Blog Online Fitness

Jak se stravovat když mám postavu Hrušky nebo Jablka?
Rady, tipy, triky

Jak se stravovat když mám postavu Hrušky nebo Jablka?

27.07.2017
Každá z nás má nějaký tvar postavy, některé křivky máme výraznější, jiné zase méně. Existují 4 hlavní typy postav: Hruška, Jablko, Obdélník a Přesýpací hodiny. Všechny bychom měly vědět, do které kategorie se zařadit a jak se podle toho stravovat.

Online Fitness

 

Typy postavy

V dnešní době, kdy nějaké to kilo navíc má téměř každý druhý z nás, se objevuje několik typů postavy. Existují však čtyři základní druhy: jablko, hruška, obdélník a přesýpací hodiny. Každý typ postavy je něčím specifický a dobře rozpoznatelný. Podívejme se na základní rysy Jablka a Hrušky.

 

Jablko

Jablko je charakteristické především bříškem. Bříško je větší než boky a vyznačuje se všem známou “pneumatikou“ kolem pasu. Dalším znakem této postavy je ukládání tuků v oblasti zad, kdy ženám vznikají nepříjemné bochánky pod a nad podprsenkou. S tímto typem postavy může docházet k posunu orgánů v břišní oblasti. Mezi celebritami patří k této postavě například Eva Longoria v oplácanějším období.

 

 

Hruška

Žena hruštička je typická úzkou vrchní části těla, ale širokými boky, stehny a zadečkem. Její postava lze přirovnat ke geometrickému tvaru trojúhelníku. S většími boky často přichází také celulitida nebo křečové žíly. Tento typ postavy lze podpořit především sedavým zaměstnáním. Mezi známé celebrity patří například Jennifer Lopez.

 

 

Jak se stravovat?

Ať už máme postavu jakoukoliv, tak je důležité dodržovat zdravé stravování, jíst hodně zeleniny, pít velké množství vody a mít stravu sestavenou převážně z bílkovin, zdravých tuků a trochy sacharidů.

 

Hruška

U hruštičky se tuk snáze ukládá ve spodní části těla. Dále mají hruštičky velký problém se zadržováním vody v těle, a z tohoto důvodu nám natékají ruce a nohy. Naše strava by měla být zaměřena především na maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a na vysoký příjem bílkovin. Z ovoce bychom si měly dopřávat ve větší míře ananas a ze zeleniny zase meloun. Každé jídlo bychom měli kombinovat s vodou nebo zeleným čajem, aby naše tělo bylo stále hydratované a nemuselo zadržovat vodu. Měly bychom se vyhnout potravinám s vysokým obsahem sodíku, nebo jinými slovy, tomu co obsahuje hodně soli. Dále bychom měly konzumovat pouze v malé míře rafinované potraviny, jako jsou těstoviny, rýže, nebo chléb.

 

Jablko

Jablíčka hromadí tuk převážně v oblasti pasu, a proto je důležité jíst velmi často a malé porce jídla. V ideálním případě bychom měly jíst zhruba 6x denně. Konzumujeme potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, ovoce, zeleninu, nízkotučné jogurty a vše, co obsahuje vitamín C. Při konzumaci mléčných výrobků, bychom se měly vždy ujistit, že obsahují bakterie, které napomáhají zažívání. Měly bychom se vyhnout potravinám, které nás nadýmají, fast foodům, přesmaženým jídlům a bílému pečivu.

 

A samozřejmě u všech typů postav se vyhýbáme typicky nezdravým věcem a sladkostem!

 

V dalším článku si řekneme, jak se stravovat pokud máme postavu Obdélníkového typu nebo Přesýpacích hodin.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru