Blog Online Fitness

Hřešíte? Skvělé! Tyto 3 neřesti pomáhají ke zdraví!
Životní styl

Hřešíte? Skvělé! Tyto 3 neřesti pomáhají ke zdraví!

18.01.2017
Ne všechny dobré věci musí být nutně nepříjemné, a je spousta příjemných věcí, které jsou prospěšné! Nebuďte na sebe tolik přísní a podívejte se na tyto tři neřesti, kterým se můžete s chutí oddávat!

 

Všichni v sobě máme zafixovaných pár poznatků, pravidel či hesel, které nás podvědomě ovlivňují. Ne všechna (spíš málokterá) jsou přitom pravdivá. Jedním takovým je pocit, že to, co je nám příjemné, je nutně špatně. Není to pravda. Pokud se věnujete Fitness, máte jistě nastavený svůj režim, priority a povolené plus zakázané věci. Zkusme se na pár z nich podívat, některé máme všichni rádi a přitom v důsledku jsou nám ku prospěchu!

 

1. Sladká jídla

Sacharidy jsou zásadní zdroj enerie pro naše tělo, a měly by být v naší stravě obsaženy v podílu 45–65 %. Alespoň 900 až 1300 kalorií z celkových 2000 mělo pocházet ze sacharidů. Konzumace cukrů tedy není v zásadě špatná, musí být jen kontrolovaná co se týče typu sacharidů a potravin, ve kterých se nachází. Ideální sacharidy se nachází například v ovoci, celozrnných výrobcích, luštěninách či mléčných výrobcích. Cukry a sladká jídla připravená z kvalitních surovin tedy rozhodně nemusíme ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, naopak! Tato jídla si můžeme dopřát především ráno, kdy je konzumace cukru velmi důležitá – tělo si z něj bere živiny po celý den, a pomáhá udržovat náš metabolismus. Určitě doporučuji burákové máslo, ovocný džem bez přidaného bílého cukru, med, ovesné vločky nebo palačinky s ovocem. Taktéž si můžete trochu dopřát před workoutem, kdy tělo potřebuje zásobu cukru pro dobrý výkon (nicméně ne po workotu!).

 Online Fitness

2. Červené Víno

Osobně jsem člověk, který alkohol konzumuje jen doma, večer a nejčastěji při psaní článků :-) To si ráda otevřu červené víno a vím, že deci kvalitního pití mi nejen navodí příjemnou atmosféru pro sdílení informací, ale také pomůže mému tělu ke správné funkci. Skutečně, víno má spoustu blahodárných účinků na naše zdraví:

Alkohol ve víně snižuje shlukování krevních destiček a působí také na další faktory způsobující ucpávání tepen. Podílí se na odbourávání cholesterolu, pomocí flavonoidů ochraňuje náš nervový systém, působí proti infekcím zažívacího traktu, snižuje rozvoj dědičné cukrovky a věkového stárnutí oční sítnice, usnadňuje trávení tuků takže pomáhá při hubnutí, pomocí zvyšování tvorby enzymů štěpících bílkoviny obsažené v pokrmech napomáhá správnému vstřebávání živin, snižuje riziko tvorby křečových žil, působí pozitivně na pleť. Díky látce zvané resveratrol dochází k prodlužování mozkových buněk, které se mohou vzájemně propojovat, takže při umírněném pití především červeného vína (které obsahuje až 4 gramy flavonoidu na litr) hrozí menší riziko postižení demencí a Alzheimerovou chorobou.

Samozřejmě že tyto poznatky platí v případě adekvátní konzumace vína! Pro muže je vhodné vypít dva až čtyři decilitry vína, pro ženu kolem dvou. Ideálně pak ve večerních hodinách.

 

3. Ranní dospávání

Kvalitní spánek je základním faktorem pro život, obzvlášť když se chceme věnovat jakékoli fitness aktivitě. Je samozřejmě dobré, a pro většinu lidí nezbytné, abychom dodržovali určitou rutinu a vstávali v pravidelný čas. Nicméně všeho s mírou! Jednou za čas, minimálně jednou za týden, je dobré si na dopoledne nic důležitého neplánovat a prostě si přispat. Jednoduše dovolit tělu vstávat bez budíku a dopřát si tolik spánku, kolik potřebuje. Samozřejmě si zde pak hlídáme, abychom se takzvaně nepřespali. Mně se toto stát třeba nemůže, ale pokud víte, že se po delším spaní cítíte rozlámaní, posuňte si budík třeba jen o dvě hodiny dále. A nebo si během dne dopřejte krátkou pauzu, odpočinek navíc a zasloužený klid. Třeba se sklenkou vína :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru