Blog Online Fitness

Jak se necítit unavená, když mám periodu?
Rady, tipy, triky

Jak se necítit unavená, když mám periodu?

19.07.2017
Všechny to známe, jsme unavené, bolí nás břicho, jsme podrážděné a vyčerpané. Některé z nás zvládají svůj cyklus lépe, jiné zase hůře, ale všechny z nás cítíme smíšené pocity, než za běžných podmínek. Ale my víme, jak s tím bojovat!

Online Fitness

 

Proč se cítím unavená?

Důvodů naší únavy během menstruačního cyklu může být hned několik, a to jak z hlediska zdravotního, tak i z hlediska životního. Při menstruaci se nám střídají nálady a jsme vznětlivější. Snadno nás něco vykolejí a naštve, a přesně tohle je jeden z důvodů, proč se cítíme vyčerpané. Hodně banálních věcí si bereme moc k srdci a následně máme pocit, jako bychom nesly na bedrech celou tíhu světa a to je únavné.

Dalšími faktory naší únavy jsou menstruační projevy, které některé z nás mají. Známe probdělou noc kvůli křečím v bříšku nebo bolestem v bedrech. Je pak tedy logické, že na druhý den jsme unavené, když jsme pořádně nespaly.

Mnoho z nás se při menstruaci cítí velmi nepohodlně, všechny známe neustálé obavy z protečení a nedostatku hygieny, když jsme v práci nebo ve škole. Tyto obavy z nás opět vysávají energii a my opět neseme tíhu celého světa na zádech.

 

Jak se vším bojovat?

Při častém střídání nálad a podrážděnosti, je nutné, abychom si neustále připomínaly, že nic tak hrozného se neděje, stále se vypořádáváme s podobnými problémy jako mimo náš cyklus, a proto není důvod k podrážděnosti. Avšak pokud se již dostaneme do stavu, kdy nás vytáčí i pouhé dýchání kolegy v práci nebo partnera u televize, tak se 10x hluboce nadechneme a vydechneme, celou dobu se soustředíme pouze na dýchání. Pokud máme problém se soustředit, tak si v duchu nebo potichu říkáme: Nááááádech, výýýýdech, náááádech, výýýdech. Jistě nás to uklidní. Takto se snažíme kontrolovat své emoce po celý den, a pokud se nám to povede, tak budeme méně vystresované, strhané a také méně unavené.

Menstruační projevy jsou jedny z nejvíce nepříjemných projevů našeho cyklu. Pokud jsou bolesti jen mírné, tak se snažíme věnovat svým aktivitám tak, jak jsme zvyklé, pouze nebudeme volit náročný trénink, ale vrhneme se do relaxačního cvičení, například jógy nebo meditace. Pokud jsou naše problémy závažnější, neměly bychom se bát a měly bychom je sdělit doktorovi na ženském oddělení, kde nám jistě poradí, jak problémy zmírnit.

 

Online Fitness

 

Nepohodlí spojené s menstruací je především o naší psychice. Většinou jsou naše starosti z protečení přehnané a zbytečné. Ano, může se to samozřejmě stát, ale upřímně, kolikrát se Vám to stalo. Snad všechny již máme ověřené způsoby ochrany, které jsou velmi spolehlivé, tak proč si z toho dělat hlavu? Pokud na nás obavy přesto přijdou, tak bychom si měly připomenout, že jak často tento problém máme. Minimálně, ojediněle, tak proč se právě teď toho bát?

K dalšímu nepohodlí dochází nedostatečnou hygienou, když jsme v práci nebo ve škole. Máme opět obavy o čistotu a cítíme se špinavé. Opět jsou tyto obavy přehnané z naší psychiky. Pokud jsme někde 8 hodin a nemáme možnost hygieny, tak je důležité, abychom hygienu dodržovaly ráno a okamžitě, když se vrátíme z práce. Samozřejmě při nějaké té pauze vyměníme vše, co je potřeba vyměnit a dále si nebudeme dělat starosti.

 

Jak mít lepší náladu?

Když odstraníme většinu stresujících faktorů, tak se nám navrátí i energie. Samozřejmě nesmíme zapomínat pravidelně pít, jíst zdravě a pohybovat se. Pokud se nám nechce zrovna trénovat, tak vyrazíme do přírody, kde si dáme rychlejší procházku. Pohyb bychom měly mít i v našem cyklu, i když se nám bude zdát, že nám energii nedodá, a že se nám, ale vůbec nechce, tak přesto se do nějaké pohybové aktivity dokopeme.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru