Blog Online Fitness

Jak dosáhnout svých (nejen) fitness cílů?
Životní styl

Jak dosáhnout svých (nejen) fitness cílů?

19.01.2016
Všichni to známe, potřebujeme nějaký cíl, ke kterému budeme směřovat. Pokud cíl nemáme, tak většinou stagnujeme a výsledky se neobjevují, nastává demotivace a my se vzdáme. Jak si ale stanovit správné cíle, abychom u cvičení vydrželi? A nejen u cvičení, správný postup se dá aplikovat i na osobní život a práci.

online fitness

Postavme se realitě

Je důležité si stanovit reálné cíle. Nemůžeme si říct, že do konce měsíce zhubneme 20 kilo nebo vyděláme milion. Vše se musí pomalu budovat a k cíli se musí jít postupně. Popřemýšlejme nejdříve, co bychom opravdu chtěli a následně kolik času to zabere. Měsíc? Rok? Dva? Nevadí, pokud bude cesta dlouhá, ale musí být reálná.

Nebojme se změn

Se stanovením cíle, dojde pravděpodobně i k výrazným změnám v našem životě. Někdy jsme dokonce donuceni si stanovit cíl. Můžeme nám být doporučeno lékařem, abychom zhubli, anebo můžeme přijít o práci a naším cílem se stane získat lepší práci. Život je nevyzpytatelný a občasné rány se bohužel dějí. Naučme se je přijímat a těžit z nich. Pokud se naučíme nezhroutit se z každého negativa, tak brzo uvidíme, že zavření jedněch dveří, otevře dveře jiné a co když je za nimi něco lepšího?

Vytvořme si mapu

Stejně jako na výletě, když jdeme k určitému cíli, tak potřebujeme plán trasy, kudy jít. Musíme popřemýšlet, co vše předchází cíli. Pokud chceme zhubnout, tak v naší mapě musí být pravidelné cvičení a zdravé jídlo. K pravidelnému cvičení potřebujeme motivaci a čas. Potřebnou motivaci nalezneme snadno všude na internetu. Najděme si postavu, kterou bychom chtěli mít a vytiskněme si ji. Obrázky naší vysněné postavy vylepíme všude, kde to bude možné a samozřejmě hlavně na lednici. Pokud máme cíle osobní, například si koupit auto, tak potřebujeme peníze. Musíme tedy popřemýšlet, kde peníze vydělat. Jak se zlepšit v práci, aby nás čekalo povýšení. Vše si zapíšeme do své mapy a půjdeme po malých krůčcích, až se dostaneme blíže a blíže.

online fitness

Kde vzít čas?

Když už máme mapu, tak potřebujeme čas na realizaci každého kroku. Ale času je málo, vždyť pořád něco děláme. Pracujeme, uklízíme, staráme se o rodinu, sem tam nějaký ten koníček a žádný čas nezbývá. CHYBA! Čas je relativní a nám se jen zdá, že ho nemáme. Zkusme si pár dní zapisovat, co přesně a jak dlouho děláme. Například:

Vstávání – budík zazvonil v 6:00  – z postele jsem vylezla v 6:30 = jistě jde tento čas zkrátit o 25 minut

Takto si zapisujme každou minutu ze dne, brzo uvidíme, kde nahnat svůj volný čas a kolik času strávíme nic neděláním. Snažme se tedy tento čas ušetřit a využít ho k realizaci cesty k cíli.

Stůjme si za svým

Máme kolem sebe spousty demotivace, ať už jsme to my sami nebo lidé kolem nás. Z tohoto důvodu si sepišme důležité úkoly, které bychom měli v daný den zvládnout. Dokud nebudou všechny hotové, tak se nezabývejme jinými věcmi. Naučme se říkat NE! Bohužel nemůžeme stíhat vše, tudíž sem tam musíme některé lidi a aktivity odmítnout, abychom si splnili vlastní sny. Pokud se budeme neustále rozptylovat, tak svého cíle nikdy nedosáhneme.

Selhání neexistuje, pokud se nevzdáme

Titulek odstavce mluví snad za vše. Může se nám stát, že věci nejdou podle plánu, že přibereme další kilo, že stále nemáme ten náš milion. Zřejmě jsme udělali někde chybu. Zamysleme se tedy, kde chyba nastala, a tento okamžik si zapamatujme. Klidně si můžeme vytvořit deníček chyb, do kterého zapíšeme všechny chyby. Až se dostaneme do podobné situace, tak deníček nám připomene, kudy cesta nevede. Už budeme vědět, že sedět každý den v cukrárně nám kila neubere. Poučíme se z toho a budeme raději sedět u lekcí na www.onlinefitness.cz.

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

online fitness

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru