Blog Online Fitness

Jak se bránit podzimním nemocem?
Rady, tipy, triky

Jak se bránit podzimním nemocem?

27.09.2017
Podzim je tady, venku se nám ochladilo a občas bývá počasí jako na horské dráze. Náš organismus dostává pořádně zabrat a bohužel většina z nás podlehne nachlazení a rýmičce. Máme řešení, jak se nachlazení, co nejrychleji zbavit.

Online Fitness

Posoudit závažnost onemocnění

Když cítíme, že na nás něco leze a budeme nemocní, tak je důležité zhodnotit, zda se jedná opravdu jen o nachlazení. Typické projevy nachlazení, je škrábání v krku, rýma, občasný kašel, kýchání, unavenost a zvýšená teplota. Pokud ale pociťujeme bolest v krku takovou, že nemůžeme ani polykat, máme teplotu přes 38°C nebo se u nás projevuje dávivý kašel, tak je vhodné neprodleně navštívit doktora, tady žádné domácí léčení není na místě a chce to odborníka.

 

Léčit hned prvotní příznaky

Většina z nás pociťuje, že se něco děje, že se na nás něco leze. Již v tento moment je důležité nasadit léčbu, to znamená, teplé oblečení, velkou dávku vitamínů a klidový režim. Pokud nemůžeme zůstat rovnou doma, tak se snažíme nastolit klid i v pracovním procesu. Necháme stranou veškeré stresující informace a soustředíme se pouze na své zdraví.

 

Povinná výbava při rýmičce

Co bychom měli mít vždy po ruce, když nás přepadne nachlazení? Pastilky proti bolesti v krku, paralen, vitamín C, papírové kapesníky (toaletní papír), krém na odřený nos, hřebíček, ovoce obsahující velkou dávku vitamínů (citróny, šípky, černý rybíz, zázvor) a bylinky nebo bylinkové čaje (máta, meduňka, heřmánek).

 

Léčení – čajíčkování

Jakmile u nás nemoc propukne, tak jsou skvělou volbou domácí čaje plné vitamínů.

 

Počátek nemoci

1 cm zázvoru

½ citronu

1 kousek skořice

4 hřebíčky

Heřmánek nebo heřmánkový čaj

 

Ohřejeme vodu, aby měla zhruba 70°C a přidáme do ní nastrouhaný zázvor, skořici, hřebíček a heřmánek. Promícháme a necháme 10 minut louhovat, následně čaj přefiltrujeme a přidáme citron. Pokud máme radši sladší čaje, tak přidáme lžíci medu. Ingredience jsou na zhruba 4 hrnečky.

 

Plný průběh nemoci

5 cm zázvoru

1 hrst šípků nebo černého rybízu

1 citron

1 kousek skořice

4 hřebíčky

Heřmánek nebo heřmánkový čaj

 

Vymačkáme citron a šťávu dáme bokem, naplníme hrnec vodou a dáme ohřívat, přidáme zbytek pomeranče, hřebíček, poloviční dávku zázvoru, půlku skořice a poloviční dávku šípků (černého rybízu). Vodu přivedeme téměř k varu a vypneme plamen, necháme zchladit zhruba na 70°C a přidáme zbývající ingredience, louhujeme 10 minut. Čaj přecedíme a popíjíme nejlépe celý den. Ingredience jsou na zhruba 4 hrnečky.

 

Při přípravě čajů z čerstvých surovin je důležité, aby ingredience neprošly úplně varem, jelikož by došlo k likvidaci většiny vitamínů. Zázvor a skořice skvěle podporují imunitní systém. Šípek a černý rybíz dokonale ochutí čaj a obsahují velké množství citrónu, stejně jako citron. Hřebíček je vhodný, pokud nás škrábe v krku, jelikož dokáže krk zklidnit a zmírnit bolest. Heřmánkový čaj uklidní celé tělo, zmírňuje bolest a podporuje imunitu.

 

Samozřejmostí pro úspěšnou léčbu je klidový režim a dostatek tekutin.

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru