Blog Online Fitness

Jak jsem se rozhodla porazit věk a gravitaci
Fitness

Jak jsem se rozhodla porazit věk a gravitaci

16.05.2018
Můj příběh není o tom, že jsem shodila za pár měsíců čtyřicet kilo. Ne, já se rozhodla bojovat se čtyřicítkou na krku a dát si k narozeninám postavu, o jaké jsem vždy snila. Musela jsem to vzít oklikou přes soutěž s INTERSPORTEM a osobního trenéra, aby mi došlo, že základem je přestat se vymlouvat sama před sebou a najít si čas.

Šťastlivec s dobrou genetikou

Jmenuji se Andrea, je mi třicet devět let a mám doma desetiletou dceru a fantastického manžela. Jsem jeden z těch šťastných typů lidí, kteří díky dobré genetické výbavě nikdy vyloženě netrpěli nadváhou. I když jsem sportu moc nedala, nikdy jsem tohle nemusela řešit. Když jsem čekala Julinku, přibrala jsem 25 kg, ale do roka jsem to zase všechno shodila a život šel dál. Řeknete si, v čem je problém?

 

Problém je, že to takhle nevydrží napořád. S přibývajícím věkem se tuk začne ukládat i na místech, kde se nikdy neukládal a gravitace taky funguje na jedničku. Povolují se svaly a v určitých typech oblečení začnete vypadat směšně. Jako ta, která nemá soudnost. Navíc jsem měla dost úzká ramena, takže jsem vypadala opticky silnější v pase a na bocích. Kdykoliv jsem si stoupla před zrcadlo, dost dobře jsem viděla, co všechno je špatně. Myslím, že to má spousta žen podobně. Nemusíte mít zrovna přes 100 kg, abyste cítily, že potřebujete změnu. Je jedno, co vám říkají ostatní. Vy to víte. A taky víte, že to bude ještě horší. Přesto jsem s tím dlouho nedokázala nic pořádně udělat.

 

Nebyl čas

Jsem máma, manželka, pracuju a do toho si ještě dodělávám školu. Dlouho jsem se přes "není kdy" nedokázala dostat. V posledních třech letech jsem začala alespoň cvičit jógu. Myslela jsem si, že pohyb jednou týdně to spasí. Ale jak se ukázalo, jóga sama o sobě na formování postavy nestačí, je potřeba makat víc. Ani nepočítám, kolikrát jsem se rozhodla, že k tomu přidám další sporty, a pak "nebylo kdy". Takže jsem třeba dvakrát zašla do fitka a pak se týdny nic nedělo. Prostě nárazovky. Do toho jsem se stravovala dost nepravidelně. Nesnídala jsem a často jsem na jídlo zapomínala. Pak jsem měla hlad a snědla jsem všechno, na co jsem přišla.

 

Tohle všechno se změnilo letos v únoru. Přihlásila jsem se do výzvy INTERSPORT a oni mi zajistili na půl roku trenéra, vstup do fitka a pravidelnou stravu. Kdyby mi někdo dřív řekl, že tohle udělám, asi bych se mu vysmála. Ale po těch letech marných snah mi přišlo fajn mít pomoc a dohled. Najednou jsem našla motivaci.

 

Řekla jsem si, že až dospěju k té čtyřicítce, budu mít postavu jako nikdy předtím. Že chci pevné břicho, o kterém sním takovou dobu, a celkově pevnou postavu. Že si chci obléknout jakýkoliv outfit a vypadat dobře. Že se chci cítit dobře a být plná energie. Rozhodla jsem se, že poprvé v životě to tak prostě bude.

 

Pohyb každý den

Najednou se mi změnil životní styl. Začala jsem pravidelně cvičit pod dohledem Karla Frýda, přidala kardio jako běh a brusle, začala jsem se pravidelně jíst a eliminovala jsem alkohol. A hlavně, když jsem před sebou měla konečně jasný cíl a nad sebou přísné oko Karla, uvědomila jsem si, že to mé slavné "není kdy" byly jen výmluvy. Na pohyb je čas vždycky.

 

Když vím, že nemůžu večer, vstanu ráno dřív. Když to nejde ráno, cvičím po práci nebo přes oběd. Možná to zní trochu šíleně, ale přesně takhle chaoticky vypadal můj život i předtím. Je pořád stejný, jen jsem do něj zařadila pohyb.

 

Mnohem těžší pro mě bylo naučit se jíst. Stravu jsem začala dostávat v krabičkách, takže jsem se o nic nemusela starat, ale na jídlo pětkrát denně jsem nebyla zvyklá. Ze začátku jsem měla pocit, že jím pořád. Navíc se po tom nedostavoval ten pocit plnosti, který máte, když si dáte svíčkovou se šesti. V hlavě jsem měla pořád pocit hladu. Po čtrnácti dnech jsem byla úplně bez energie. Připadalo mi, že moc cvičím a málo jím.

 

A pak se to zlomilo. Hlad přešel a najednou se dostavil příval energie, jaký jsem nezažila snad nikdy.

 

 

V půlce cesty

Mám za sebou necelé tři měsíce a postava už se mi začíná měnit. Shodila jsem 3 kg tuku a nabrala 1 kg svalové hmoty. Navíc se mi upravily další hodnoty jako viscerální tuk a metabolický věk. Zmenšila jsem se v pase a na bocích, padají mi kalhoty, což je fantastický pocit. Mám svalnatější ruce a nohy. Líbí se mi občas koukat do zrcadla a pozorovat na sobě ty změny, které jsem si vždycky přála.

 

Ale hlavně, mám strašně moc energie a cítím se mladší! To se promítlo do mého osobního života. Manžel je nadšený a moc mě podporuje. Začali jsme spolu víc sportovat, o víkendech mi vaří zdravé dobroty. Stejně tak mi fandí i dcera a všichni mí přátelé. Je fantastické, že moje cvičení hodně lidí motivovalo k pohybu.

 

Takže bych i Vám dámy chtěla říct, abyste si našly čas samy na sebe. Základem úspěchu jsou pohyb a pravidelná strava. Jedno bez druhého nefunguje. Když se budete cítit skvěle a plné energie, bude Váš život o dost kvalitnější. Budete šťastnější a tím uděláte šťastnější i lidi kolem Vás.

 

 

Jak pokračuju se můžete podívat na mém Instagramu #zitsport

Instagram Intersport

Facebook Intersport

 

 

Online Fitness

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru