím, jen proto, že se vyhnete uličce se sladkostmi, můžete být překvapeni tím, že cukr číhá i v potravinách, kde bychom ho už tak moc nečekali, od těstovin po jogurty.

 

Online Fitness

 

Cukr přichází v mnoha podobách, a proto naučit se ho rozpoznat není zrovna jednoduché. Cukr se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny a mléčných výrobcích, samozřejmě také v přírodních sirupech vyrobených z medu, javoru, datlí a hnědé rýže.

Na molekulární úrovni, je naše tělo přečte všechny stejně, jako směs glukózy a fruktózy, ale to neznamená, že mísa ovoce je stejná jako kousek dortu. Díky vodě, vlákniny a vitamínů v ovoci, nezvýší hladinu cukru v krvi tak vysoko jako dort s čokoládovou polevou. Je to právě hladina krevního cukru, která stoupá a klesá, co má vliv na naše tělo.

 

Pojďme se podívat na to, jak cukr ovlivňuje naše tělo od hlavy až k patě.

Naši mysl

Začíná to, právě když se špičkou jazyka dotkneme něčeho sladkého. Posíláme signály do mozku, které jsou podobné spokojenosti a pocitu odměny. Mozek uvolňuje dopamin, hormon, který se uvolňuje, když jsme zamilovaní, nebo dejme tomu když spolkneme drogu, a rychle začneme vyžadovat více.

Naši kůži

Vedlejší produkty z molekul přijatého cukru, ničí kolagen a elasticitu pokožky.

Naši slinivku břišní

Slinivka přejde do režimu s.o.s. uvolňováním inzulínu, hormonu, který glukózu v krvi předává do buněk, ve snaze vyrovnat hladinu cukru v krvi. Jeli po konzumaci cukru v krvi glukózy nadbytek, slinivka musí pracovat tvrději, aby udržela krok, a zvyšuje produkci inzulínu. Pokud se tímto způsobem slinivka ,,přepracuje‘‘ může přestat reagovat a produkovat inzulín úplně, v konečném důsledku vzniká cukrovka II. typu.

Naše srdce

Cukr přispívá k zánětu arteriální stěny. Mnoho cukru také vede k přibývání na váze, což s inzulínovou rezistencí přispívá k metabolickému syndromu (Metabolický syndrom zahrnuje řadu rizikových faktorů nebo nemocí. Vyvíjí se u jedinců s genetickou predispozicí při nevhodném životním stylu, to znamená při nadměrném energetickém příjmu a nedostatečné pohybové aktivitě) a zvýší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Naše klouby

Zánět a přibývání na váze, výrazně ovlivňují zdraví kloubů, a oba problémy můžou být způsobeny díky cukru. Vedlejší produkty, které ničí kolagen v kůži, také ničí kolagen který obklopuje a chrání naše klouby.

 

Co je škodlivé pro tělo je to, jak vysoká hladina cukru se dostane do krve, a kolikrát za den to děláte. Trochu glukózy po celý den nebude tak špatné, jako jedna velká vlna.

Kdykoli zas dostanete bláznivou chuť na sladké, vězte, že je to v pořádku, když budete vybírat správně. Nemusíme určitě přicházet o přínosy hořké čokolády!  Ale pamatujte, jak mocné ty malé bílé krystalky mohou být.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru