Blog Online Fitness

Jak motivovat partnera, aby cvičil s vámi
Životní styl

Jak motivovat partnera, aby cvičil s vámi

23.04.2017
Konečně jste začala pravidelně cvičit, našla si svou rutinu a teď vás brzdí partner? Samozřejmě že nebudeme používat výmluvy, ale je to hodně demotivující, pokud vaše drahá polovička chroupá na gauči chipsy zatímco vy se snažíte dávat maximum energie do cvičení. Jak ho tedy ne nutit, ale motivovat, aby cvičil s vámi?

Online Fitness

Začlenit vašeho partnera do cvičení má tisíc výhod, a každá z nás víme, že je naprosto nedocenitelné mít tuto vlastnost společnou. Ze zkušeností vím, jak frustrující (a pro mě nemožné) je žít s někým, kdo fitness bere jako otravou zbytečnost, když pro vás to je životní styl. Takže ano, získat svého partnera jako kolegu je více než přínosné:

Proč je dobré začlenit svého partnera do společného workoutu?

 

-          vzájemně se motivujete

-          vždy se snažíte více, pokud vidíte, že ten druhý jede i když vy už nemůžete

-          můžete si vzájemně radit a kontrolovat správné provedení cviků

-          získáte společnou činnost, což prospěje vašemu vztahu

-          vnese to mezi vás novou jiskru – partner je mnohem přitažlivější zpocený po cvičení, než rozlámaný ze sledování seriálu...

-          až budete chtít jet na aktivní víkend, partner se rád přidá!

-          když vy budete mít líné dny a partner začne cvičit, donutí vás to začít taky...

 

Takže výhod, proč cvičit spolu je opravdu spousta, tohle jsou základní věci které je dobré si uvědomit. Také to můžete dát svému partnerovi přečíst, aby zhodnotil, jak přínosné pro vás společné cvičení může být. A kdyby mu to pořád nestačilo, můžete zkusit následující plán:

 

1. Poproste ho, aby vám pomáhal při vašem vlastním cvičení

Velmi nenásilná metoda, kterou rozhodně nesmíte opomenout. Váš partner potřebuje naladit na tu správnou vlnu, a tím že bude vedle v obýváku hrát PC hry se to zrovna nestane... Ale taky mu nemůžete říct „hele já cvičím, pojď se dívat!“ Takže jak to udělat? Jednoduše, zapojte ho nenásilnou a přirozenou formou – nechte ho, ať vám pomůže. Jeho přítomnost se vám pak opravdu může hodit, třeba v následujících případech:

- potřebujete stopovat čas, když držíte prkno
- oceníte pomoc při odpočítávání času na cvičení a pauzy
- poprosíte ho aby za vás počítal počet opakování, protože se na to nestíháte soustředit
- může vám zapisovat počet určitého typu cvičení při Tabatě
- je dobré hlídat, jestli určitý cvik provádíte správně (máte rovně záda atd) 

Pokud se vám podaří ho takto nenásilně poprosit, aby se zúčastnil vašeho vlastního tréninku, je velmi pravděpodobné, že se bude chtít přidat a zkusit si to taky.

 

2. Nastavte mu jeho vlastní workout-plan na míru

Víte že váš drahý by rád zesílil ruce, bříško nebo shodit tuk? Zkuste se sama podívat na konkrétní cvičení zaměřené na tyto partie či styl, a ukažte mu to s myšlenkou, že vás to samotnou začalo zajímat a jestli by se nechtěl přidat. Když mu ukážete plán, rozvrh a konkrétní cvičení, které dohromady zabere třeba 15 minut denně, uvidíte že ho to začne zajímat. Obzvlášť když to podáte stylem „tohle teď jdu cvičit, bude to super!“

3. Pusťte si navečer filmy, které motivují ke cvičení

Tohle má nesporně dvě velké výhody, které nemůžete minout. Tím, že se budete dívat na film o cvičení ho zcela jistě namotivujete – každý začne přemýšlet jak by to bylo super takhle vypadat, mít tyto schopnosti a být na tom jednoduše fyzicky lépe. A potom mu krásně a pozitivně nastavujete podvědomí. Je dokázáno, že lidé, kteří se krom cvičení pravidelně věnují sledováním filmů či videí, kde druzí cvičí, mají lepší výsledky. To je psychika – podporujte to, čeho chcete dosáhnout. Osobně mám pro motivaci ráda tyto filmy:

Never Back Down, Undisputed III: Redemption, Million dolar baby, klasika Rocky a nebo samozřejmě KungFu Panda :-)

 

Každopádně na závěr musím zmínit jednu věc – ať už zvolíte jakoukoli techniku, musí to být opravdu motivující, a ne nutící. Pokud člověk něco dělat nechce a vy mu to ještě zprotivíte tím, že ho do toho budete nutit (a tím mu dávat najevo že takto není dost dobrý atd), tak mi věřte že nedocílíte ani společného cvičení, ani harmonického vztahu. Druhého nemáte nikdy měnit, máte ho jen motivovat a podporovat ho. Pokud víte že vám na to jednoduše kašle, nezmůžete s tím nic (pořád se můžete rozejít). Nicméně pokud se chytne a začne se o to zajímat, můžete se dopracovat ke skvělé společné činnosti, která vás oba sblíží, obohatí a zlepší život jak osobní, tak partnerský! 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru